Ένας στους δύο ερωτηθέντες γαλλόφωνους Βέλγους προτίθεται να εμβολιαστεί, ενώ το 35% δηλώνει ότι πιθανότατα δε θα εμβολιαστεί και ένα 18% αποκλείει εντελώς την πιθανότητα, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας La Libre.

 

Σύμφωνα  με την εφημερίδα, το 25% των νέων δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ μεταξύ των ηλικιωμένων το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 12%. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων μεγάλης ηλικίας δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν, ενώ μόλις το 13% των νέων έχουν την ίδια πρόθεση. Σε επίπεδο φύλων, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς μόνο το 44% δηλώνει υπέρ του εμβολιασμού, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 66%.

“Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος φοβάται, επειδή δε γνωρίζει πώς λειτουργούν τα εμβόλια”, σημειώνει η Sophie Lucas, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο De Duve του Πανεπιστημίου Κ.U. Leuven, συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει “είτε επειδή δεν έχουν επαρκή ενημέρωση είτε επειδή έχουν λάβει πολύ λανθασμένη πληροφόρηση”.

Ερωτηθέντες νέοι μεταξύ 18 και 34 εάν πιστεύουν ότι με τη συμπεριφορά τους συνέβαλαν στη διασπορά του ιού, το 36% απαντάει “σίγουρα όχι”, το 28% “μάλλον όχι”, το 23% “μάλλον" και το 8% “σίγουρα”.

Εν όψει των εορτών, το 54% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα, το 25% λέει ότι μάλλον θα το κάνει, ενώ ένα 12% και 8% δηλώνει ότι “μάλλον όχι” και “σίγουρα όχι”, αντιστοίχως.

Eπιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensanο, από τις 11 μέχρι και 17 Δεκεμβρίου 2020, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 2.457, αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο. Κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε και αύξηση των τεστ κατά 18%, αλλά ήδη από τις 23 Νοεμβρίου επετράπη εκ νέου η διενέργεια ελέγχου σε ασυμπτωματικούς, επομένως είναι πιθανό ο αριθμός των τεστ να αυξάνεται, επειδή αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων, και άρα των επαφών με κρούσμα, και όχι το αντίθετο, επισημαίνεται. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι πιο έντονη σε ορισμένες περιοχές της χώρας και δη στη δυτική Φλάνδρα (+20%), στο Ναμούρ (+25%) και στην Αμβέρσα (+30%).

Χθες επιβεβαιώθηκαν 2.170 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 625.930. Ο ημερήσιος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 92, ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 18.626 (9.023 στη Φλάνδρα, 7.055 στη Βαλλονία και 2.548 στις Βρυξέλλες). Περίπου 9.000 θάνατοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, ήδη στις αρχές Ιανουαρίου οι νεκροί του δεύτερου κύματος θα είναι περισσότεροι από αυτούς του πρώτου, ήτοι από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο. Χθες έχασαν τη ζωή τους 81 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού.

Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 179 (-2%). Χθες πραγματοποιήθηκαν 135 νέες εισαγωγές. Πρόκειται για ενθαρρυντικό στοιχείο, δεδομένου ότι ο μέσος όρος εισαγωγών κυμαινόταν μεταξύ 180 και 190 εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Σήμερα νοσηλεύονται 2.543 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οπίων οι 544 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι 0,97, ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι 7,8%.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα επιδημιολογικά στοιχεία νωρίτερα σήμερα.

Στο Βέλγιο, η παραλλαγή έχει ανακαλυφθεί συνολικά τέσσερις φορές από τα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος Steven Van Gucht.

"Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται συνεχώς νέες παραλλαγές, ακόμα και στη χώρα μας", δήλωσε ο Van Gucht. "Ορισμένες μεταλλάξεις του ιού εξαφανίζονται πολύ γρήγορα, άλλες παραμένουν και μπορούν να γίνουν κυρίαρχες. Το εάν ο ιός παραμένει ή όχι, έχει να κάνει κυρίως με τις πιθανότητες να εξαπλωθεί, έτσι, όλο αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας", επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer

Πηγή: ΚΥΠΕ