H Kıbrıs (08.05.24 kibrisgazetesi.com/ ) γράφει ότι o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι είχε συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, την Τετάρτη στα κατεχόμενα και ότι υπενθύμισε στην Ολγκίν την εντολή της και την ουσία της έγκρισης της εντολής της από την τουρκοκυπριακή που είχε σήμερα, αναφέρει το ΓΤΠ.
Σε δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι η Ολγκίν διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα στις 5 Ιανουαρίου για 6 μήνες προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για μια νέα και επίσημη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών και είπε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να μεταφερθεί το θέμα αλλού και οποιαδήποτε πίεση του τύπου «ας φέρουμε τους ηγέτες να συναντηθούν, ας δημιουργήσουμε ένα διάλογο με τους ηγέτες».
Επαναλαμβάνοντας ότι συνεχίζεται η νέα πολιτική που προώθησε η τουρκοκυπριακή πλευρά πριν από τριάμισι χρόνια στη Γενεύη και ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως αυτή την πολιτική, ο Τατάρ ανέφερε ότι στην αξιολόγηση που έκαναν με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, με τον οποίο ταξίδεψε στη Γκάμπια, επανέλαβαν ότι επιμένουν στη θέση τους πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την αποδοχή των κεκτημένων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού «λαού», σημειώνοντας ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω.
Ο Τατάρ δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση εξέφρασε για άλλη μια φορά στην Ολγκίν τη θέση του ότι η «μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς μπορεί να περάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Επισημαίνοντας ότι η εξάμηνη θητεία της Ολγκίν λήγει στις 5 Ιουλίου, ο Τατάρ υποστήριξε: «Είναι προφανές ότι υπάρχουν ορισμένες διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Τι είπαμε; Προκειμένου να εκπληρώσουμε την κυριαρχική ισότητα και την ισότιμη διεθνή μας θέση, πρέπει να γίνουν κάποια βήματα. Η κυριαρχία μας πρέπει να δηλωθεί με σαφήνεια... Όταν εξετάζουμε τη σημερινή θέση (του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου με το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964».
Επανέλαβε ότι παρόλο που η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε "όχι" στο Σχέδιο Ανάν, έγινε «μονομερώς» δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποστεί «απομόνωση και εμπάργκο» για χρόνια, και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέχεται καν να συναντώνται Τουρκοκύπριοι με χώρες του κόσμου και παγκόσμιους ηγέτες.
Ο Τατάρ είπε επίσης ότι πριν από την επίσκεψή τους στη Γκάμπια για να συμμετάσχουν στη 15η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, η «νότια» Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έκανε κάποιες προσπάθειες να εμποδίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να εργαστεί και να μιλήσει εκεί.
«Κάνουν το ίδιο πράγμα στον τουρκικό κόσμο. Τώρα, με αυτή τη νοοτροπία, σε ποιο τραπέζι θα καθίσουμε και τι θα λύσουμε; Με το να καθόμαστε στο τραπέζι δεν λύνεται τίποτα, το κυριότερο είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία», υποστήριξε.
Επαναλαμβάνοντας ότι τα κεκτημένα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» πρέπει να γίνουν αποδεκτά, ο Τατάρ δήλωσε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός αγωνίζεται για αυτά τα δικαιώματα ως κυρίαρχος ισότιμος λαός».
Σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση τα μοιράστηκε όλα αυτά με την Ολγκίν, υποστήριξε και τα εξής ο Ταταρ: «Εάν δεν υπάρχει κοινό έδαφος, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούμε και να ξεκινήσουμε ξανά μια διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Τονίζοντας στη συνέχεια ότι η Κολομβιανή διπλωμάτης θα πρέπει να γράψει την αλήθεια δίνοντας προσοχή σε όλες αυτές τις ευαισθησίες στην έκθεση που θα ετοιμάσει μετά την ολοκλήρωση της θητείας της, ο Τατάρ είπε:
«Αφού ολοκληρώσει τους έξι μήνες της σε ένα μήνα, θα έχει την ευκαιρία να δει επί τόπου και λεπτομερώς την ουσία του Κυπριακού, τις λεπτομέρειες του Κυπριακού και τις αδικίες που έγιναν σε βάρος του τουρκοκυπριακού λαού. Επομένως, αν πρόκειται να προκύψει μια δίκαιη έκθεση, όλα αυτά θα πρέπει να εκφραστούν σε αυτή την έκθεση».
Ο Τατάρ επανέλαβε ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι γνώστης του Κυπριακού και γνωρίζει ότι δεν πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για τη λύση. Πρόσθεσε και τα εξής:
«Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα πρέπει να είναι "ελεύθερα διαπραγματεύσιμη" και "αμοιβαία αποδεκτή", όπως προβλέπεται στις πρακτικές των Ηνωμένων Εθνών. Με άλλα λόγια, οι δύο λαοί θα καθίσουν ελεύθερα και θα κάνουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις και τελικά θα προκύψει μια εθελοντική συμφωνία με τη συναίνεση του κάθε λαού».
Ο Τατάρ δήλωσε στη συνέχεια ότι μετέφερε την θέση ότι δεν είναι σωστό να οδηγείται η τουρκοκυπριακή πλευρά σε λύση με πιέσεις και ότι αυτές δεν πρόκειται να αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα και τόνισε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά διαχειρίζεται μια εθνική υπόθεση με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας» και ότι «αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δύο κρατών».
«Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις πάνε και λένε ορισμένα πράγματα αλλά αυτά τους δεσμεύουν μόνο αυτούς. Αυτό που δεσμεύει εμάς, είναι το κράτος μας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, ο αγώνας του λαού μας, οι σχέσεις μας με την Ανατολία και την Τουρκία», υποστήριξε.
Αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική της και ότι το εξέφρασε και πάλι αυτό στην Ολγκίν, ο Τατάρ είπε: «Μας κατάλαβε πολύ καλά».
Ευχαριστώντας την Ολγκίν για όλο το έργο της, ο Τατάρ κατέληξε ως εξής: «Οι προσδοκίες μου από αυτήν είναι ότι θα αναλύσει όλα αυτά τα γεγονότα και όσα συνέβησαν στην Κύπρο τον τελευταίο μισό αιώνα με τον καλύτερο τρόπο και θα τα αποτυπώσει στην έκθεσή της. Διότι είχε την ευκαιρία για έξι μήνες να κατανοήσει και να ξαναμάθει την ουσία του Κυπριακού με τους συνομιλητές της. Ως εκ τούτου, είναι ευχή και επιθυμία μου να αποτυπώσει στην έκθεση όλα αυτά, τις αδικίες που έγιναν στον τουρκοκυπριακό λαό και το πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους και είναι η κύρια πηγή της έλλειψης λύσης στην Κύπρο».
Διαβάστε επίσης: Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης