Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα εξέδωσε ένταλμα εκτέλεσης για τον θανατοποινίτη Φρανκ Άτγουντ. Ο 65 χρονος Ατγουντ, που καταδικάστηκε το 1987 για την απαγωγή και την δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον της Αριζόνα, μετράει αντίστροφα για το προδιαγεγραμμένο τέλος της ζωής του και κλήθηκε να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της θανάτωσής του, είτε με θανατηφόρο ένεση είτε με κυάνιο σε θάλαμο αερίων.
Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Αριζόνας, Αντώνιου
«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε σας. Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και πρόκειται να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ. (GR & CY 8:00μμ) της 8ης Ιουνίου 2022. Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου. Επειδή αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε οποιαδήποτε ομάδα, είναι πρόθεσή μου να μιλήσω από την καρδιά μου όσο πιο ειλικρινά και αληθινά μπορώ.
Επειδή ανήκω στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στην πραγματικότητα ότι η ψυχή μου θα ζήσει αιώνια στον Παράδεισο με τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον οποίο γνώρισα, υπακούω και αγαπώ. Επιτέλους, θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.
Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα πιστέψετε ποτέ ότι δεν την απήγαγα… δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή την ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι ότι ο θάνατός μου θα δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας.
Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με ευγνωμοσύνη και αγάπη στην καρδιά μου για κάποιους πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Στην για τριάντα χρόνια αγαπημένη σύζυγό μου, την Σάρα, που με συντρόφευσε σε καλές και χειρότερες εποχές, την αφοσιωμένη σύντροφό μου στην ελληνορθόδοξη πίστη, την αγάπη της ζωής μου και την καλύτερή μου φίλη... Σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.
Επίσης, στον πνευματικό μου πατέρα Γέροντα Παΐσιο, που με ποίμαινε με αγάπη τις τελευταίες δεκαετίες προς υπακοή στις εντολές του Χριστού, στην κάθαρση και στον φωτισμό. Γεροντά μου, η αγάπη μου για σένα υπερβαίνει κάθε έκφραση. Επίσης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλά Μοναστήρια σε όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., οι συνεχείς προσευχές σας με στήριξαν και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα συνεχίσω τις προσευχές μου για εσάς και επικαλούμαι τις προσευχές σας να με βοηθήσουν όταν θα περάσω τα τελώνια.
Ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτουργό της επιστροφής μου στον Οίκο (στην Εκκλησία), Μητροπολίτη Αθανάσιο, τον διαφωτιστή μου, στον Μητροπολίτη Ιερόθεο, επίσης στον Γέροντα Νικόδημο, στον π. Φιλάρετο και στον μοναχό Σωφρόνιο.
Πρέπει επίσης να αναφέρω τους φίλους μου και την νομική μου ομάδα. Τον Σαμ, τον Έβαν, τον Τζο, τον Ντέιβιντ και την Έιμι, που αποτελούν την ακούραστη εκπροσώπησή μου ενάντια στον μηχανισμό του θανάτου της κοινωνίας. Η υποστήριξή σας ήταν καταπληκτική και εκτιμήθηκε βαθιά. Φίλοι μου Νίκο και Πάνο, εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πλούσια την καλοσύνη σας, σας ευχαριστώ! Τέλος, μερικοί υποστηρικτές, όπως ο Michael Zoosman, με το " L'Chaim, Jews Against the Death Penalty" και ο Abe Bonowitz, με το "Death Penalty Action". Μπράβο εκ μέρους μου και εκ μέρους των θανατοποινιτών της Αμερικής για τον ατελείωτο αγώνα σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελένη και τον Επίσκοπο Επιφάνιο. Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω όλη η ανθρωπότητα να προσευχηθεί στον Χριστό να μας ελεήσει, να μας δώσε το έλεος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω της τραγικής μας έλλειψης προσευχής και μετάνοιας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας απευθυνθώ σήμερα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
Το χρονικό
Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Φρανκ Τζάρβις Ατγουντ βρισκόταν σε μια γειτονιά του Τούσον όταν ένα μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε με το ποδηλατάκι της για να ταχυδρομήσει μια κάρτα γενεθλίων. Στις 11 Απριλίου του 1985, σχεδόν εφτά μήνες από την εξαφάνιση, ο σκελετός της μικρής βρέθηκε σε έρημο έξω από την πόλη της Τουσόν. Τότε οι εισαγγελείς με βάση κάποια στοιχεία και χρώμα από το ροζ ποδήλατο της μικρής Βίκι στο αυτοκίνητο του Ατγουντ, προχώρησαν στην σύλληψή του με τις κατηγορίες της απαγωγής και δολοφονίας.
