Για την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και τις επιθέσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή ο διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν, Γαβριήλ Χαρίτος.
Αρχικά ανέφερε ότι «Ισραήλ και Ιράν έχουν αποφασίσει να ανεβάσουν το θερμόμετρο στις σχέσεις τους με την όλο και πιο συχνή εμφάνιση του παιχνιδιού του ποντικιού με τη γάτα με σκηνικό τη θάλασσα είτε στην ανατολική Μεσόγειο είτε στην Ερυθρά Θάλασσα είτε στον Περσικό Κόλπο. Έχουμε αυτή την παρτίδα σκάκι που δεν λέει να τελειώσει και όλα έχουν ως αποδέκτη τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες.
Αυτές οι κινήσεις και από τις δύο πλευρές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι οι μοναδικές, καθώς είναι μόνο αυτές που αποφασίζουν οι δύο χώρες να δώσουν στη δημοσιότητα. Ουδείς γνωρίζει τι άλλο έχει γίνει αλλά γνωρίζουμε ότι έχουν ως αποδέκτη τον Μπάιντεν, ο οποίος είχε πει προεκλογικά ότι θα επαναφέρει τη χώρα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί επί διακυβέρνησης Ομπάμα.
Το Ισραήλ αντιδρά, το Ιράν από την πλευρά του έχει δείξει ένα ατίθασο προφίλ για να επιτεύξει επικοινωνιακούς και διαπραγματευτικούς σκοπούς. Χθες είδαμε μια απόφαση των ΗΠΑ να παρέμβουν, καλώντας τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ να μεταβεί στον Λευκό Οίκο τις επόμενες ημέρες, ενώ έγιναν διαβουλεύσεις για να μειωθεί η ένταση, οδηγώντας σε δηλώσεις της ισραηλινής πλευράς ότι δεν θα απαντήσει για χθεσινή επίθεση».
Σε ερώτηση γιατί κρύβουν αυτά τα περιστατικά, απάντησε ότι «είναι κινήσεις ακριβείας και εντυπωσιασμού. Επί ενάμιση μήνα η μία χώρα κτυπάει την άλλη κάτω από τη μέση, αλλά κατά το περιστατικό με την επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν, το οποίο ισχυρίζεται ότι προκάλεσε καθυστέρηση εννέα μηνών στο πυρηνικό πρόγραμμα, δεν σημειώθηκε ούτε ένας τραυματισμός. Ισραηλινοί για τη χθεσινή επίθεση σημείωναν ότι το Ιράν φροντίζει να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, υπονοώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση η ένταση θα πάρει άλλη μορφή».
Πρόσθεσε ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές και τις εντολές που θα δώσει η διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ και έχουν αποδέκτη και οι δύο χώρες την Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ από τη μια θέλει να συγκρατήσει τις ΗΠΑ από ενδοτικές κινήσεις προς το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη επιθυμεί να αισθανθεί ότι όταν διαπραγματεύεται, νικάει
Διαβάστε επίσης: Ισραηλινό πλοίο δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων