Νέο μερικό ή πανεθνικό lockdown αποφάσισαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Παρόλο που χώρες αποφασίζουν νέα μέτρα στη λίστα δεν εμπεριέχεται το κλείσιμο των σχολείων, όπως έγινε την Άνοιξη.
Πρώτη στον χορό μπήκε η Ιρλανδία, αποφασίζοντας νέο ολικό lockdown για έξι εβδομάδες. Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, ο περιορισμός της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway. Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.
Διαβάστε επίσης:Ιρλανδία: Ανανέωση του lockdown – δεν επιτρέπονται επισκέψεις σε σπίτια
Χθες Τεταρτή 28 Οκτωβρίου ακολούθησαν Γερμανία και Γαλλία. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε στους πολίτες μερικό lockdown από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι και τέλος του μήνα. Τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Θα επιτρέπεται συνάντηση έως δέκα ατόμων, ενώ σχολεία, παιδικοί σταθμοί και επιχειρήσεις χονδρικού, λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Διαβάστε επίσης: Μερικό lockdown στη Γερμανία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε χθεσινό του διάγγελμα ανακοίνωσε στους πολίτες νέο πανεθνικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στην Γαλλία, οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Κλείνουν καφετέριες, εστιατόρια και τα καταστήματα εκτός εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά. Παρόλο που την άνοιξη τα σχολεία είχαν κλείσει η γαλλική Κυβέρνηση αποφάσισε όπως παραμείνουν ανοικτά ωστόσο τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.
Διαβάστε επίσης: Ξανά σε lockdown από την Παρασκευή η Γαλλία
Η απόφαση των χωρών να μην κλείνουν τις σχολικές μονάδες έρχεται σε συνέχεια της προτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να καταφέρουμε να μείνουν ανοικτά.
Τη θέση αυτή είχε εκφράσει σε παλαιότερες δηλώσεις της στο SigmaLive η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή - Δωροθέα Πανά μιλώντας για την περίπτωση της Κύπρου και τα αυξημένα κρούσματα σε μαθητές. «Αυτό που μπορεί να γίνεται είναι αυτό που ισχύει. Δηλαδή σε περίπτωση κρούσματος να κλείνουν τμήματα, ή σχολεία και οι μαθητές να προχωρούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να πετύχουν ένα ασφαλές περιβάλλον μακροχρόνια και αυτό μπορεί να γίνει με την σωστή τήρηση των μέτρων. Εάν κλείσουν τα σχολεία οι μαθητές δεν θα μπορούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αυτό διαφάνηκε και το προηγούμενο διάστημα και είναι πιο επικίνδυνο όσο αφορά τη διασπορά του ιού στην χώρα», ανέφερε συγκεκριμένα η η δρ Πανά.
Unesco, Unicef και Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να μείνουν ανοικτά τα σχολεία
Εξάλλου, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ Unesco και Unicef καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησαν να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία την ώρα που ο κόσμος μάχεται κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.
"Είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην επανέναρξη των σχολείων και να προσφέρουμε τα απαραίτητα μαθήματα ώστε να καλύψουν τα κενά" που υπέστησαν οι μαθητές λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ρόμπερτ Τζένκινς υπεύθυνος του τμήματος Εκπαίδευσης της Unicef.
"Δεν χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να δούμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα οι επιπτώσεις αυτές ήταν ακόμη μεγαλύτερες καθώς η περιορισμένη πρόσβαση στην τελεκπαίδευσης, οι αυξημένοι κίνδυνοι μείωσης του προϋπολογισμού (για την παιδεία) και οι καθυστερήσεις στα σχέδια επαναλειτουργίας καταστρέφουν κάθε πιθανότητα κανονικότητας για τους μαθητές", επεσήμανε.
Σύμφωνα με την έκθεση των τριών θεσμών, τα παιδιά από αυτές τις φτωχές χώρες έχασαν σχεδόν τέσσερις μήνες σχολείο από την έναρξη της πανδημίας. Στις πλούσιες χώρες τα παιδιά, που έχουν στη διάθεσή τους την απαραίτητη τεχνολογία για τηλεκπαίδευση, έχασαν έξι εβδομάδες, αναφέρεται στην έκθεση. Για την Unesco και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι σημαντικό οι χώρες να επενδύσουν οικονομικά "τώρα" στα σχολικά συστήματα προκειμένου να μειώσει το χάσμα που ανοίγεται μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων χωρών εξαιτίας της πανδημίας. Η έκθεση των τριών θεσμών καταρτίστηκε βάσει εθνικών δεδομένων τα οποία συγκέντρωσαν από σχεδόν 150 χώρες από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.