Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε τη χρήση ενός παγκόσμιου συστήματος κώδικα QR για να επιτρέψει τη διασυνοριακή κυκλοφορία ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνάντηση των ηγετών της G20 το Σάββατο, ο Xi είπε ότι για να διασφαλιστεί η «ομαλή λειτουργία» της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χώρες πρέπει να συντονίσουν ένα ομοιόμορφο σύνολο πολιτικών και προτύπων.
H Κίνα προώθησε την ιδέα της ευρείας χρήσης πιστοποιητικών υγείας βάσει QR νωρίτερα αυτό το έτος. Το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικό κώδικα για την αποθήκευση του ιστορικού ταξιδιού και υγείας ενός ατόμου, πιστεύουν ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Ο κώδικας εμφανίζει στους χρήστες έναν κωδικό χρώματος με βάση την πιθανή έκθεσή τους στο νέο κορωνοϊό. Τα χρώματα είναι σαν φανάρια - το πράσινο είναι ασφαλέστερο, έπειτα πορτοκαλί και τελικά κόκκινο.
«Η Κίνα έχει προτείνει έναν παγκόσμιο μηχανισμό για την αμοιβαία αναγνώριση των υγειονομικών πιστοποιητικών που βασίζονται σε αποτελέσματα δοκιμών νουκλεϊκών οξέων με τη μορφή διεθνώς αποδεκτών κωδικών QR. Ελπίζουμε ότι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό", δήλωσε ο Xi.
Ο Xi δεν είπε ρητά τι είδους εφαρμογή ή σύστημα κώδικα QR προτείνει ή ποιος θα το σχεδιάσει και θα το τρέξει.
Αρκετές χώρες έχουν εισαγάγει τεχνολογία εφαρμογών παρακολούθησης για την παρακολούθηση των κινήσεων των πολιτών και της πιθανής έκθεσης στο Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των συστημάτων και είχαν διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι αν και το 56% του πληθυσμού μιας χώρας χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή παρακολούθησης, θα μπορούσε να καταστείλει σοβαρά την πανδημία Covid-19.
Όμως, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές παρακολούθησης του κορωνοϊού έχουν ήδη εγείρει αρκετές ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, ιδίως στις δυτικές δημοκρατίες.
Σύμφωνα με το CNN, δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας από χώρες σε όλο τον κόσμο για τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας σε ευαίσθητες βιομηχανίες, πιθανότατα θα υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ένα σύστημα QR που θα συντόνιζε το Πεκίνο.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πιέζει τους στενούς συμμάχους της στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον Ειρηνικό να εγκαταλείψουν την κινεζική τεχνολογία 5G που παρέχεται από τον γίγαντα επικοινωνιών Huawei, ενώ η δημοφιλής κινεζική εφαρμογή TikTok αντιμετώπισε απαγορεύσεις στην Ινδία και τις ΗΠΑ.