Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγορεί για άλλη μια φορά η Άγκυρα για την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με στρατιωτικούς διοικητές σε τουρκικές βάσεις σε Λιβύη, Βοσνία, ΝΑΤΟ, Κατεχόμενα, Σομαλία και Κατάρ, ανέφερε ότι «το θέμα των Navtex έχει γίνει αντικείμενο ακραίας εκμετάλλευσης από την γείτονα χώρα. Τους πρώτους τρεις μήνες, εξέδωσε δεκάδες NAVTEX, από αυτές χρησιμοποίησε τις δύο, τις υπόλοιπες δεν τις χρησιμοποίησε. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά παρενόχληση. Είναι κάτι εντελώς αντίθετο με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο είπε ότι «η Τουρκία δεν επιβουλεύεται τα δίκαια και τα δικαιώματα καμίας άλλης χώρας. Υποστηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας, τον διάλογο και την οδό της πολιτικής λύσης στα προβλήματά μας.

Είπαμε «ναι» σε κάθε είδους συναντήσεις, διερευνητικές επαφές, ΜΟΕ, μέτρα αποφυγής στρατιωτικής εμπλοκής υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Είπαμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά βρήκαμε την κατάλληλη απόκριση; Δυστυχώς όχι. Αλλά εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια απάντηση», εννοώντας την Ελλάδα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως συμβιβασμός, ούτε να παρανοηθεί.

«Ό,τι χρειαζόταν να γίνει στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε προετοιμασμένοι να συνοδεύσουμε και να παράσχουμε ασφάλεια, τεχνική, επιστημονική και ερευνητική εργασία σε συνεργασία του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για «ανάρμοστες ενέργειες».

«Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο προβαίνουν σε ανάρμοστες ενέργειες. Δεν έχουν κανένα σκοπό, ούτε πρόκειται να υπάρξει κανένα κέρδος. Ξανά και ξανά προσκαλούν ορισμένες χώρες στην περιοχή και νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι με το να εμφανίζονται μαζί τους. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Ό,τι και να γίνει δεν θα επιτρέψουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας να καταπατηθούν. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή», δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιο στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο ό,τι χρειάστηκε να κάνουμε το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε μάταιες τις προσπάθειες της Ελλάδας να χτυπά άλλες πόρτες για λύση, όταν δίπλα της είναι η Τουρκία για αυτό.

«Αντί να έρθουν να καθήσουν, να μιλήσουν, να συναντηθούν μαζί μας, με την Τουρκία, προκειμένου να βρούμε λογικές και δίκαιες πολιτικές λύσεις στα προβλήματά μας, προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα με τα πλοία τους και τα αεροσκάφη τους. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτές οι προσπάθειες είναι μάταιες και το λέμε για άλλη μια φορά.

(Η Ελλάδα) εναποθέτει τις ελπίδες της στην ΕΕ ή χτυπά άλλες πόρτες, πρέπει να καταλάβει ότι είναι αδιέξοδο, αλλά δυστυχώς δυσκολεύονται να το αντιληφθούν», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

S-400

Χαμηλούς προσπάθησε να κρατήσει τους τόνους με τους Αμερικανούς αντίστοιχα, παρά τις επικείμενες κυρώσεις για τους S-400, καλώντας τους πάλι σε συνομιλίες.

«Εμείς επανειλημμένα έχουμε πει και συνεχίζουμε να το λέμε στους Αμερικανούς, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ήταν παρόν και το ΝΑΤΟ, ότι είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε και να επιλύσουμε το θέμα της αλληλεπίδρασης του συστήματος S-400 και των F-35.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες από πολιτική οικονομική, τεχνολογική άποψη και από άποψη διεθνούς δικαίου. Τα θέτουμε όλα προς συζήτηση. Έχουμε εκπονήσει μελέτες για την αξιολόγηση όλων αυτών των παραγόντων. Συνεχίζουμε τις ενέργειές μας με βάση αυτές τις μελέτες. Σε οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας, υπάρχουν έλεγχοι και επιθεωρήσεις. Επομένως, συνεχίζουμε να κάνουμε ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Λέμε πάλι και πάλι ότι ως σύμμαχοι η απόφαση σχετικά με τα F-35 δεν είναι σωστή ούτε δίκαιη, ούτε λογική και δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Ελπίζω οι φίλοι μας και σύμμαχοί μας να υποχωρήσουν ως προς αυτά τα λάθη τους».

Διαβάστε ακόμη: