Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Νόαμ Τσόμσκι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κάποτε είχε αποκαλέσει «χειρότερο εγκληματία στην Ιστορία», είναι η «πολιτική προσωπικότητα της Δύσης» που πρότεινε μια πραγματικά διπλωματική λύση αντί της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Η αιφνιδιαστική τοποθέτηση του 93χρονου διάσημου Αμερικανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), που πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ανθρώπινης Ιστορίας» με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε στη διάρκεια συνέντευξης με τον Ολλανδό μπλόγκερ Thiijmen Sprakel στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο edukitchen.nl.
O Τσόμσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την κλιμάκωση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι εν μέσω όλων αυτών «ευτυχώς» αναδύθηκε μια «πολιτική προσωπικότητα από τη Δύση, από τις ΗΠΑ» που διατύπωσε μια «λογική πρόταση» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, η πολιτική αυτή προσωπικότητα διατύπωσε μια πρόταση «για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, αντί την υπονόμευσή της, και την πρόοδο προς την επίτευξη κάποιου είδους συμβιβασμού στην Ευρώπη… όπου δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές συμμαχίες, παρά μόνον ένας αμοιβαίος συμβιβασμός».
Noam Chomsky, in an interview this week, says "fortunately" there is "one Western statesman of stature" who is pushing for a diplomatic solution to the war in Ukraine rather than looking for ways to fuel and prolong it.
— Glenn Greenwald (@ggreenwald) May 1, 2022
"His name is Donald J. Trump," Chomsky says.
WATCH: pic.twitter.com/z3Cug8kFHS
Ο Τσόμσκι συνέκρινε την πρόταση αυτή με εκείνη που έκανε κάποτε στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο πατέρας Τζορτζ Μπους, «όταν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ εισηγήθηκε αυτό που αποκάλεσαν ''κοινωνία ειρήνης'', ανοικτή για Ευρωπαίους γενικά ή για Ασιάτες».
Κατά την άποψή του, υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, ο περιορισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και η κατάργηση σημαντικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη είναι το «κλειδί» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε μεν «αποτρόπαιη» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να καταδικάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντίθετα, επέκρινε το ΝΑΤΟ, που μένει «στο περιθώριο της σύγκρουσης».
Τσόμσκι: Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν βοηθούν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει αποκαλέσει «χασάπη» και «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν, ενώ κάποια στιγμή υπαινίχθηκε ότι κάποιος σαν τον Ρώσο πρόεδρο δεν μπορεί να παραμένει στην εξουσία, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.
Στη συνέντευξή του, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τον πόλεμο, τον ρόλο των ΜΜΕ, την προπαγάνδα και τον Τζορτζ Όργουελ, ο Τσόμσκι αναφέρθηκε και στις επαφές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να τον αποτρέψει να κλιμακώσει τον πόλεμο, ενώ απέφυγε τους βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του, σημειώνοντας ότι δεν συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης.
«Επιστρέφοντας λοιπόν στην πολιτική προσωπικότητα της Δύσης, δεν αναφέρθηκε σε όλα αυτά, αλλά πρότεινε κάτι παρόμοιο: να προχωρήσουμε με διαπραγματεύσεις και διπλωματία, αντί για την κλιμάκωση του πολέμου. Να προσπαθούμε να δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός». Κι αυτή η προσωπικότητα, είπε ο Τσόμσκι, είναι ο «Ντόναλντ Τραμπ».
«Ο χειρότερος εγκληματίας στην Ιστορία»
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Τσόμσκι είχε αποκαλέσει το 2017 τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ «φανταχτερό απατεώνα με πορτοκαλί μαλλιά, πιο πονηρό από όλους», έναν χρόνο αργότερα τον αποκάλεσε «σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία», «δημαγωγό και σόουμαν» και τον Σεπτέμβριο του 2020 σε μια άλλη συνέντευξή του επανήλθε κατηγορώντας τον Τραμπ ως αδιαμφισβήτητα «τον χειρότερο εγκληματία στην Ιστορία. Ουδέποτε στην πολιτική ιστορία υπήρξε άλλο πρόσωπο τόσο παθιασμένα αφοσιωμένο στην καταστροφή στο εγγύς μέλλον των πρότζεκτ που οργανώνουν την ανθρώπινη ζωή στη Γη», είχε πει.
Στη συνέντευξή του στον Ολλανδό μπλόγκερ, ο Τσόμσκι παραδέχθηκε ότι ο Τραμπ δεν είναι «η αγαπημένη του προσωπικότητα». Είπε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον Ρεπουμπλικανό πολιτικό «πιθανώς το πιο επικίνδυνο πρόσωπο στην Ιστορία». Ωστόσο, σημείωσε ότι πρόκειται για το «άτομο που έχει μιλήσει για την ανάγκη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων κι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Το έχουν πει και άλλοι, αλλά όχι από πολύ σημαντικές θέσεις», κατέληξε.
Πηγή: iefimerida.gr