Η προαναγγελθείσα κίνηση εποικισμού της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας, από τον ίδιο τον νεοσουλτάνο, πέρσι τον Ιούνιο, φαίνεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Τα νέα τετελεσμένα λοιπόν, με τις εργασίες ανέγερσης 1.192 διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, που θα φέρουν τους Τούρκους έποικους, τρίτης γενεάς, όλο και πιο κοντά στην ελεύθερη Κύπρο, είναι μπροστά μας, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετείται χρονικά μέσα στον Οκτώβριο.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνοδεύτηκε από την εξαγγελία για εποικισμό της Κάτω Δερύνειας.

Διαβάστε ακόμη: Νέα τετελεσμένα: Ανέγερση 1.192 διαμερισμάτων στην κατεχόμενη Δερύνεια (VID)

Αυτή η εξαγγελία, όμως, δεν έμεινε στα χαρτιά αλλά συνοδεύτηκε και από συγκεκριμένα βήματα, τα οποία έπρεπε να γίνουν. Τα βήματα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σίγμα, ήταν η δημιουργία τριών ταμείων. Ένα για την επιτροπή αποζημιώσεων, ένα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, στις οποίες αναφερόμαστε, στην κατεχόμενη κάτω Δερύνεια και ένα ακόμη που το ονόμασαν ταμείο «σεισμού». 

Για τα συγκεκριμένα ταμεία χρειάστηκαν ασφαλώς αποταμίευση χρημάτων. Αυτό έγινε με έσοδα από τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το κατοχικό καθεστώς αύξησε από 6% σε 12% τον φόρο για την αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους και από το ποσοστό αυτό γίνεται διαμοιρασμός στα τρία ταμεία.

Ποσοστό 4% πηγαίνει στην επιτροπή αποζημιώσεων, το 2% στο ταμείο για τους σεισμούς και το 3% στο ταμείο για τις κοινωνικές κατοικίες. Με λίγα λόγια, τα χρήματα που εισέρρευσαν στο ταμείο για τις κοινωνικές κατοικίες στην Κάτω Δερύνεια, μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε πόσα πρέπει να είναι για να επισπεύδεται η ανέγερσή τους, η οποία θα συνιστά και νέα τετελεσμένα με εποικισμό της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας από Τούρκους τρίτης γενεάς.

Σημειώνεται ότι αποκαλύψεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις υποθέσεις σφετερισμού από τον Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, είναι ενδεικτικές του πακτωλού χρημάτων που έχουν εισρεύσει στο συγκεκριμένο ταμείο καθώς, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω προέρχονται από την αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πέραν των επτά χιλιάδων Ρώσοι και Ιρανοί σφετεριστές, απέκτησαν το λεγόμενο δικαίωμα αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στο πάρτι του σφετερισμού είναι γνωστό ότι, εμπλέκονται Ισραηλινοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Τούρκοι και άλλοι που θέλουν να αποκτήσουν σπίτια και εξοχικά σε τιμές ευκαιρίας ή και για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενη Δερύνεια: Εργασίες εποικισμού κατά μήκος της νεκρής ζώνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών από όλους αυτούς, λοιπόν, είναι αυτός που τροφοδοτεί με χρήματα το συγκεκριμένο ταμείο του ψευδοκράτους, το οποίο με τη σειρά δίνει την οικονομική δυνατότητα στο ψευδοκράτος, να επισπεύσει την ανέγερση των κατοικιών στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια. 

Υπογραμμίζεται ότι η παράνομη ανέγερση των 1192 διαμερισμάτων και κατοικιών στην κατεχόμενη Κάτω Δερύνεια, είναι μόνο η αρχή. Είναι η αυθαίρετη στέγαση πάνω από 10 χιλιάδων νέων ζευγαριών Τούρκων εποίκων τρίτης γενιάς, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, θα αυξάνονται συνεχώς αριθμητικά.

Στην ουσία θα πρόκειται για μία νέα πόλη που θα χτίσει ο Τατάρ τριπλάσια σε πληθυσμό από τους 1500 πρόσφυγες της κάτω Δερύνειας.

Το νέο έκτρωμα θα βρίσκεται 700 μέτρα μακριά από το οδόφραγμα της Δερύνειας, σε απόσταση αναπνοής από τις ελεύθερες περιοχές.

Πρόκειται για το αριστερό τμήμα της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ακριβώς πίσω από το συρματόπλεγμα. Εκεί δηλαδή που χτίστηκαν τα σπίτια Ελληνοκυπρίων πριν το 1974.

Στο σημείο σήμερα υπάρχει μόνο γεωργική γη και τα ερειπωμένα σπίτια που άφησαν οι πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό τους από τον Αττίλα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεωργο-κτηνοτροφική.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική δήλωση είχε κάνει ο νεοσουλτάνος στις 12 Ιουνίου 2023.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι «δεν θα χάσει άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων», επαναλαμβάνοντας και το όραμά του για «λύση στη βάση της συνεργασίας δύο ξεχωριστών κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν όπως ισχυρίζεται από τις συμφωνίες του 1960».