Τη στήριξή του στη διαδικασία λύσης στο Κυπριακό επανέλαβε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Τζον Μ. Κόενιγκ, δηλώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού είναι τόσο σημαντική που δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στους πολιτικούς. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Μιλλιέτ”, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως η Τουρκία θέλει πραγματικά λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Υποστηρικτικός ο ρόλος των ΗΠΑ

"Ενθάρρυνα τους Ε/κ να διευρύνουν το διάλογό τους με τους διαμορφωτές πολιτικής της Τουρκίας. Το Κυπριακό έρχεται συχνά στην ατζέντα των επαφών μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τη διαδικασία της λύσης. "Αυτοί που λένε ότι οι ΗΠΑ ανέλαβαν τη διαδικασία λανθάνονται. Εμείς ασκούμε ένα υποστηρικτικό ρόλο και ελπίζουμε αυτός ο ρόλος να βοηθήσει θετικά τη διαδικασία", είπε.

Ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε πως ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν λύση στο Κυπριακό δεν είναι για να ελέγξουν τους υδρογονάνθρακες. "Θέλουμε λύση για τους ίδιους λόγους που θέλουν και οι Κύπριοι", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα προέβη σε μια δήλωση έπειτα από το κοινό ανακοινωθέν, προσθέτοντας ότι και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. "Ωστόσο, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι καμιά λύση που θα επιβληθεί από το εξωτερικό δεν θα έχει την στήριξη των Κυπρίων. Οι ΗΠΑ θα δώσουν τη στήριξή τους αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Κύπριοι. Ο Υπουργός Κέρι θέλει να έρθει στην Κύπρο, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει μια ημερομηνία που να έχει οριστεί. Η ατζέντα του είναι γεμάτη, αλλά γνωρίζω ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για λύση του Κυπριακού λόγω των δεσμεύσεων των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, οι οποίοι επέδειξαν θάρρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. "Εάν κοιτάξει κανείς πιο ευρέως θα δει ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να στηρίξει τον κυπριακό λαό. Αυτό φυσικά ισχύει και για τις ΗΠΑ. Αν έρθουμε στο πότε θα γίνει αυτό, ελπίζουμε ότι θα είναι μια διαδικασία που θα μπορεί να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Ωστόσο η επιτάχυνση της διαδικασίας εξαρτάται από τους ίδιους τους Κυπρίους. Εμείς τους ενθαρρύνουμε για να προχωρήσουν".

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι ενεθάρρυναν τόσο τους Ε/κ αλλά και τους Τούρκους και τους Τ/κ να διευρύνουν τις διαβουλεύσεις τους σε κάθε επίπεδο. "Η λύση είναι τόσο σημαντική που δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στους πολιτικούς και οι επαφές που θα γίνονται δεν είναι μόνο για τη λύση αλλά πρέπει να αφορούν και το πώς θα είναι η Κύπρος μετά τη λύση και πώς η λύση θα εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτή η πολύ σημαντική συζήτηση πρέπει να γίνει".

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι του άρεσε ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης για τις ΗΠΑ ως "φίλος της διαδικασίας λύσης". "Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Εμείς στηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα συζητηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών".

Αν το άνοιγμα των Βαρωσίων διαφοροποιηθεί από τη συνολική λύση δεν θα αποφέρει τίποτα 

Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι βασιζόμενος στις επαφές που είχε με τις δύο πλευρές η άποψή του είναι πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. "Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των Βαρωσίων θα συμβάλουν θετικά στη διαδικασία λύσης. Ωστόσο αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουν οι δύο πλευρές. Και οι δύο κοινότητες στηρίζουν με διαφορετικούς τρόπους σε σημαντικό βαθμό την αναζωογόνηση με πρόωρα βήματα της περιοχής της Αμμοχώστου. Το λιμάνι, την εντός των τειχών πόλη και την κλειστή περιοχή.

Εάν το άνοιγμα των Βαρωσίων διαφοροποιηθεί από τη συνολική λύση του Κυπριακού δεν θα αποφέρει τίποτα στις δύο κοινότητες", είπε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Στηρίζουμε το δικαίωμα της ΚΔ για το ΦΑ αλλά θα πρέπει να μοιραστεί δίκαια

Για το φυσικό αέριο, ο είπε ότι στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει τις πηγές των υδρογονανθράκων της εντός της ΑΟΖ της, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτές οι πηγές πρέπει να μοιραστούν δίκαια. "Ζητήσαμε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε προκλητική κίνηση η οποία θα αυξήσει την ένταση. Η λύση θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή και θα διασφαλίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι μια θετική εξέλιξη τόσο για τις χώρες της περιοχής όσο και για τις χώρες εκτός της περιοχής αυτής", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός Πρέσβης σχολιάζοντας την επίθεση από μέλη του ΕΛΑΜ εναντίον του πρώην ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως εκφράζει τις απόψεις μιας μικρής μειονότητας των Ε/κ. "Και στις δύο πλευρές υπάρχουν εθνικιστές, αλλά η πλειοψηφία των Κυπρίων έχει καλές προθέσεις. Είναι περισσότεροι από τους εθνικιστές οι Κύπριοι που έχουν θετική προσέγγιση για μια ενωμένη Κύπρο και πρέπει να ακουστούν οι απόψεις τους. Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης και της ορθόδοξης εκκλησίας, συνεργάζονται σε βαθμό που δεν έγινε ποτέ προηγουμένως και μιλούν για συμβιβασμό".