Ως δούρειος ίππος για την δημιουργία νέων τετελεσμένων στο περιουσιακό χρησιμοποιείται η λεγόμενη Επιτροπή αποζημιώσεων.
Ενώ για τα ξενοδοχεία εκκρεμούσε αίτημα ενώπιον της λεγόμενης Επιτροπής για αποζημίωση, ξαφνικά εμφανίστηκε αγοραστής, ο οποίος προτίθετο να τα αγοράσει. Και είναι και αυτό που αναφέρεται στα έγγραφα ότι εάν η πώληση δεν πετύχει, δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην αίτηση στην λεγόμενη Επιτροπή. Και είναι για διερωτάται κανείς αν αυτός είναι ο σκοπός που συστάθηκε η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και αν τελικά τείνει να μετατραπεί σε κτηματομεσίτη.
Παρόλο που η «Επιτροπή» είναι αποτέλεσμα απόφασης του ΕΔΑΔ, η όλη διαδικασία πάσχει, καθώς εάν ένας πρόσφυγας διαφωνεί με την αξία της περιουσίας του δεν μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρά μόνο στα ψευδοδικαστήριο. Και αυτό έχει βέβαια ως αποτέλεσμα η αξία της περιουσίας να καθορίζεται από την λεγόμενη Επιτροπή.
Τώρα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, η ιδιωτική σύμβαση υπογράφηκε στις 24 Απριλίου. Οπότε υπάρχει μια διορία έξι μηνών, κατά την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν στο Κτηματολόγιο, για να επικυρωθεί η διαδικασία νόμιμα.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο αγοραστής, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως Τούρκος της Κύπρου, να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Σίγμα ερεύνησε μέσω του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών και διαπίστωσε ότι οι μέτοχοι της εταιρείας που αναφέρεται στην εφημερίδα έχουν διαμονή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης: ΚΥΠΕ: Δεν κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο έγγραφο πώλησης περιουσίας στο Βαρώσι