H εμπλοκή της Άγκυρας στο ζήτημα της διαμάχης  του Αρτσάχ είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο  Αρμενία, η οποία απηύθυνε ήδη έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.  Μετά την χθεσινή επίθεση των Αζέρων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει  «Η Τουρκία, που πριν από έναν αιώνα εξόντωσε τους Αρμενίους στην ιστορική πατρίδα τους και μέχρι τώρα δικαιολογεί αυτό το έγκλημα, υποστηρίζει τώρα το  Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό μέσο για να πραγματοποιήσει τις ίδιες γενοκτονικές πράξεις στον Νότιο Καύκασο».
 
Εκτός από παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, τις τελευταίες μέρες είχαν οργιάσει μάλιστα οι φήμες που ήθελαν την Τουρκία να μεταφέρει Σύρους αντικαθεστωτικούς, τζιχαντιστές και διαφόρων ειδών εξτρεμιστές και μαχητές, στο Αζερμπαϊτζάν.
 
 
Το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας επιβεβαίωσε τις φήμες και  ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να μεταφέρει μαχητές από τη Συρία, ώστε να στηρίξουν το Αζερμπαιτζάν. Η πληροφορία προέκυψε  και από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 
Η ένταση που προηγήθηκε 
 
Yπενθυμίζεται ότι πριν από μια περίπου βδομάδα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ δήλωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξήχθησαν από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν εκφοβίζουν την Αρμενία.  Μιλώντας σε ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Aliyev αξιολόγησε τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα υποστηρικτικά μηνύματα που προέρχονται από την Άγκυρα μετά από στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των Αρμενικών στρατευμάτων  και του  Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.
 
Τον Ιούλιο, η Αρμενία απάντησε στις προκλήσεις των Τούρκων Αζέρων  και χτύπησε τις δυνάμεις του Μπακού στη βορειοδυτική συνοριακή περιοχή Tovuz. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 12 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού και ενός συνταγματάρχη, σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν.
 
 
 
Η ανάγκη δημιουργίας κρίσης 
 
Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της Άγκυρας στις συγκρούσεις του Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας είναι να συνεχιστεί αυτή η κρίση μέχρι τον Οκτώβριο, αφού εάν οι δύο πλευρές τηρήσουν τις εκκλήσεις της παγκόσμιας κοινότητας για διάλογο, που ουσιαστικά υποστηρίζουν όλες οι χώρες  εκτός από την Τουρκία,  τότε το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας θα χάσει.  Ο λόγος είναι γιατί η προσοχή πλέον του τουρκικού λαού θα στραφεί προς τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας που αφορούν την οικονομία και τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών και της ελευθερίας έκφρασης. Έτσι, μόλις «έκλεισε» το μέτωπο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με Ελλάδα, η Τουρκία, φρόντισε να ξεπαγώσει το ζήτημα του Αρτσάχ.
 
Αυτό ουσιαστικά αποδεικνύεται από το γεγονός  ότι η  Άγκυρα προσπαθούσε να πυροδοτήσει τις συγκρούσεις και να ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν στην επίθεση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που  η Άγκυρα πυροδοτεί μια νέα σύγκρουση και εντάσεις, από το της Συρίας έως τα σύνορα με την Ελλάδα, την ΑΟΖ της Κύπρου, προς τη Λιβύη, το βόρειο Ιράκ κτλπ΄.
 
Επιπλέον, η Τουρκία βλέπει στην αναζωπύρωση της διαμάχης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ιστορική ευκαιρία μεγαλύτερης διείσδυσης στην περιοχή και άσκησης επιρροής στο πλευρό του Αζέρου προέδρου, ο οποίος διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του Χαϊντάρ Αλγίεφ, πρώην στέλεχος της KGB που κυβέρνησε επί χρόνια τη χώρα με σιδηρά πυγμή
 
 

 
Προετοιμασία κοινής γνώμης 
 
Στην προσπάθειά της η Τουρκία να προετοιμάσει το κλίμα στο εσωτερικό  και να «δικαιολογήσει ηθικά» την στήριξή της προς του Αζέρους απέναντι στους Αρμενίου, τα τουρκικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα η Sabah σε δημοσίευμά της στις 25 Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η κουρδική οργάνωση PKK έστειλε τις αποκαλούμενες ειδικές δυνάμεις της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να εκπαιδεύσει τους Αρμένιους της περιοχής.
 
Κατηγόρησε μάλιστα το  PKK ότι είχε στόχο την  διεξαγωγή ενός νέου κύματος επιθέσεων κατά του τουρκικού εδάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα,  ο Πρέσβης της Αρμενίας στο Ιράκ, Hrachya Poladian, ήλθε σε επαφή με τους τρομοκράτες YPG / PKK στη Συρία και το Ιράκ και τους έπεισε να πάνε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για εκπαίδευση.
 
«Ο πρέσβης εξασφάλισε επίσης συμφωνία με την Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK) του βόρειου Ιράκ, την οποία ηγείται η οικογένεια Talabani, για τη μεταφορά τρομοκρατών από το Ιράκ», έγραφαν τα Τουρκικά ΜΜΕ για να δικαιολογήσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τα επόμενα τους βήματα. 
«Ένα έθνος, δυο κράτη»
 
Ως συνέχεια των πιο πάνω, ο απεσταλμένος του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία στο τουρκικό πρακτορείο Αnadolu,  ο πρέσβης Khazar Ibrahim δήλωσε «Η Αρμενία έφερε και εξόπλισε τρομοκρατικές ομάδες στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του PKK και του λεγόμενου Αρμενικού μυστικού στρατού για την απελευθέρωση της Αρμενίας, ή ASALA».
 
Το Αnadolu αναφέρει πως ο ASALA είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία δεκάδων Τούρκων διπλωματών σε στοχευμένες τρομοκρατικές δολοφονίες.
«[Η Αρμενία] υιοθέτησε μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας, η οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι θέλουν να καταλάβουν νέα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο τούρκος πρέσβης.
 
Χαιρετίζοντας την τουρκική κυβέρνηση και την «ακλόνητη» υποστήριξή της για τη «δίκαιη θέση του Αζερμπαϊτζάν» - καθώς τα δύο είναι σαν «ένα έθνος, δύο κράτη» - ο Ιμπραήμ είπε: «Όπως πάντα, η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία. »
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι  ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε το προηγούμενο διάστημα ότι το Μπακού στηρίζει τις παράτυπες  έρευνες της Τουρκίας στη Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα.