Την απάντηση της Άγκυρας και σε στρατιωτικό και σε νομικό επίπεδο προανήγγειλε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το επεισόδιο με την έρευνα του τουρκικού πλοίου Ροζελίν-Α από γερμανική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης, σημειώνοντας ότι αυτή την εντολή έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
«Η επιβίβαση σε εμπορικά πλοία σαν πειρατές αποτελεί παραβίαση του νόμου. Θα απαντήσουμε και στο πεδίο της μάχης, ενώ θα εξετάσουμε και όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυτή είναι η εντολή του προέδρου μας», δήλωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Εξάλλου, αιχμές εναντίον του Έλληνα διοικητή για το επεισόδιο με την έρευνα του τουρκικού πλοίου Ροζελίν Α στα ανοιχτά της Λιβύης από γερμανική φρεγάτα αφήνει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζοντας ότι “συμπεριφέρθηκε μεροληπτικά και συναισθηματικά”.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ξεκίνησε το 2020 στην Μεσόγειο από την ΕΕ χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Λιβύης και χωρίς άδεια, ενώ επισημαίνει ότι κέντρο της επιχείρησης είναι η Ρώμη, ο διοικητής Ιταλός, ο βοηθός Γάλλος και ο διοικητής των μονάδων στη θάλασσα Έλληνας. Προσθέτει μάλιστα ότι οι φρεγάτες που αποτελούν την επιχείρηση στη θάλασσα είναι ελληνικές, ιταλικές και γερμανικές.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρήνη ζήτησε στις 22 Νοεμβρίου άδεια για να διεξάγει έρευνα στο πλοίο και στις 17.44 ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων Ειρήνη ότι δεν είχε λάβει άδεια από την τουρκική κυβέρνησης. Παρότι δεν δόθηκε άδεια η ομάδα έρευνας κατέβηκε με ελικόπτερο στις 18.00, έγινε λεπτομερής έρευνα στο πλοίο και η ομάδα έρευνας αναχώρησε από το πλοίο στις 9.30 στις 23 Νοεμβρίου, την άλλη μέρα. Οι έρευνα διεξήχθη για 16 ώρες στο Ροζελίν Α, σύμφωνα με του τουρκικό ΥΠΑΜ το οποίο υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια της έρευνας συγκέντρωσαν το προσωπικό του πλοίου και του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν εγκληματίες.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η έρευνα τερματίστηκε έπειτα από διαμαρτυρία και αφού δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ προκαλεί σκέψεις η "παράνομη" αυτή ενέργεια από ένα σύμμαχο στόλο. “Είναι φανερό ότι ο διοικητής του πλοίου που προέβη σε αυτή τη λανθασμένη ενέργεια, συμπεριφέρθηκε μεροληπτικά και συναισθηματικά.”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνοντας αιχμές εναντίον του Έλληνα διοικητή. Το τούρκικό ΥΠΑΜ λέει επίσης ότι η Τουρκία επιφυλάσσεται για την άσκηση των δικαιωμάτων της.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Η Τουρκία καθυστέρησε πάνω από 5 ώρες να αντιταχθεί στον έλεγχο του πλοίου