«Ρεαλιστικά, ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν βεβαίως καθοδηγούμενα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μόνη βιώσιμη και σταθερή λύση για την κατάσταση στην Κύπρο είναι μια κοινά αποδεκτή λύση που να εφαρμόζεται ιδία βουλήσει και των δυο πλευρών», δηλώνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή».

 

Στα πλαίσια της συνέντευξης του, ο κ. Στιούαρτ εστίασε στο αδιέξοδο που επικρατεί στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, για να αρθεί το αδιέξοδο θα πρέπει οι πλευρές να δείξουν πολιτική βούληση για εύρεση κοινού εδάφους.

Ερωτηθείς για το γήπεδο της Τσετίνκαγια και τις αντιδράσεις, όπως το τηλεφωνικό διάβημα του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως χώρος για ποδοσφαιρικές προπονήσεις, «όπως άλλωστε χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν, με αυστηρούς κανονισμούς, ούτως ώστε να προστατευτεί το καθεστώς του εντός της νεκρής ζώνης». Είπε ακόμη ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το καθεστώς του χώρου έχει αλλάξει είναι ψευδής και παραπλανητικός» καθώς παραμένει εντός νεκρής ζώνης υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Διαβάστε επίσης: Τα «μασάει» η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη χρήση του γηπέδου της Τσετίνκαγια

Για το τελεσίφραγο Τατάρ για χωριστή συμφωνία με ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι το αίτημα «δεν έχει κλείσει» ενώ πρόσθεσε ότι τα ΗΕ δεν θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε προσέγγιση που θα καταστρατηγεί τα ψηφίσματα του ΣΑ.

Για την πορεία του Κυπριακού, ο κ. Σιούαρτ σημείωσε ότι μεγάλη σημασία φέρει «η δημιουργία δεσμών μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσω ενεργής και συχνής αλληλεπίδρασης». Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή η προσπάθεια σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως λ.χ. τα όσα συμβαίνουν στα Βαρώσια. Την ίδια ώρα, «ο χρόνος εξαντλείται για μια κοινή αποδεκτή διευθέτηση, που αυτό μεταφράζεται σε μια ενισχυμένα παρατεταμένη κατάσταση επί του εδάφους».

Στα πλαίσια της συνέντευξης του, ο κ. Στιούαρτ αναφέρθηκε στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και στο έργο των τεχνικών επιτροπών σημειώνοντας ότι τα μέτρα και οι επιτροπές δεν αποτελούν περισπασμό από τις συνομιλίες, «αλλά το μονοπάτι» προς αυτές. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, τα ΜΟΕ έχουν ήδη παρουσιάσει «μερικές θετικές εξελίξεις από την αρχή του χρόνου». 

Πηγή: ΚΥΠΕ