Η Vatan (19.07.23) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρει ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί το ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) αμέσως  μετά που θα αρχίσουν οι εκσκαφές μαζικών τάφων στο χωριό Αλόα.

Ο Τατάρ αναφέρει ότι μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη  συναντήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του Επικεφαλής της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην κατοικία του στη νεκρή ζώνη, όπου,  σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήσαν πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν έναντι ενός ενδεχόμενου σεισμού και συμφωνήσαν  να οργανώσουν μια επίσκεψη στην ΔΕΑ για να υποστηρίξουν το έργο της, «το οποίο είναι μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας». Προσθέτει και τα εξής:

«Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η επιτροπή εκτελεί το έργο της στο πλαίσιο της εντολής της, με κοινή απόφαση των τριών παρόντων μελών. Η απόφαση για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στον ομαδικό τάφο στην Αλόα ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο με την έγκριση των τριών Μελών, αλλά οι εργασίες, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον Μάιο, διακόπηκαν λόγω της συμπεριφοράς του Ελληνοκύπριου Μέλους. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μας με τους Ελληνοκύπριους ομολόγους μας μέσω του ΟΗΕ, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι το εμπόδιο αυτό έχει ξεπεραστεί και οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου 2023.

Στην επιστολή που έστειλα σήμερα στον κ. Χριστοδουλίδη, εξέφρασα την ετοιμότητά μου να επισκεφθώ το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών στον ομαδικό τάφο της Αλόης  να εκφράσω την υποστήριξή μου στο γόνιμο και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η ΔΕΑ και να εκδώσουμε μια γραπτή κοινή δήλωση μετά την επίσκεψή μας για να αποτυπώσουμε αυτή την υποστήριξη. Ο Ειδικός μου Αντιπρόσωπος εργάζεται ήδη με τον Ελληνοκύπριο  Διαπραγματευτή για την κοινή αυτή δήλωση. Η προσδοκία μου είναι να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επίσκεψη μαζί με τον Έλληνα ηγέτη στα τέλη Ιουλίου».

Διαβάστε επίσης: Αρμένιοι ΗΠΑ: «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο»