Ύψιστη προτεραιότητα είναι να δούμε την Κύπρο να απελευθερώνεται και να επανενώνεται μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της Ομορφίτας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μισό αιώνα σχεδόν μετά την τουρκική εισβολή, 60 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1963-1964, και παρά τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, «αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Μιας λύσης, συνέχισε, που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει τη μικρή και μαρτυρική Κύπρο, θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επιτρέπει στο σύνολο του κυπριακού λαού να αξιοποιήσει στην ολότητά τους τις προοπτικές μιας επανενωμένης πατρίδας, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε με το 'Δεν Ξεχνώ', θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να επαναλάβω την ετοιμότητά μου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου διακόπηκαν το 2017», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Αναμφίβολα, πρόσθεσε, «οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ποικίλες και πολυεπίπεδες, και απαιτούν από όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα και, πάνω απ’ όλα, ενότητα και ομοψυχία».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «επιθυμία και ύψιστη προτεραιότητα όλων μας είναι να δούμε την πατρίδα μας να απελευθερώνεται και να επανενώνεται μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ελπίζει και στη στήριξη, πέραν της κοινωνίας, και όλων των πολιτικών κομμάτων, αφού ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου στάτους κβο, που δεν μπορεί  να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου, είναι κοινός.

«Η προσπάθεια και ο αγώνας μας είναι προσπάθεια και αγώνας όλων εκείνων που πιστεύουν στα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «η απόδοση τιμών στους ήρωες μας αποτελεί οφειλόμενο χρέος και την ελάχιστη ανταπόδοση της Πολιτείας, αλλά και της Κοινωνίας, για την προσφορά  και τη θυσία τους προς την πατρίδα».

Μιλώντας για την κοινότητα της Ομορφίτας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες της νεότερης Ιστορίας του τόπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στη τουρκική ανταρσία του 1963, αλλά και στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 και στη θυσία κατοίκων της Ομορφίτας που πρόσφεραν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή αναφορά στους πεσόντες αλλά και στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κοινότητας της Ομορφίτας από την τουρκική εισβολή του 1974.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και άλλους.