Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, έβαλε στο στόχαστρο και πάλι την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα… παγκόσμιας απανθρωπιάς.

 

«Πολλές χώρες απλώς παρακολουθούν τη Μεσόγειο να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο νεκροταφείο.

Δεν δείχνουν καμία αντίδραση όταν η Ελλάδα βυθίζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο. Δεν ακούσαμε και δεν ακούμε ούτε μια επικριτική δήλωση για αυτές τις τραγωδίες που βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοπτικές οθόνες, ακόμη και από εκείνους που μιλούν με τη γλώσσα των κυρώσεων, ακόμη και για ζητήματα που έχει δίκιο η χώρα μας», ανέφερε αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ΕΕ.

Παρόμοια χαρακτήρισε την «υποκρισία» της Ευρώπης και στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών και της βίας κατά των γυναικών. Υποστήριξε ότι στοχοποιούν την Τουρκία για τη μη υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά οι ίδιες αυτές χώρες διαπράττουν θηριωδίες απέναντι στις γυναίκες.

«Οι μεροληπτικές ρυθμίσεις που δεν δίνουν στις γυναίκες το δικαίωμα ύπαρξης στη δημόσια σφαίρα, εφαρμόζονται εύκολα στις δυτικές χώρες χωρίς καμία αντίδραση. Η σιωπή όσων μας στοχοποιούν μέσω της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης απέναντι σε αυτές τις θηριωδίες που θυματοποιούν τους πολίτες μας είναι πολύ παράξενη», υποστήριξε, ενώ έκανε λόγο και πάλι για ισλαμοφοβία, που αυξάνεται μέρα με τη μέρα στη Δύση, ακόμη και για φασιστικές πρακτικές.

«H ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός με βάση την κουλτούρα, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Σήμερα, σε πολλές δυτικές χώρες, που εμφανίζονται απόστολοι της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ρητορική μίσους έχει επικρατήσει στην πολιτική και καθημερινή ζωή. Οι φασιστικές πρακτικές, που τους στερούν τα πιο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, έχουν γίνει σχεδόν συνηθισμένες», ανέφερε.

Τσαβούσογλου: «Η μείωση των Ανισοτήτων και η προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν πρέπει να παραμείνει ευχή»

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που εξήρε τον ανθρωπιστικό ρόλο της Τουρκίας σε αντιπαραβολή με την αδιαφορία του σύγχρονου κόσμου.

«Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητα - Μείωση των Ανισοτήτων, Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν πρέπει να παραμείνει ευχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εφικτή μόνο εφόσον η διεθνής κοινότητα ενεργεί με την αντίληψη της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της κοινής ευθύνης».

O υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των προσφύγων που φιλοξενούμε στη χώρα μας και εκείνων σε κάθε σημείο του κόσμου των οποίων παραβιάζονται τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. ‘Για έναν πιο δίκαιο κόσμο’, με την δύναμη που αντλούμε από την βαθιά ριζωμένη παράδοση της διπλωματίας μας, πρωτοστατούμε στη διαμόρφωση σημαντικών πρωτοβουλιών στο τραπέζι και στο πεδίο, φτάνουμε αποτελεσματικά και γρήγορα στους έχοντες ανάγκη. Παρατηρούμε ότι ο αυξανόμενος ρατσισμός σε όλο τον κόσμο, η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία και η ρητορική μίσους, απειλούν την κοινωνική ειρήνη και ηρεμία και παραβιάζουν τις αρχές της ελευθερίας της θρησκευτικής λατρείας και συνείδησης και την απαγόρευση των διακρίσεων που εγγυάται η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρίες Τ/κ στο Λονδίνο - Ζητούν αναγνώριση ψευδοκράτους (ΒΙΝΤΕΟ)