Τουρκικό τείχος στον ΟΗΕ επιδιώκει να κλείσει τις διαδικασίες εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό.

Ως εκ τούτου, σπρώχνει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών στις συμπληγάδες των διχοτομικών θέσεων της Άγκυρας και του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και τον ΓΓ του ΟΗΕ σε αποστολή υψηλού ρίσκου σε περίπτωση που θελήσει να αναλάβει ενεργότερη δράση.

Όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, μπορεί μεν να εστάλη από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες η επιστολή για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όμως, όπως τα Ην. Έθνη εκτιμούν, για να υπάρχει αποτέλεσμα και για να αποφευχθεί νέο αδιέξοδο, θα πρέπει να δώσει και η τουρκική πλευρά τη σύμφωνη γνώμη της. Έθεταν, δε, το εξής ερώτημα: Εάν διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ απεσταλμένο και τεθεί ενώπιόν του από τον κ. Τατάρ θέμα ισότιμης κυριαρχίας και δύο κρατών, πώς θα ενεργήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά; Θα την απορρίψει και θα οδηγηθεί η διαδικασία σε νέο αδιέξοδο προτού ακόμη αρχίσει;

Επί αυτού του θέματος, ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στη «Σ» τα εξής: «Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των όρων εντολής εάν και εφόσον διοριστεί απεσταλμένος». Συνεπώς, χωρίς την αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου συνεπάγεται την ανάληψη από τον ΓΓ του ΟΗΕ δράσης υψηλού ρίσκου, χωρίς αξιόπιστο δίκτυ ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.