«Δεν πρόκειται για υποχώρηση», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και τουρκική αντιπολίτευση από την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.
«Το πλοίο Ορούτς Ρέις περίπου εδώ κι ένα μήνα διεξήγαγε γεωλογικές έρευνες στην περιοχή. Για λόγους συντήρησης και ανεφοδιασμού χθες το βράδυ το υπ. Ενέργειάς μας εξέδωσε μία ανακοίνωση και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας στην ανατ. Μεσόγειο. Ανάλογα με τις ανάγκες, πότε θα εισέρχεται στο λιμάνι, πότε θα είναι έξω στα ανοιχτά, δηλ. όποτε υπάρχει ανάγκη θα πηγαίνει και για συντήρηση. Κοντολογίς, αυτή είναι μία συνήθης διαδικασία συντήρησης και ανεφοδιασμού. Επομένως, γι’ αυτό δεν εκδώσαμε Navtex. H Navtex γιατί εκδίδεται; Η Navtex εκδίδεται για μία περιοχή όπου είναι να διεξαχθούν γεωλογικές έρευνες ή γεωτρήσεις. Και ειδικά για τις ερευνητικές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντική. Γιατί αλλάζει τη ρότα των πλοίων στην περιοχή, πρέπει να αλλάξει.
Δηλαδή είναι μία προειδοποίηση για τις διελεύσεις των πλοίων, είτε πρόκειται για εμπορικό, είτε για στρατιωτικό πλοίο», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απορρίπτοντας ότι πρόκειται για «υποχώρηση».
«Αυτό στην Ελλάδα εκλήφθηκε ως «υποχώρηση»… Ο Έλληνας πρωθυπουργός το είπε κάπως αλλιώς, ότι είναι «θετικό βήμα» είπε. Από την άλλη χθες ήρθε στο Καστελόριζο κι η πρόεδρος της Δημοκρατίας… το εξέλαβε ως «υποχώρηση».
Το ίδιο απάντησε και στην τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία νωρίτερα είχε εκδώσει ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση Ερντογάν να μην υποχωρεί στα εθνικά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του Ορούτς Ρέις.
«Και χθες αργά τη νύχτα είδα επίσης την ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος… Κι αυτοί ως ‘υποχώρηση’ το εξέλαβαν. Αλλά μακάρι να είχαν ρωτήσει πρώτα το υπουργείο Ενέργειάς μας. Το υπουργείο Ενέργειάς μας χθες εκδίδοντας μία ανακοίνωση, εξήγησε με σαφή τρόπο τί έγινε. Από την άλλη, χωρίς να ρωτήσουν, να λένε ότι αποτελεί ‘υποχώρηση’ είναι μία στάση που στόχο έχει την εσωτερική πολιτική, είναι ένα μήνυμα, που δεν είναι σωστό. Αυτά είναι εθνικά ζητήματα».
Η Ελλάδα έχει συμπλέγματα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τουναντίον από την «συμπλεγματική» -όπως τη χαρακτήρισε- Ελλάδα να αποσυρθεί και να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της στην ανατ. Μεσόγειο. Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα πήρε ήδη ένα μάθημα από την Τουρκία πρόσφατα μετά τις παρενοχλήσεις που έκανε.
«Η Ελλάδα μπορεί να αποσυρθεί. Γιατί να αποσυρθεί η Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα απέναντι στην αποφασιστικότητά μας αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της και ως μικρή χώρα κινείται με βάση συμπλέγματα. Από τη μια προσπαθεί να κάνει επίδειξη ισχύος έχοντας πίσω της τη στήριξη της ΕΕ, αν και όλα πέφτουν στο κενό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Κάποιες άλλες φορές προβαίνει σε παρενοχλήσεις, αλλά πήρε το μάθημα που έπρεπε. Την προειδοποιούμε κάθε φορά».
Η Ελλάδα ας εκλάβει την απόσυρση ως κίνηση καλής θέλησης
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αν και δεν παραδέχτηκε την «υποχώρηση» του Ορούτς Ρέις, κάλεσε ωστόσο την Ελλάδα να τη δει ως ένα βήμα καλής θέλησης από την Τουρκία.
Παρουσιάζοντας έναν καινούριο χάρτη με τις θάλασσες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καλυμμένες με τις σημαίες των δύο χωρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να δείξει ότι η ελληνική σημαία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου και ότι στην Τουρκία παραχωρείται μόνο ένα μικρό κομμάτι θάλασσας.
«Η Ελλάδα μπορεί να την εκλάβει ως κίνηση καλής θέλησης. Για παράδειγμα, μπορεί να παραιτηθεί από τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις. Μπορεί να πει ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν ισχύει. Να, ο χάρτης της Σεβίλλης εδώ. Εξάλλου, ο λόγος της έντασης μέχρι σήμερα αυτός είναι. Με βάση το χάρτη της Σεβίλλης, όλες αυτές τις περιοχές η Ελλάδα τις θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα και αντιδρά στις δικές μας δραστηριότητες εκεί. Ή όταν κοιτάζουμε αυτή τη σημαία εδώ… Κοιτάξτε, αυτές είναι οι αξιώσεις της Ελλάδας. Κι εδώ είναι οι αξιώσεις της Ε/Κ πλευράς… Να, πόσο έχουν αφήσει σε εμάς και πόσο στην Ελλάδα. Αν λοιπόν η Ελλάδα έχει καλή πρόθεση, θα μπορούσε να το εκλάβει έτσι (σ.σ. την απόσυρση Ορούτς Ρέις)».
