Ο αυξανόμενος αριθμός αεροπορικών παραβιάσεων της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την  Ταϊβάν προβληματίζει έντονα τους διεθνείς αναλυτές για το αν τελικά  μετά από δεκαετίες εντάσεων και απειλών πλησιάζει η στιγμή που το Πεκίνο θα επιθέτει στο Ταϊπέι. Μάλιστα μια δημοσκόπηση της Yahoo, στις αρχές Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε ότι το 64% των κατοίκων της Ταϊβάν ανησυχούν για μια σύγκρουση, το 33,5% δεν ενδιαφέρεται και οι υπόλοιποι δεν έχουν άποψη.

 

Δεκαοκτώ κινέζικα στρατιωτικά αεροσκάφη διήλθαν από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν την Παρασκευή και στη συνέχεια 19 το Σάββατο, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το Σάββατο τα αεροπλάνα πέταξαν σε επιθετικό σχεδιασμό  στον θαλάσσιο χώρο περίπου 80 χιλιόμετρα από την ίδια την Ταϊβάν, σύμφωνα με χάρτες που δημοσίευσε το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν που τόνισε ότι το νησί έχει το δικαίωμα «στην αυτοάμυνα και την αντεπίθεση».

«Οι διήμερες πτήσεις κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών που πλησιάζουν την Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι το Πεκίνο αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και έχουν δείξει ακόμη πιο ξεκάθαρα στους Ταϊβανέζων την πραγματική φύση της κυβέρνησης της Κίνας», δήλωσε η Πρόεδρος Tsai Ing-wen.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία της Ταϊβάν, η οποία από τη δεκαετία του 1940 είχε αυτοκυβέρνηση όταν το Εθνικιστικό Κόμμα του Τσιάνγκ Κάι-Σεκ έχασε τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ και επανεμφανίστηκε στην Ταϊπέι. Η Κίνα δεν παραιτήθηκε ποτέ από την απειλή βίας, εάν χρειαστεί, για να ενώσει τις δύο πλευρές στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας».

Σύμφωνα με το Reuters, πολλά κινεζικά αεροσκάφη πέταξαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα όρια των εναέριων συνόρων  της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της χώρας  να τα αναχαιτιστεί. Η Κίνα ισχυρίζεται την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Παρασκευή σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις  κοντά στο Στενό της Ταϊβάν και κατήγγειλε αυτό που αποκαλούσε συμπαιγνία μεταξύ του νησιού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, ο Keith Krach βρισκόταν στo Ταϊπέι. Η επίσκεψη Krach αποτελεί την πλέον επίσημη αντιπροσώπευση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ στη χώρας τις τελευταίες  τέσσερις δεκαετίες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Tsai Ing-wen sκατήγγειλε τις ασκήσεις της Κίνας.

«Άλλες χώρες στην περιοχή έχουν επίσης κατανοήσει καλύτερα τις απειλές  που θέτει η Κίνα», είπε η Tsai προσθέτοντας «Οι Κινέζοι Κομμουνιστές πρέπει να συγκρατηθούν και να μην προκαλούν».

Η Aεροπορία της Κίνας το Σάββατο δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ασκήσεις από  κινέζικα βομβαρδιστικά H-6 με πυρηνική ικανότητα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε αερομαχίες με αεροσκάφη της Ταϊβάν.

Ένα μοντάζ δείχνει μια προσομοίωση μιας επίθεσης H-6 εναντίον μιας αεροπορικής βάσης που είναι η κύρια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ.

Ερωτηθείς για αυτό το βίντεο και την απόφαση της Κίνας να το δημοσίευσει ενώ ο Keith Krach  ήταν στην Ταϊβάν, η Τsai είπε ότι οι πρόσφατες δραστηριότητες της Κίνας ήταν μια απειλή ευρύτερη από την Ταϊβάν.

«Η ύπαρξη της Κίνας είναι πράγματι επιθετική και θα φέρει μια συγκεκριμένη απειλή», επεσήμανε.

Διαφαίνεται πάντως μεγαλύτερη ένταση καθώς η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις, με την Ταϊβάν να συμφωνεί για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν, Wang Mei-hua, δήλωσε την Κυριακή ότι το νησί σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσημο οικονομικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα η αγγλόφωνη έκδοση της γερμανικής Deutche welle δημοσίευσε πριν από 2 μέρες  ένα πληρες ρεπορτάζ με τίτλο «Ταϊβάν:  O επόμενος στόχος της Κίνας;»

Στο ρεπορτάζ/ντοκιμαντέρ μιας περίπου ώρας αναπτύσσονται οι εξής θεματικές ενότητες:

  • Τι είναι η Ταϊβάν;
  • Γιατί η Κίνα θέλει την Ταϊβάν
  • Σενάριο 1: Απόσχιση
  • Σενάριο 2: Κριμαία 2.0
  • Σενάριο 3: Εισβολή
  • Τώρα τι;