Εφόσον οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Τουρκία αποφάσισε να εκσυγχρονίσει -κι αυτή με τη σειρά της- τα F-16 μέχρι να καταφέρει να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό TFX, το οποίο προβλέπεται να πετάξει πάνω από τους αιθέρες της Τουρκίας το 2030, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, μέσω twitter, στόχος είναι να αυξήσουν το όριο πτήσης των F-16 σε 12 χιλιάδες ώρες (από 8000 ώρες που είναι τώρα) με έναν εκσυγχρονισμό της ατράκτου, αλλά και άλλων 1500 μερών.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν κενά στην άμυνα έως το 2030, οπότε αναμένεται να είναι έτοιμο το εθνικό μαχητικό που κατασκευάζει η Τουρκία (National Combat Aircraft - TFX), αν και ακόμη αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα προμήθειας κινητήρα, καθώς η βρετανική Rolls Royce αρνείται προς το παρόν να της τον παράσχει και οι συνομιλίες με την ΒΑΕ συνεχίζονται.
Θα αντικατασταθούν 1500 μέρη του F-16
Όπως ανέφερε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, «συνεχίζονται οι διαρθρωτικές βελτιώσεις των αεροσκαφών F-16 Block 30. Πραγματοποιούνται μηχανικές μελέτες για την ανανέωση 1200-1500 εξαρτημάτων ανά αεροσκάφος και ενίσχυσης της ατράκτου».
Ο εκσυγχρονισμός από την κατασκευάστρια Lockheed Martin
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ακσάμ» σήμερα, το μοντέλο F-16 Block 30 έφτασε τις 7 χιλιάδες ώρες πτήσης το 2016. Ο εκσυγχρονισμός τους ξεκίνησε το 2015 από την κατασκευαστική εταιρεία Lockheed Martin και μέχρι το τέλος του 2020 εκσυγχρονίστηκαν πλήρως 4 αεροσκάφη και παραδόθηκαν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο προμηθευτής των ανταλλακτικών και των υπολοίπων μαχητικών θα είναι η κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023. Η Τουρκία θα εκσυγχρονίσει συνολικά 35 αεροσκάφη F-16 Block 30.
Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην προμήθεια των ανταλλακτικών για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 30, αλλά και να προκύψει, η Τουρκία είναι σε θέση να παράξει τα ίδια εξαρτήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία κατασκευάζει ήδη τα πιο σημαντικά μέρη της ατράκτου για τα F-35, όπως και του συστήματος προσγείωσής τους.
Εκτός από τον εκσυγχρονισμό της ατράκτου, θα εκσυγχρονιστεί το σύστημα πλοήγησης και αποστολών, το ραντάρ και τα οπλικά συστήματα. Ήδη από το 2012 η ASELSAN με το «Ελεύθερο Πρότζεκτ» έχει εντάξει πάνω στα F-16 εγχώρια συστήματα ανίχνευσης και σάρωσης στόχου, ραντάρ ελέγχου πυρκαγιάς (AESA), υπολογιστές, έγχρωμη οθόνη πολλαπλών λειτουργιών στο πιλοτήριο, υδραυλική οθόνη καυσίμου και ένδειξη λειτουργίας κινητήρα, σύστημα πλοήγησης, κρυπτογραφημένη συσκευή ασυρμάτου, σύστημα αναγνώρισης εχθρού (IFF), ενώ δοκιμάζει για πρώτη φορά κι ένα ψηφιακό σύστημα καμουφλάζ. Έτσι, ακόμη και σε παλαιότερα αεροσκάφη μπορεί να επιτευχθεί η χαμηλή ορατότητα.
Εγχώρια οπλικά συστήματα
Παράλληλα, η Τουρκία εξετάζει και τη χρήση εγχώριων οπλικών συστημάτων στα F-16. Μέχρι στιγμής, έχουν τοποθετηθεί πύραυλοι SOM και έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς. Φέτος, θα διεξαχθούν δοκιμές πυραύλων αέρος αέρος μικρού και μεσαίου/μεγάλου βεληνεκούς Μποζντογάν και Γκιόκντογάν (Bozdoğan και Gökdoğan).
Χρησιμοποιούνται επίσης οι εγχώριας παραγωγής βόμβες Nüfuz Edici, ενώ ένας άλλος τύπος βόμβας, η Μινιατούρα Βόμβα, βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και εγκατάστασης στα τουρκικά μαχητικά.
«Απειλητικός» ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16
Πριν από λίγες ημέρες, η ίδια εφημερίδα που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών, η εφημερίδα «Ακσάμ», είχε κατηγορήσει την Ελλάδα, η οποία προβαίνει αντίστοιχα σε διαδικασίας εκσυγχρονισμού των F-16 ότι «επιδιώκει ένταση με ‘Viper’», ενώ η πλειοψηφία του τουρκικού τύπου κατεδείκνυαν το βήμα αυτό ως «νέα απειλή της Αθήνας».
Η εφημερίδα «Μιλιέτ», πάντως, είχε εστιάσει την προσοχή στην αντίστοιχη αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στην έκδοση Viper, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απομάκρυνση περίπου 150 Τούρκων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από την τουρκική πολεμική αεροπορία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, έχουν καταστήσει την Ελλάδα άξια μεγαλύτερης προσοχής στο Αιγαίο.
Διαβάστε επίσης: Πάνω από 2 εκ. άνθρωποι εμβολιάστηκαν στην Τουρκία