Αντίποινα υποσχέθηκε κι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
Μετά τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας που έκανε λόγο για απάντηση επί του πεδίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν πίσω από την εντολή για τον έλεγχο και προειδοποίησε ότι το υλικό από τις κάμερες με την έφοδο θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο για τις κατάλληλες ενέργειες.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μάλιστα για «επίθεση» Ελλάδας και Κύπρου.
«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατ. Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία. Αλλά τί κρίμα, παρά αυτή την υπομονετική και ψύχραιμη στάση μας, να που στο τέλος επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό μας πλοίο που μετέφερε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κι εδώ πάλι καπετάνιος ένας Έλληνας. Δυστυχώς, παρενόχλησαν και το πλήρωμα μετά την επιβίβαση στο πλοίο. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Κι αυτό το υλικό απεστάλη και θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο», δήλωσε.
Αντίποινα σε ελληνικό πλοία μελετά η Τουρκία, σύμφωνα με «Γενί Σαφάκ»
Την ίδια ώρα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της σήμερα υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στόλος είναι σε επιφυλακή κι ότι επίκεινται αντίποινα καλά ελληνικών πλοίων.
«Επειδή ήταν Έλληνας ο διοικητής που οργάνωσε την επιδρομή, στο τραπέζι υπάρχει ως χαρτί και τα αντίποινα σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο», προαναγγέλλει η εφημερίδα, προειδοποιώντας επίσης ότι θα υπάρξουν σίγουρα τουρκικά αντίποινα αν συμβεί ξανά παρόμοια ενέργεια.
«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την Τουρκία να απαντήσει ‘με το ίδιο νόμισμα’ σε παρόμοια ενέργεια. Στο τραπέζι εξετάζεται ακόμη και το χαρτί της εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, απέναντι στα τόσα εμπορικά πλοία με σημαία Ελλάδας που πλέουν στην ανατ. Μεσόγειο. Τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού είναι επίσης σε επιφυλακή στα ανοικτά της Λιβύης για πιθανή νέα παρενόχληση ή πρόκληση μετά το συμβάν».
Η «Γενί Σαφάκ» ισχυρίζεται επίσης ότι θα απαιτηθεί και «συγνώμη» πέρα από το διάβημα διαμαρτυρίας, στο οποίο προέβη.
Διαβάστε ακόμη:
Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για σαμποτάζ με το τουρκικό πλοίο στη Λιβύη