Το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο για υποθέσεις παιδοφιλίας και απαγωγής ανηλίκου τον έκανε εύκολο στόχο για τις αρχές, αν και υπήρχε ένας άλλος ύποπτος που εθεάθη με το θύμα, σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ώρες αφότου ο Φρανκ υποτίθεται ότι είχε απαγάγει το μικρό κορίτσι.
Τα προηγούμενα εγκλήματα του Φρανκ για τα οποία είχε φυλακιστεί τον έφερναν στις Αρχές ως τον πιο πιθανό ύποπτο και οι ενδείξεις τον έκαναν εύκολο στόχο.
Η μοίρα του είχε ήδη προδιαγραφεί και ο Φρανκ Ατγουντ, που δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει αθώος για αυτό το έγκλημα, καταδικάστηκε σε θάνατο και μπήκε από τότε στη λίστα των υπό εκτέλεση καταδίκων. Έχοντας ήδη 35 χρόνια στην φυλακή, μετράει πλέον αντίστροφα τα λίγα εικοσιτετράωρα που του μένουν μέχρι την 8η Ιουνίου. Την προδιαγεγραμμένη από την ανθρώπινη δικαιοσύνη τελευταία ημέρα της ζωής του.
Όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή ο Φρανκ σπούδασε νομική και θεολογία, ώσπου μια μέρα μέσα από τα βιβλία που διάβαζε ανακάλυψε τυχαία την ύπαρξη του σημερινού Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο.
Μεταξύ τους αναπτύχθηκε πνευματική σχέση, με τον Κύπριο ιεράρχη να έχει επισκεφθεί δυο φορές τον Αμερικανό κατάδικο, ενώ όπως ο ίδιος αφηγείται, σε ένα ακόμη ταξίδι του πέρυσι στην Αμερική, δεν του επέτρεψαν να δει τον Ατγουντ για 3η φορά.
Ο Φράνκ Ατγουντ βαφτίστηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Αντώνιος. Με την βοήθεια και του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας, βρήκε «το φως στην ψυχή του,» όπως γράφει και στο βιβλίο για την προσωπική του ιστορία που προλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού «Φως μέσα από τα κάγκελα» (Εκδόσεις Πολιτεία). Το ίδιο συνέβη και στη Ραχήλ, μια άγνωστη κοπέλα που συγκινημένη από την ιστορία του, θέλησε να τον στηρίξει. Βαφτίστηκε και εκείνη ορθόδοξη χριστιανή, ονομάστηκε Σάρα και παντρεύτηκε τον μελλοθάνατο Αντώνιο -Φρανκ Ατγουντ.
Η εκτέλεση του Άτγουντ είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιουνίου 2022.
Έχει μέχρι τις 19 Μαΐου το δικαίωμα να επιλέξει τη μέθοδο εκτέλεσης του ανάμεσα στον θάλαμο αερίων ή τη θανατηφόρα ένεση. Αν δεν επιλέξει, τότε η Πολιτεία θα προχωρήσει στην εκτέλεσή του με τη μέθοδο της ένεσης.
Οι δικηγόροι του Aτγουντ έχουν υποστηρίξει ότι η πολιτεία οφείλει να παράσχει πληροφορίες που να διασφαλίζουν του ότι τα υλικά που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την εκτέλεση του Aτγουντ θα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Άτγουντ, Τζόζεφ Πέρκοβιτς, είπε ότι η Σωφρονιστικές Αρχές παρουσιάζουν «ψεύτικες επιλογές» στον κατάδικο.
Ο Πέρκοβιτς είπε ότι το δέσιμο του Άτγουντ σε ένα τραπέζι σε ύπτια θέση για τη θανατηφόρα ένεση θα του προκαλούσε «μέγιστη ένταση του πόνου» λόγω μιας σοβαρής πάθησης της σπονδυλικής στήλης (λόγω της οποίας μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι) ενώ το αέριο κυανίου που το Τμήμα Σωφρονισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο θάλαμο αερίων θα προσέθετε οδύνη στον ήδη βασανιστικό πόνο και την ταλαιπωρία του.
