Οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν διαδήλωση τη Δευτέρα έξω από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο ενάντια σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτούσε τη σύσταση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) πριν από 60 χρόνια.

Το ψήφισμα 186 εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 1964.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από κοινού από τη Βρετανική Τουρκοκυπριακή Ένωση (BTCA) και μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών με το όνομα Embargoed.

Eπικρίνοντας τη βρετανική κυβέρνηση, οι Τ/κ  κρατούσαν διάφορες πινακίδες που περιελάμβαναν συνθήματα όπως "UNFICYP: Όχι ειρηνευτές, αλλά εισβολείς και κατακτητές της Κύπρου", "Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραγνωρίζει τους Τουρκοκύπριους και τους αρνήθηκε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους" και "ΟΗΕ 60 χρόνια στην Κύπρο είναι αρκετά».

 

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του BTCA Κενάν Γιαμάν είπε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την επιστροφή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Είπε ότι η απομόνωση του ψευδοκράτους είναι ένα από τα σφετερισμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Έτσι, θα πρέπει να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς την ΤΔΒΚ προκειμένου να τερματιστεί αυτή η απομόνωση», πρόσθεσε ο Γιαμάν.

Η Κύπρος έχει βυθιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, παρά