Θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον διεθνή Τύπο έχει προκαλέσει το «παιδικό πρόγραμμα» του κρατικού καναλιού της Δανίας DR με τίτλο « Ρίχνουμε τα ρούχα», (Ultra smider tøjet) όπου η ιδέα είναι ότι ορισμένα μικρά ανήλικά παιδιά 11-13 ετών μπορούν να ερευνήσουν τα γυμνά σώματα μιας ομάδας ενηλίκων με σκοπό την… εξοικείωση. Οι παραγωγοί της εκπομπής ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα προορίζεται «ως εκπαιδευτικό εργαλείο» για την καταπολέμηση «της ντροπής του σώματος» και την ενθάρρυνση της «θετικότητας του σώματος». Άλλοι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο βοηθούν την νέα γενιά να καταργήσει «την κουλτούρα της τελειότητας» που υπάρχει στα κοινωνικά μέσα.

Μπροστά από  τα παιδιά και τις κάμερες, οι ενήλικοι στέκονται εντελώς γυμνοί, σαν αγάλματα, με τα χέρια διπλωμένα πίσω από την πλάτη τους.

Όπως αναφέρουν οι Νew York Time,  πρώτα απρόθυμα, αργότερα με ενθουσιασμό, τα παιδιά από το σχολείο Orestad στην Κοπεγχάγη έκαναν ερωτήσεις στους ενήλικες όπως: «Σε ποια ηλικία μεγάλωσαν οι τρίχες στο κάτω μέρος του σώματός σου;» «Σκέφτεστε να αφαιρέσετε τα τατουάζ σας;» «Είσαι ευχαριστημένος με τα προσωπικά σου μέρη;»

«Το πρόγραμμα είναι τώρα στη δεύτερη σεζόν του, και ενώ ίσως είναι ένα σοκ για τους μη-Δανούς, είναι πολύ δημοφιλές στη Δανία», σημειώνουν οι New York Times.

 Πρόσφατα, ωστόσο, ένα κορυφαίο μέλος του δεξιού κόμματος του Δανικού Λαού, Peter Skaarup, είπε ότι βρήκε ότι το "Ultra Strips Down" είναι "ανήθικο για τα παιδιά μας».

«Είναι πολύ νωρίς για τα παιδιά να ξεκινήσουν με τέτοια θέματα. Διαφθείρει τα παιδιά μας, τα οποία σε αυτήν την ηλικία έχουν ήδη πολλά πράγματα να τρέχουν στο μυαλό τους. Δεν υπάρχει ανάγκη αυτά τα πράγματα να είναι προτεραιότητα στη σκέψη του», δήλωσε ο πολιτικός Peter Skaarup στην εφημερίδα B.T.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Jannick Schow υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, εξηγώντας ότι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις επεξεργασμένες-στηλιζαρισμένες εικόνες που παρουσιάζονται στα κοινωνικά μέσα.

Μιλώντας στους The New York Times, είπε: «Ίσως μερικοί άνθρωποι να λένε,« Ω, Θεέ μου, συνδυάζουν το γυμνό και τα παιδιά ». Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το σεξ, είναι το να βλέπεις το σώμα ως φυσικό, με τον τρόπο που το κάνουν τα παιδιά.»

«Ενενήντα τοις εκατό των σωμάτων που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τέλεια, αλλά έτσι δεν φαίνεται το 90 τοις εκατό του κόσμου», είπε.

Εξήγησε επίσης ότι το πρωτόκολλο ασφάλειας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να πάρουν μέρος εάν δεν νιώθουν άνετα και μπορούν να κάθονται αλλού στο στούντιο. Πρόσθεσε ότι: «Είχαμε πάνω από 250 παιδιά στο κοινό μας και αυτό δεν συνέβη ποτέ».. Το θέμα ανέδειξε στα ελληνικά η ιστοσελίδα ypervorioi.blogspot.com

Τώρα, αποσπάσματα από την εκπομπή έγιναν viral στο Twitter με πολλούς να επικρίνουν το πρόγραμμα, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν την παράσταση επειδή όπως πιστεύουν  «διδάσκουν στα παιδιά μερικά πολύτιμα μαθήματα».

 

Δεν είναι πάντως η μόνη σειρά που έχει να κάνει με ανήλικα παιδιά που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα. Για την σειρά  "Cuties" επίσης στο Netflix κυκλοφόρησε μια αφίσα απεικονίζοντας τις μικρές πρωταγωνίστριες με τις «σέξι» στολές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα οργής φτάνοντας μέχρι και σε επίσημες καταγγελίες από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου. Αποτέλεσμα ήταν το κανάλι να εκδώσει στις 20 Αυγούστου ανακοίνωση με την οποία δήλωνε απολογητικά τη βαθιά του λύπη για την ανάρμοστη αφίσα «που δεν αντιπροσωπεύει την ταινία».