Εάν η Σουηδία υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τώρα, θα «αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτό το τμήμα (βόρειο τμήμα) της Ευρώπης», δήλωσε προ ημερών η πρωθυπουργός της χώρας Magdalena Andersson (S).
Σύμφωνα με το ιστολόγιο Υπερβόριοι, η Magdalena Andersson έδωσε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης μετά από συνομιλίες των αρχηγών κομμάτων για το θέμα του ΝΑΤΟ και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα για το θέμα της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Πρωθυπουργός είπε τα εξής:
« Εάν η Σουηδία επέλεγε να υποβάλει αίτηση, θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω αυτό το τμήμα της Ευρώπης και θα αύξανε τις εντάσεις. Η Σουηδία θα βοηθούσε στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης».
Η ίδια δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει τις πληροφορίες της φινλανδικής εφημερίδας Iltalehtis ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να αποκτήσουν το καθεστώς του «σημαντικού συμμάχου εκτός του ΝΑΤΟ».
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Σουηδία και η Φινλανδία απέστειλαν από κοινού επιστολή προς τα άλλα κράτη μέλη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπενθυμίζουν και υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινής αμυντικής ρήτρας της ΕΕ που περιέχεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
- Αυτή η ρήτρα σημαίνει ότι εάν ένα κράτος εκτεθεί σε μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της, τα άλλα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν υποστήριξη και βοήθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα.
Εξάλλου στις συνομιλίες της η Magdalena Andersson με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Φινλανδίας, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία στο «τριμερές σχήμα», είπε.
Η Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Σουηδία ανέλαβε μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ρεύματος το 2015 και ότι ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να υποδεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες από την Ουκρανία.
«Αυτή τη φορά, η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί με αλληλεγγύη εντός της ΕΕ. Με αυτά τα λόγια, ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων», είπε.
«Διερευνούμε τώρα περαιτέρω ευκαιρίες για υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της σε κυβερνοεπιθέσεις» σχολίασε η πρωθυπουργός.