Ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε μπροστά στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
Τις τελευταίες ώρες και υπό τον φόβο άσκησης βέτο από την Λευκωσία, με την κατάσταση να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στο τραπέζι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Τουρκίας και της Λεκορωσίας.
Από τις 18.00 διεξάγεται ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων με διαφορετικές εισηγήσεις από τους 27.
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται 45λεπτο διάλειμμα, ενώ στο δείπνο θα υπάρξει συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία.
Πλήρης αλληλεγγύη από Ούρσουλα, Μακρόν, Μισέλ σε Ελλάδα-Κύπρο
Την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασαν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενοι στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει στην διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά, όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στην διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα».
«Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι» ανέφερε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε «την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο». «Είναι σημαντικό για εμάς να δεσμευτούμε ώστε να προστατευτούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» είπε και σημείωσε ότι «επιθυμούμε περισσότερη προβλεψιμότητα, περισσότερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι «όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη» και τόνισε: «Θα επαναλάβουμε την στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και θα βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία».
Today we will focus on international questions, particularly the Eastern Mediterranean and our relationship with Turkey.
— Charles Michel (@eucopresident) October 1, 2020
We want more stability & more predictability.
We stand in full solidarity with Greece and Cyprus.#EUCO pic.twitter.com/IBqOoJUOOc
Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς καλεί την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για την θαλάσσια διαφωνία της με την Ελλάδα και την καταστολή δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
"Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας", δήλωσε ο Κουρτς από τις Βρυξέλλες. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να ορίσει κόκκινες γραμμές για τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν, που σημαίνει τέλος των ενταξιακών συνομιλιών και κυρώσεις κατά της Τουρκίας".
Διαβάστε ακόμη:
- Διάγγελμα ΠτΔ: Θα υπερασπιστώ αυτό που με αίμα ο λαός κατόρθωσε να παραδώσει
- Δεν περιέχει ακόμη παράγραφο για Τουρκία το προσχέδιο συμπερασμάτων
- Μητσοτάκης για Τουρκία: Διάλογος ή λήψη μέτρων
(Με πληροφορίες από cnn.gr)
Good morning from misty Brussels from the special European Council! ?? EU leaders will meet today and tomorrow to...
Δημοσιεύτηκε από Council of the European Union στις Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020