Ένα πιλοτικό πρόγραμμα «διαβατηρίων εμβολιασμού» που θα επιτρέπει την είσοδο πολιτών σε ορισμένες εκδηλώσεις από τα μέσα Απριλίου, καθώς και το σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών στις οποίες θα μπορούν να κάνουν φέτος διακοπές οι Βρετανοί, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποφασίσει ότι τα λεγόμενα «πιστοποιητικά κατάστασης Covid» θα δοκιμαστούν για την είσοδο θεατών αρχικά σε ένα κλαμπ ζωντανής κωμωδίας στο Λίβερπουλ στις 16 Απριλίου.
Θα ακολουθήσουν τρεις ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Γουέμπλεϊ (ημιτελικός και τελικός του FA Cup στις 18 Απριλίου και 15 Μαΐου αντίστοιχα και ο τελικός του Carabao Cup στις 25 Απριλίου), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ στο Σέφιλντ (17 Απριλίου-3 Μαΐου), ένας κινηματογράφος στο Λίβερπουλ (23-25 Απριλίου), ένα νυχτερινό κλαμπ διασκέδασης (30 Απριλίου-1 Μαΐου) και ένα επιχειρηματικό συνέδριο (28 Απριλίου) στην ίδια πόλη, καθώς και ένας μαζικός αγώνας δρόμου στο Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας (24-25 Απριλίου).
Τα συμπεράσματα από τις εκδηλώσεις αυτές θα βοηθήσουν την κυβέρνηση που εργάζεται για να αναπτύξει τόσο σε ψηφιακή όσο και σε έγγραφη μορφή ένα πιστοποιητικό με το οποίο οι πολίτες θα αποδεικνύουν είτε ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε ότι έχουν κάνει πρόσφατα διαγνωστικό τεστ που έχει βγει αρνητικό είτε ότι έχουν κάνει τεστ αντιγόνων (εντός έξι μηνών) που δείχνει πως έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι τα πιστοποιητικά κατάστασης Covid δε θα απαιτούνται για είσοδο σε μέσα συγκοινωνίας και σε καταστήματα αναγκαίων ειδών.
Πιστεύεται, ωστόσο, ότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα χρήσης τέτοιων πιστοποιητικών στην εστίαση, με απώτερο στόχο να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν να κάνουν με την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων.
Σε ό,τι αφορά τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ότι οι χώρες που αποτελούν προορισμό για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπάγονται σε ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη».
Οι ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν επί βρετανικού εδάφους από τις χώρες στην «πράσινη» κατηγορία θα έχουν ακόμα υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη, αλλά δε θα χρειάζεται να μένουν σε απομόνωση.
Για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, πέρα από τα διαγνωστικά τεστ, θα εξακολουθεί να ισχύει αντιστοίχως η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης στο σπίτι ή καραντίνας σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία.
Το ποιες χώρες θα υπάγονται σε ποια κατηγορία θα ανακοινωθεί πιο κοντά στην ημερομηνία επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής, δηλαδή όχι νωρίτερα από τις 17 Μαΐου. Μέχρι τότε θα εξακολουθεί να ισχύει η οδηγία «Μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η κατηγοριοποίηση των χωρών θα γίνει ανάλογα με την πρόοδο των εθνικών εμβολιαστικών προγραμμάτων, τα ποσοστά θετικών τεστ και τη διασπορά επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.
Ο κ. Τζόνσον αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει την υλοποίηση του επόμενου βήματος του οδικού χάρτη για έξοδο από το lockdown. Αυτό προβλέπει το άνοιγμα στις 12 Απριλίου του λιανεμπορίου, των εξωτερικών χωρών των καταστημάτων εστίασης, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων και ορισμένων άλλων επιχειρήσεων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις δε θα απαιτείται για την ώρα πιστοποιητικό κατάστασης Covid για την είσοδο.
Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της χρησιμότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι ένα «ισχυρό εργαλείο», το οποίο όμως δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία. «Για αυτό χρειάζεται να κοιτάξουμε κάθε επιλογή δυνητικά διαθέσιμη για να διασφαλίσουμε την ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη οδό επιστροφής στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο κ. Γκόουβ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και αρνητικού τεστ που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι η χώρα έχει κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους μήνες με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να επιτρέψει την επιστροφή των πολιτών σε εκδηλώσεις και ταξίδια με όσο περισσότερη ασφάλεια γίνεται.
Ο κ. Τζόνσον θα έχει πάντως να αντιμετωπίσει την αντίδραση τουλάχιστον 72 βουλευτών που έχουν υπογράψει επιστολή κατά των «πιστοποιητικών εμβολιασμού», τα οποία επικρίνουν ως σύστημα που «διχάζει και κάνει διακρίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια σκέψη της κυβέρνησης για να κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον των άνω των 40 ανταρτών Συντηρητικών βουλευτών είναι να θέσει χρονικό όριο για την ισχύ των πιστοποιητικών κατάστασης Covid, πιθανώς για ένα έτος.
Το σύστημα θα ισχύει αρχικά μόνο για την Αγγλία, αν και θα γίνουν συζητήσεις με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις για εφαρμογή του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης