Η μετάλλαξη Όμικρον κτύπησε εκ νέου τον συναγερμό ανά το παγκόσμιο.
Χώρες με ανθεκτικά και σύγχρονα συστήματα υγείας, «βλέπουν» τον κίνδυνο της κατάρρευσης να έρχεται με αποτέλεσμα να στραφούν προς την αυστηροποιήση των μέτρων ή ακόμη και στην εφαρμογή ενός lockdown.
Άλλα κράτη δίνουν περισσότερη σημασία στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, θεωρώντας ότι αποτελεί την ιδανική λύση που θα φέρει το τέλος της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: Μπουρλά: Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα 10 χρόνια
Περιορισμοί σε μπαρ και εστιατόρια στη Γερμανία
Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει νέους περιορισμούς για τις εξόδους σε μπαρ και εστιατόρια. Για την είσοδό τους οι πελάτες καλούνται να αποδείξουν είτε ότι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε να παρουσιάσουν αρνητικό rapid test 24 ωρών, πλέον του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας, αλλά είναι απαραίτητος» ανέφερε ο Σολτς. Ήδη, η χώρα έχει περιορίσει τις συναθροίσεις σε έως 10 άτομα και έχει κλείσει τα νυχτερινά κέντρα, ενώ οι πολίτες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθουν σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και σε όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.
Παράλληλα, ο Σολτς και οι κυβερνήτες των κρατιδίων συμφώνησαν να μειώνουν την περίοδο καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης που σήμερα είναι 14 ημέρες, μια απόφαση που έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες χώρες. Οι πολίτες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δεν θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα, εάν έχουν επαφή με κρούσμα, είπε ο Σολτς. Οι υπόλοιποι καλούνται να μπουν σε περίοδο αυτοαπομόνωσης μετά από 7 ημέρες εάν δεν έχουν συμπτώματα από την οποία θα εξέρχονται με αρνητικό τεστ.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς στη Γερμανία. Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 304,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56.335 νέες μολύνσεις.
Η Ρουμανία μειώνει την περίοδο καραντίνας
Μείωση της περιόδου καραντίνας αποφασίζει και η Ρουμανία για τους ασθενείς, τις στενές επαφές τους και τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με το επίπεδο εμβολιασμού τους.
Η Ρουμανία καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε επίπεδο εμβολιασμών, καθώς μόλις 40% του πληθυσμού έχουν κάνει το εμβόλιο. Η Όμικρον αναμένεται ότι θα είναι κυρίαρχη στα μέσα Ιανουαρίου, με αποκορύφωμα τα 25.000 κρούσματα και αύξηση των νοσηλειών κατά 20%. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα. Διακρίσεις θα υπάρχουν και στον χρόνο απομόνωσης, καθώς οι ασθενείς με Covid που έχουν εμβολιαστεί θα μένουν σε απομόνωση 7 ημερών και οι ανεμβολίαστοι σε απομόνωση 10 ημερών.
Παράλληλα, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ απαγορεύεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας και θα επιτρέπεται μόνον η χειρουργική ή μάσκα αυξημένης προστασίας.
Η Γαλλία περιμένει κορύφωση σε 10 ημέρες
Παράλληλα, η Γαλλία αναμένεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση του νέου επιδημικού κύματος σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους. Ο μέσος όρος αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 200.000 τις τελευταίες επτά ημέρες.
Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι αρκετοί πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση, για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της νόσου, κάτι που θα του επιτρέψει να αποφύγει την επιβολή σημαντικών νέων περιορισμών.
Η «νέα κανονικότητα» που ετοιμάζει η Βρετανία
Σύμφωνα δημοσιεύματα η βρετανική Κυβέρνηση έχει αρχίσει να σχεδιάζει αλλαγές αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας που θα επαναφέρουν την καθημερινότητα σε έναν «φυσιολογικό» τρόπο ζωής, κατά τον οποίο η χώρα «θα ζει με τον κορωνοϊό».
Συγκεκριμένα, εφημερίδες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει την κατάργηση των δωρεάν rapid test για όλους. Η διάθεση των τεστ αντιγόνου από την κυβέρνηση γίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς χρέωση και απεριόριστα σε όλους τους πολίτες χωρίς συμπτώματα, είτε με παραγγελία online είτε μέσω φαρμακείων και ορισμένων άλλων σημείων διάθεσης.
Το νέο σχέδιο φέρεται να προβλέπει δωρεάν διάθεση των rapid test μόνο σε άτομα με συμπτώματα και σε χώρους υψηλού ρίσκου, όπως σχολεία και δομές υγείας.
Την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας διέψευσε τις πληροφορίες λέγοντας ότι «απολύτως δε βρισκόμαστε εκεί» και τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει προς δωρεάν διάθεση ακόμα 425 εκατομμύρια τεστ αντιγόνου.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρεται να εξετάζει η Κυβέρνηση για τη μετάβαση σε μια ομαλότερη καθημερινότητα, σύμφωνα με τους Sunday Times περιλαμβάνεται και ο περιορισμός του εύρους δράσης του προγράμματος ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων του NHS.
Μία πρόταση υπό εξέταση φέρεται να είναι και ο περιορισμός του χρόνου απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων από τις επτά στις πέντε ημέρες, κάτι που μοιάζει να διχάζει το υπουργικό συμβούλιο. Υπέρ του μέτρου αυτού τάχθηκε ο Υπουργός Παιδείας, ενώ φέρονται να το στηρίζουν ακόμα ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και περίπου οι μισοί Υπουργοί, παρά το ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια αλλαγή.
Την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εμβολιασμών της βρετανικής κυβέρνησης Δρ Κλάιβ Ντιξ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει πλέον να περάσει σε μια φάση «νέας κανονικότητας» στην οποία ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη, με εμβολιασμό μόνο των πιο ευπαθών. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι «ανούσιο» να εμβολιάζονται διαρκώς και «θα πρέπει να τους αφήσουμε να αρρωσταίνουν και να το αντιμετωπίζουν».
Διαβάστε ακόμη: ΗΒ: Σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα με κατάργηση των δωρεάν rapid test
Μέτρα και στη Σουηδία
Περιορισμούς εισάγει και η Σουηδία που βλέπει τα κρούσματα αλλά και τις νοσηλείες να αυξάνονται. Μπαρ και εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες, ενώ το κοινό πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού ευρύτερα.
Ωστόσο, το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid έχει συνδυαστεί με την πίεση από τις εισαγωγές ασθενών με εποχική γρίπη και με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού που έχει ασθενήσει ή είναι σε απομόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις υπηρεσίες υγείας που δοκιμάζονται από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία για τους άνω των 50
Τον εμβολιασμό δύο εκατομμυρίων πολιτών σε ένα μήνα επιδιώκει η Ιταλία. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο για να επιτευχθεί ο στόχος.
Στην ιταλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, στους συνταξιούχους και άνεργους άνω των 50 ετών θα δοθεί περιθώριο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να αποκτήσουν το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου». Στην περίπτωση αυτή, σε όποιον προσπαθεί να μεταβεί στην χώρο εργασίας του χωρίς να έχει εμβολιαστεί, το πρόστιμο θα φτάνει τα 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 300%, χθες 9 Ιανουαρίου, σε σχέση με τον ημερήσιο μέσο όσο της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός των Ιταλών άνω των 50 ετών που έλαβαν πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19. Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν πρώτη δόση εμβολίου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αυξήθηκε κατά 60%.
Οι ανεμβολίαστοι με κορωνοϊό την περίοδο αυτή, είναι 25 φορές περισσότεροι από τους ασθενείς που έχουν λάβει τρεις δόσεις των σκευασμάτων κατά της covid 19.αναφέρει το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, στις ΜΕΘ της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Ιταλία: 300% πάνω οι εμβολιασμοί μετά την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό
Lockdown στην Ολλανδία
Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, επιβλήθηκε ένα νέο lockdown στον πληθυσμό μπροστά στο νέο κύμα της Covid-19 και στη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.
Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.
Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο δύο ατόμων, εκτός από εξαιρέσεις όπως οι κηδείες. Όμως δεν αποφασίσθηκε κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, την επομένη της και για την περίοδο του Νέου Έτους, οι πολίτες μπόρεσαν να υποδεχτούν κατ' εξαίρεσίν στο σπίτι τέσσερις προσκεκλημένους άνω των 13 ετών. Τις υπόλοιπες ημέρες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους δύο.
Αυστρία - «Βλέπουν» διπλασιασμό των κρουσμάτων και αυστηροποιούν τα μέτρα
Καραντίνα διάρκειας πέντε ημερών με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ, υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP-2 και σε εξωτερικούς χώρους και μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας νευραλγικών τομέων αποφάσισε η Επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας, ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των κανονισμών, καθώς οι ειδικοί αναμένουν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, στο εξής θα μπορεί κανείς να τερματίσει την καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα με αρνητικό διαγνωστικό τεστ, ενώ τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον είτε έχουν εμβολιαστεί και με την ενισχυτική δόση είτε τόσο εκείνοι όσο και το κρούσμα φορούσαν μάσκα FFP-2.
Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του κράτους θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με καθημερινά τεστ και χρήση μάσκας FFP-2.
Η χρήση μάσκας αυτού του τύπου θα είναι στο εξής υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρων - π.χ. σε ουρές, πεζόδρομους, συγκεντρώσεις. Οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να επιβάλουν και αυστηρότερη χρήση μάσκας.
Η κυβέρνηση καλεί ακόμη τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Σε ό,τι αφορά το «πράσινο πάσο», από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύει για έξι μήνες με τον πρωτογενή εμβολιασμό και για εννέα μήνες με την ενισχυτική δόση.
Τι σκέφτεται να αλλάξει η Ισπανία ως προς την παρακολούθηση της πανδημίας
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πιθανόν να έφτασε η ώρα να ξεκινήσει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο η παρακολούθηση της πανδημίας καθώς έχει μειωθεί η θνησιμότητα από την COVID-19 επιβεβαιώνοντας έτσι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές μεθόδους παρακολούθησης.
"Έχουμε τις συνθήκες για να ξεκινήσουμε σταδιακά και με προφυλάξεις τον διάλογο σε τεχνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση της εξέλιξης αυτής της νόσου με διαφορετικές από τις σημερινές παραμέτρους", είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει να αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της γρίπης, δηλαδή χωρίς την καταγραφή κάθε κρούσματος και χωρίς την εξέταση όλων όσοι εμφανίζουν συμπτώματα.
Στην ίδια συνέντευξή του ο Σάντσεθ είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για τη μείωση της λιανικής τιμής των τεστ αντιγόνου (Rapid Covid-19 Test) έπειτα από τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε πολλά φαρμακεία της χώρας τον περασμένο μήνα.
Η υψηλή τιμή των τεστ αντιγόνου στην Ισπανία στη διάρκεια της αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον και οι ελλείψεις των τεστ στα φαρμακεία έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και από ενώσεις καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων ζητούν τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ.
Διαβάστε ακόμη: Τι σκέφτεται να αλλάξει η Ισπανία ως προς την παρακολούθηση της πανδημίας
Εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα
Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της μάχης της με τον κορωνοϊό διανύει η Ελλάδα, με τα κρούσματα να κινούνται σε πολύ υψηλά ποσοστά και την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει.
Η κυβέρνηση, αλλά και οι λοιμωξιολόγοι έχουν στο τραπέζι τους νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του φονικού ιού.
Τα μέτρα αυτά θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την εστίαση είναι να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.
Το δεύτερο μέτρο είναι να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να την επιβάλει στις ηλικίες 50 ετών και άνω ή 55 ετών και άνω.
Οι δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες έχουν δείξει μικρή άνοδο στον εμβολιασμό τον τελευταίο καιρό, ωστόσο δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επιθυμητό σημείο, όπως για παράδειγμα οι ηλικίες 65 ετών και άνω.
Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία Πιθανή επιστροφή σε τηλεκπαίδευση
Πληροφορίες από: Πρώτο Θέμα/ΑΠΕ-ΜΠΕ