«Η θέση που δικαιούται το τουρκοκυπριακό κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο», αναφέρεται σε ψήφισμα της Προεδρίας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το ψήφισμα αναφέρεται στην 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την οποία αποκαλεί «ειρηνευτική επιχείρηση» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «ημέρα ειρήνης και ελευθερίας» του «τουρκοκυπριακού λαού».
«Η 20η Ιουλίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος αντιστάθηκε στον πόνο και τις δυσκολίες που υπέφερε για χρόνια με θάρρος και υπομονή. Είναι το σύμβολο της προστασίας των δικαιωμάτων κυριαρχίας και της ισότητας στο νησί», υποστηρίζεται στο ψήφισμα.
Αναφέρεται ότι «το 1963, η σκοτεινή περίοδος που ξεκίνησε με τον σφετερισμό του συνεταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους και συνεχίστηκε με εξορίες και σφαγές τελείωσε με αυτή την επιχείρηση, κατοχυρώθηκε η ύπαρξη και η ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας. στο νησί».
Σύμφωνα με το ψήφισμα «το γεγονός ότι δεν έχει χυθεί αίμα στο νησί της Κύπρου για τον επόμενο μισό αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς και της επιτυχίας της ειρηνευτικής επιχείρησης».
Υποστηρίζεται επίσης ότι «η επιχείρηση αυτή, που πήρε το όνομά της από την ειρήνη και έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τον απόλυτο αφανισμό, πραγματοποιήθηκε με βάση τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης του 1960».
«Με αυτόν τον τρόπο αποτράπηκε η προσάρτηση του νησιού με όνειρα και τετελεσμένο γεγονός της Ένωσις», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Προστίθεται ότι «η νίκη που πέτυχαν οι ηρωικοί στρατιώτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι Κύπριοι μουτζαχεντίν χέρι-χέρι ήταν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση του ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.
Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός, με την υποστήριξη της Τουρκίας, προσπάθησε καλόπιστα για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση. Ωστόσο, παρά τον εποικοδομητικό ρόλο της τουρκικής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν έχει επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Προστίθεται ότι «ενώ οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανταμειφθεί με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί άδικη και απάνθρωπη απομόνωση, περιορισμούς και εμπάργκο. Ο Τουρκοκύπριος δεν συναινεί σε αυτή την κατάσταση».
Υποστηρίζεται ακόμα ότι «δεν υπάρχει ανοχή στη στασιμότητα και το χάσιμο χρόνου με προτάσεις που δεν προβλέπουν πολιτική ισότητα και μοίρασμα των φυσικών πόρων του νησιού στη βάση της ισότητας. Τώρα, η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι ο σεβασμός των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού και η καταχώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «η πολιτική λύσης δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαρκής ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου».
Ισχυρίζεται ότι «η ύπαρξη δύο χωριστών λαών και δύο χωριστών κρατών στο νησί δεν πρέπει πλέον να αγνοείται. Σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να βασιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Υποστηρίζεται ότι «η θέση που δικαιούται το τουρκοκυπριακό κράτος ως ανεξάρτητο και ισότιμο κυρίαρχο μέλος της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο».
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται, «χαιρετίζεται το γεγονός ότι η τδβκ, αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου, έχει αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Είναι η πιο φυσική μας προσδοκία ότι αυτές οι εξελίξεις θα ολοκληρωθούν με περαιτέρω βήματα».
Καλει τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τις δήθεν «πραγματικότητες στο νησί, να τερματίσει την απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την τδβκ όπως της αξίζει».
«Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας μέχρι να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ελευθερίας και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων στο μέλλον, όπως μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσει να εκπληρώνει με ευαισθησία τις ευθύνες της ως Εγγυητικό Κράτος και Πατρίδα», προστίθεται.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη διάβρωση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της τουρκικής βουλής και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Διαβάστε επίσης: Αναντολού: Υπόμνημα για ανεξαρτησία ψευδοκράτους από τουρκική εθνοσυνέλευση
Πηγή: ΚΥΠΕ