Σαφώς πιο ευνοϊκό από τις δύο εκθέσεις Γκουτέρες, είναι το προσχέδιο του ψηφίσματος του Σ.Α για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί στις 28-29 Ιανουαρίου.
Διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΣΙΓΜΑ, εκτιμούν ότι το εν λόγο προσχέδιο θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Έχουν, όμως, ζητηθεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας κάποιες προσθήκες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης, αλλά και για τις συγκλίσεις που ήδη επιτεύχθηκαν», ανάφεραν χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, μένει, επίσης, να διαφανεί αν στο ψήφισμα, σε αντίθεση με τις εκθέσεις Γκουτέρες, γίνονται σαφείς αναφορές στις τουρκικές παραβιάσεις, αλλά και στο συμφωνηθέν πλαίσιο λύσης.
Σε μίαν άλλη, εξέλιξη, η Τουρκία εντείνει τις παρασκηνιακές πιέσεις, σπρώχνοντας την πενταμερή όσο πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, σε μία προσπάθεια να ξεγλιστρήσει από την επιβολή κυρώσεων, επικαλούμενη συνομιλίες και θετική ατζέντα.
Όπως διαμηνύουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, αξιωματούχοι της Ε.Ε αρνούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, πέραν του ΣΕΥ, προγραμματίστηκε διμερής συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες για την πολυδιαφημιζόμενη εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, επικείμενη επίσκεψη Σαρλ Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Ερίν Τατάρ είχε συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας Stephen Lillie, με επίκεντρο την πενταμερή.
Με τον ίδιο Βρετανό αξιωματούχο συναντήθηκε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πιέσεις για μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα ασκεί με δηλώσεις του και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, θα καταστρέψει τον διάλογο», σε αντίθετη περίπτωση, η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσπαθήσει να πληροί όλα τα κριτήρια».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας για την πρόσφατη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είπε ότι «διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε κριθεί σκόπιμο».
Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Ο Συλλούρης παρουσιαζόταν ως σύμβουλος του προέδρου για επενδύσεις