Την πέμπτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε κάποιους λάθους υπολογισμούς, αναφέρουν ξένοι αναλυτές.
Τα ξένα ΜΜΕ θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «εξοργισμένος» επειδή η εισβολή στην Ουκρανία δεν αποδείχθηκε ένας «περίπατος» και τα στρατεύματά του δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλων πόλεων της χώρας.
Όπως αναφέρει ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, Riho Terras, «ο Πούτιν είναι εξοργισμένος γιατί νόμιζε ότι ο πόλεμος θα ήταν εύκολος και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την επιχείρησή του σε μία με τέσσερις ημέρες».
«Οι Ρώσοι είναι σοκαρισμένοι από την ισχυρή αντίσταση. Οι αναφορές δείχνουν ότι δεν έχουν στρατηγικό σχέδιο που να προβλέπει αντίσταση από τους Ουκρανούς αλλά αντίθετα η όλη επιχείρηση στηρίχθηκε στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει πανικός ανάμεσα στους πολίτες και τον στρατό, με αποτέλεσμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει τη χώρα του», έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter.
O Terras επικαλούμενος πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζεται ότι «ο ρωσικός στρατός έχει αποθέματα πυραύλων μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες και με τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει τα εξαντλημένα όπλα του. «Δεν υπάρχουν αρκετά όπλα», ανέφερε η έκθεση της Intel.
«Αν η Ουκρανία καταφέρει να συγκρατήσει τους Ρώσους για 10 ημέρες, τότε οι Ρώσοι θα πρέπει να αρχίσουν (ουσιαστικές) διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Terras, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος κοστίζει 20 δισεκατομμύρια ρούβλια (350 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα. Δεν έχουν χρήματα, όπλα ή πόρους».
Το Ινστιτούτο Study of War αποκάλυψε την τελευταία του ανάλυση για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς οι δυνάμεις εισβολής υφίστανται απροσδόκητα σκληρή αντίσταση από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η χαρτογράφηση δείχνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει περιοχές γύρω από το Τσερνόμπιλ, έδαφος κοντά στο Χάρκοβο, μια ζώνη βόρεια της Κριμαίας και τις δύο περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.
Η δεξαμενή σκέψης είπε: «Η Ρωσία απέτυχε να περικυκλώσει και να απομονώσει το Κίεβο με επιθέσεις, όπως είχε σαφώς σχεδιάσει να κάνει. Οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται τώρα σε πιο άμεσες επιθέσεις στο Κίεβο κατά μήκος ενός στενού μετώπου στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο και σε ένα ευρύ μέτωπο στα βορειοανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει προσωρινά τις προσπάθειές τους να καταλάβουν το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και ανατολικά του Κιέβου και παρακάμπτουν αυτές τις πόλεις για να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Κίεβο, ανέφερε η ISW. Το think tank πρόσθεσε ότι οι ρωσικές κατακτήσεις στα νότια της χώρας είναι οι πιο επικίνδυνες για την Ουκρανία.
Οι δυνάμεις της Ρωσίας επιβραδύνονται και απογοητεύονται από την απροσδόκητα σκληρή αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων, οι οποίες τις κρατούν έξω από το Κίεβο, δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.
«Ο Πούτιν χρησιμοποίησε για να εισβάλει 200.000 άτομα. Ήταν λάθος εκτίμηση των σχεδιαστών του γιατί πίστευαν ότι δε θα συναντήσουν αντίσταση, που συνάντησαν. Οι Ουκρανοί δεν έπραξαν το σφάλμα να αντιπαρατεθούν με τους Ρώσους στο ανοιχτό πεδίο και θέλουν να τους φέρουν στις πόλεις, όπου αλλάζουν τα δεδομένα. Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει άριστη δουλειά, στέλνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς», ανέφερε ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Κρασσάς.
«Η στρατιωτική λογική θα έλεγε να δώσει 1 εκατ. στρατό και να ισοπεδώσει τη χώρα. Ο Πούτιν παίζει μεταξύ του να έχει λίγα θύματα και να καλύψει τη διακοπή της επικοινωνίας των ουκρανικών δυνάμεων και του ανεφοδιασμού τους. Στην Ουκρανία έχουμε πλέον τοπικές ηρωικές ηγεσίες. Αλλά ο σκοπός του Πούτιν δεν είναι να ισοπεδώσει τις πόλεις. Ο Πούτιν θέλει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας και την αποδυνάμωση την κυβερνητική. Η Δύση θα έπρεπε να έχει σχέδιο απεμπλοκής που δε φαίνεται να υπάρχει. Ο Πούτιν δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση», σημείωσε από την πλευρά του ο υποναύαρχος ε.α.., Στέλιος Φενέκος.
«Κατά την αίσθησή μου ο Πούτιν δε θα κάνει τίποτα για τα πλοία που έχουνε εγκλωβιστεί στην Ουκρανία. Θα αφήσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια πιστεύω. Οι Έλληνες ναυτικοί δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουν, ωστόσο ο Πούτιν δε θα τους αφήσει να περάσουν άμεσα», συνέχισε.
Διαβάστε επίσης: LIVE: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων