Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας μια συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις αρχές «Μία Κίνα, μία Κύπρος», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία.
Πρόσθεσε για την Ταϊβάν ότι αν οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υποστηρίξουν σταθερά την αρχή της Μιας Κίνας, το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα μετατραπεί σε κρίση και δεν θα υπάρξει καταστροφή στο Στενό της Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Κινέζος Πρέσβης είπε ότι τόσο ο κινεζικός όσο και ο κυπριακός λαός έχουν υποφέρει από τη διαίρεση και προσβλέπουν στην εθνική επανένωση, έχουν τηρήσει αποφασιστικά τις αρχές της Μίας Κίνας και της Μίας Κύπρου και έχουν υποστηρίξει σταθερά ο ένας τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες του άλλου.
Πρόσθεσε ότι η αρχή της Μίας Κίνας και η αρχή της Μίας Κύπρου αποτέλεσαν την αρχική φιλοδοξία για την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων το 1971 και το θεμέλιο για τη σταθερή και διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Κατά την 50ή επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων το 2021, οι Πρόεδροι των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική συνομιλία και οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση για την εγκαθίδρυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Κύπρου, συνέχισε ο κ. Liu, προσθέτοντας ότι στη δήλωση επισημάνθηκε ότι «η Κύπρος επαναβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευσή της στην αρχή της Μίας Κίνας και η Κίνα, όπως πάντοτε, θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και θα υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».
Όσον αφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν και ειδικότερα την αρχή της Μίας Κίνας, ο Κινέζος πρέσβης τόνισε τους ιστορικούς και νομικούς λόγους που υποστηρίζουν ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας από την αρχαιότητα. Πρόσθεσε ότι το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει διευθετήσει το ζήτημα της εκπροσώπησης ολόκληρης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, στα Ηνωμένα Έθνη και επέκρινε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του ψηφίσματος και της αρχής της Μιας Κίνας ως «καταδικασμένη να αποτύχει».
Είπε επίσης ότι η Κίνα έχει αντιταχθεί αποφασιστικά στην «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και στις εξωτερικές παρεμβάσεις και έχει προωθήσει την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Στενού και την υπόθεση της επανένωσης.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σύντομα.
Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ο Πρέσβης Χάρης Μορίτσης ευχαρίστησε την κινεζική κυβέρνηση για τη φιλία και την υποστήριξή της προς την ΚΔ σε διμερές επίπεδο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής τόσο της Κύπρου όσο και της Κίνας είναι το διεθνές δίκαιο.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία υπό την καθοδήγηση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα αποδώσει καρπούς.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πολιτική της Μίας Κίνας, όπως και η ΕΕ, και αυτό υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου έτους, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς που αντικατοπτρίζει την κατανόηση της ΕΕ και των κρατών μελών της.
Εκπρόσωποι κυπριακών πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων νεολαίας συμφώνησαν ως προς τη σημασία της στήριξης των αρχών Μία Κίνα και Μία Κύπρος εν μέσω ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ ζήτησαν ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Ερωτηθείς αν η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί από τις δυτικές παρεμβάσεις στην Ταϊβάν, ο Κινέζος Πρέσβης είπε ότι μια συγκεκριμένη ηγεμονική δύναμη προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν για να περιορίσει την Κίνα και το γεγονός ότι η Κίνα γίνεται όλο και πιο ισχυρή κάνει τη χώρα αυτή να ανησυχεί, καθώς πιστεύει ότι η Κίνα αμφισβητεί το ηγεμονικό της καθεστώς.
«Ωστόσο, το κατά πόσο η προσπάθεια αυτής της συγκεκριμένης χώρας θα πετύχει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες του λαού για ειρήνη και τον σεβασμό της κυριαρχίας του. Ειδικότερα, αν οι λαοί στην Ευρώπη μπορούν να υποστηρίξουν σταθερά την αρχή της Μίας Κίνας, τότε το πιθανότερό είναι ότι το ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα μετατραπεί σε κρίση και δεν θα υπάρξει καταστροφή στο Στενό της Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε πραγματικά ότι η Ευρώπη, και ιδιαίτερα οι χώρες της ΕΕ, θα υποστηρίξουν σταθερά τις σημαντικές αυτές αρχές, θα σταθούν στην πλευρά της ειρήνης και στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε σχετικά.
Ερωτηθείς εάν η Κίνα σκοπεύει να ζητήσει τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για τη λύση του ζητήματος της Ταϊβάν, ο Κινέζος πρέσβης δήλωσε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας και θα διευθετηθεί μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των λαών εκατέρωθεν του Στενού της Ταϊβάν. Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την αρχή της Μίας Κίνας, καθώς και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.
Κληθείς να σχολιάσει τον τελευταίο γύρο επαφών που είχε η Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ στην Κύπρο και τη διαφαινόμενη αποτυχία τους να φέρουν αποτελέσματα, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε ότι μερικές φορές για να επιτευχθεί ένας στόχος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ή δύο προσπάθειες και εξέφρασε την πίστη του για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε ερώτηση τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Κίνα για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Liu είπε ότι από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Κίνα έχει επεκτείνει την ισχυρή υποστήριξή της στην Κύπρο στις προσπάθειες της τελευταίας να διατηρήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Επανέλαβε επίσης ότι το 2021 η Κίνα εξέφρασε τη θέση αρχών της για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μια συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το άνοιγμα των Βαρωσίων και την παράταση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κινεζική πλευρά τάχθηκε υπέρ της Κύπρου και ικανοποίησε τις νόμιμες ανησυχίες της κυπριακής πλευράς.
Πηγή: ΚΥΠΕ