«Υποδεικνύοντας το κυανιούχο αέριο ως τρόπο εκτέλεσης, το Τμήμα Σωφρονισμού αναγκάζει κυνικά τον κ. Άτγουντ να αποδεχθεί το βασανιστήριο μιας θανατηφόρας ένεσης, παίζοντας με την εκδοχή της ζοφερής μοίρας που είχε ο τελευταίος κατάδικος που υποβλήθηκε σε αυτή την μέθοδο στην Αριζόνα», είπε ο Πέρκοβιτς. «Εάν η αρμόδια αρχή αποτυγχάνει να αναθεωρήσει τις διαδικασίες της για την παροχή μιας συνταγματικής μορφής θανατηφόρου αερίου, τότε ο νόμος της Αριζόνα θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να επιτρέψει την εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα, μια απλή και φθηνή μέθοδο που χρησιμοποιείται από την εφεύρεση των πυροβόλων όπλων».
Η τελευταία εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτεία της Αριζόνα ήταν το 2014, όταν εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο Τζόσεφ Γουντ. Η συγκεκριμένη εκτέλεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δεδομένου ότι η φρικτή διαδικασία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με τον κατάδικο να υποφέρει πριν καταλήξει βασανιστικά με σπασμούς. Από τότε σταμάτησαν οι εκτελέσεις των μελλοθανάτων που βρίσκονται στη λίστα.
Ο Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί στην Αριζόνα μέσα σε δύο μήνες. Θα προηγηθεί η εκτέλεση του Κλάρενς Ντίξον στις 11 Μαΐου, το αίτημά για επιείκεια του οποίου απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο 65χρονος Ντίξον καταδικάστηκε το 2008, μετά από τεστ DNA για την δολοφονία το 1978 της Ντιάνα Μπόουντιαν, μιας 21χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Μέσα στο κελί για χρόνια, ο Φρανκ σπουδάζει νομική και θεολογία, μέχρι που ανακαλύπτει τυχαία την ύπαρξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, που τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά.
«Είχε γραφτεί ένα βιβλίο απο κάποιον καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπριο, τον Κυριάκο Μαρκίδη, το “Όρος της Σιωπής”. Μέσα σ` αυτό το βιβλίο αναφερόταν το όνομά μου και ο Φρανκ. Ανακάλυψε το Μοναστήρι της Μονής της Παναγίας του Μαχαιρά και εμένα βέβαια και μου έστειλε ένα γράμμα. Και απ` εκεί άρχισε η αλληλογραφία μεταξύ μας, η οποία κατέληξε στο να βαφτιστεί ορθόδοξος χριστιανός».
Ο Φρανκ λαμβάνει το όνομα Αντώνιος. Με τη βοήθεια και του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας βρίσκει – όπως λέει – το φως στη ψυχή του. Το ίδιο και η Ραχήλ… μια άγνωστη κοπέλα που συγκινημένη απο την ιστορία του, θέλησε να τον στηρίξει. Βαφτίστηκε, επίσης χριστιανή, ονομάστηκε Σάρα και εν τέλει τον παντρεύτηκε.
Ο αγώνας τους κοινός, με συνοδοιπόρο πάντα τον Μητροπολίτη Λεμεσού.
«Πήγα δύο φορές και τον είδα. Την τρίτη φορά που πήγα στην Αμερική πριν από ένα χρόνο, δεν μου επέτρεψαν να τον δω, δυστυχώς».
Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια μετά και λίγες μόνο μέρες προτού η θανατική ποινή εκτελεστεί, ο Λεμεσού Αθανάσιος διαμηνύει ακράδαντα την αθωότητά του.
«Γι` αυτό το θέμα που καταδικάστηκε σε θάνατο είμαι βέβαιος ότι δεν το έκανε, γιατί μου το εξομολογήθηκε ότι δεν το έκανε. Έκανε άλλες ανοησίες, κι άλλες τρέλες βέβαια ο Φρανκ, πριν γνωρίσει τον Χριστό, πριν να μπει στη μετάνοια».
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Συγγενείς των θυμάτων των πρόσφατων μακελειών θα καταθέσουν στο Κογκρέσο