Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέκρινε έντονα την βρετανική κυβέρνηση για την χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο προς υποστήριξη του Ισραήλ.
Καταδικάζοντας την κίνηση, ο Τατάρ είπε: «Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα ενέκρινε ποτέ κάτι τέτοιο. Ως σεβαστό κράτος, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να υποστηρίξει μια τέτοια σφαγή».
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ada'daki İngiliz üslerinin İsrail'e destek için kullanıldığı iddialarına dair konuştu
— Independent Turkish (@TurkishIndy) November 27, 2023
💬 Kıbrıs Türk halkı böyle bir olayı kınar, asla tasvip etmez pic.twitter.com/aPRrotecwl
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu τόνισε ότι ο λαός της Κύπρου, τόσο στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αποδοκίμαζε έντονα την εργαλειοποίηση του νησιού στην καταπίεση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ» ενώ είπε ότι «ο Τ/κ λαός θα καταδικάσει και δεν θα εγκρίνει ποτέ εμπλοκή σε τέτοια βαρβαρότητα και καταπίεση».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τατάρ υπενθύμισε επίσης ισχυρισμούς από τη δεκαετία του 1990 ότι το Η.Β παρενέβη στο Ιράκ χρησιμοποιώντας βάσεις στην Κύπρο. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι περίμεναν από το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει τις ευθύνες του ως εγγυήτρια δύναμη σε αντάλλαγμα για τις βάσεις που απέκτησε στο νησί.
Διαβάστε επίσης: Δημοσίευμα για μεταφορά όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μέσω Β.Β Ακρωτηρίου
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ. Ως τουρκοκυπριακός λαός, η δυσφορία μας έχει εκφραστεί στο υψηλότερο επίπεδο από εμένα και άλλες αρχές. Καταδικάζουμε αυτή τη βία, αυτή τη βαρβαρότητα, που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενάντια στην καταπίεση του άμαχου πληθυσμού, των παιδιών, τους ηλικιωμένους, μπροστά στην δυσανάλογη βία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτύξει πλοία, αεροπλάνα ή στρατεύματα στις δύο βάσεις του στο νησί, ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βάσεις θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρήσεις διάσωσης αντί για υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ .
Ο Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναφερόμενη άφιξη 1.000 Βρετανών στρατιωτών ήταν για ειρήνη και ανθρωπιστικές ανάγκες, δηλώνοντας: «Ελπίζω ότι είναι έτσι. Ας ελπίσουμε ότι δεν αποτελεί υποστήριξη για τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων στην Γάζα».