Δεν υπάρχει κοινό έδαφος με την Ελλάδα
Για τις συνομιλίες Ελλήνων και Τούρκων σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιμένει στις μαξιμαλιστικές της θέσεις και προδίκασε ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με την Αθήνα.
«Αν υπάρξουν προϋποθέσεις, τότε θα έχουμε κι εμείς τις δικές μας προϋποθέσεις. Κάποιες τις ανέφερα μόλις. Η Ελλάδα ας φέρει τις δικές της. Σε κανονικές συνθήκες, μία χώρα που θεωρεί ότι έχει δίκιο, τί κάνει; Λέει ‘εγώ έχω δίκιο, αυτές είναι οι θέσεις μου και τις υποβάλλω ενώπιον όλων για να τις στηρίξω’ και τις στηρίζει. Στο ΝΑΤΟ απέφυγε να έρθει σε 2-3 συναντήσεις και τώρα επειδή είναι τεχνικές συναντήσεις, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα, άλλωστε αν συμβεί κάποιο ατύχημα η Ελλάδα θα ζημιωθεί, κι επειδή η διεθνής κοινότητα άσκησε κάποια πίεση άρχισαν να προσέρχονται σε συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών. Αλλά στο πεδίο δεν παραιτήθηκαν ακόμη από τις μαξιμαλιστικές τους αξιώσεις. Κι όσο δεν παραιτούνται, δεν είναι δυνατόν να βρούμε ένα κοινό έδαφος με την Ελλάδα».
Διάλογος, μόνο αν η Ελλάδα σκίσει τη Σεβίλλη
Αν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει να κάνει λόγο για «διάλογο χωρίς όρους», στη σχετική έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντά ότι «ναι μεν είναι θετική», αλλά έχει και η Άγκυρα τελικά όρους, με πρώτο και κύριο να σκίσει η Αθήνα τον περιβόητο χάρτη της Σεβίλλης, που περιορίζει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας.
«Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι θετική και αισιόδοξη. Αλλά για να καθίσουν στο τραπέζι μαζί μας, αν επιμείνουν πάλι σε όρους, τότε θα θέσουμε κι εμείς τους δικούς μας όρους. Η Ελλάδα θα τους εκπληρώσει τους όρους μας; Δεν θα τους εκπληρώσει. Βασικά (μπορούμε να καθίσουμε) και χωρίς να εκπληρώσουν αυτούς τους όρους και μπορούν να το κάνουν μετά, αφότου συναντηθούμε. Δηλ. όσο αυτοί οι όροι δεν εκπληρώνονται, το ζήτημα δεν επιλύεται.
Δηλ. όσο η Ελλάδα δεν παραιτείται από το χάρτη της Σεβίλλης, όσο δεν σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, όσο, στα νησιά δεν παραιτείται από τη μαξιμαλιστική αξίωσή της να έχει το Καστελόριζο υφαλοκρηπίδα, αυτή η ένταση δεν πρόκειται να τελειώσει.
Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από όλα αυτά. Από την άλλη πλευρά και στην Κύπρο η Ε/Κ πλευρά πάλι πρέπει να πει ‘ναι’ σε έναν μηχανισμό που θα θέτει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της ΤΔΒΚ».
Αν και δεν ξεκαθαρίζει ποιες είναι προϋποθέσεις και ποια τα θέματα ενός πιθανού διαλόγου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προκαταλαμβάνει ήδη τη διάθεση της Αθήνας, «ξεδιπλώνοντας» τα ζητήματα που η Άγκυρα πρόκειται να θέσει σε ένα πιθανό τραπέζι διαπραγματεύσεων.
«Εμείς λέμε ότι οι χώρες που εμπιστεύονται τον εαυτό τους κατά κάποιο τρόπο συνομιλούν χωρίς όρους και για να λυθεί το ζήτημα, τότε βάζουν στο τραπέζι τους όρους τους και υποστηρίζουν τις θέσεις τους. Εμείς αυτό λέμε. Η χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της και το δίκιο της έτσι κάνει. Αλλά η Ελλάδα μέχρι σήμερα για να συνομιλήσει μαζί μας θέτει την προϋπόθεση να σταματήσουμε όλες τις δραστηριότητές μας. Κι εμείς λέμε αν θέτεις όρους, τότε εκπλήρωσε και τους δικούς μας όρους. Διαφορετικά, όταν καθίσουμε χωρίς προϋποθέσεις να μιλήσουμε, ‘(θα ρωτήσουμε) εσύ Ελλάδα με βάση ποιο διεθνές δίκαιο για ένα νησί σαν το Καστελόριζο που είναι 10 τ.χλμ. ζητάς 40 χιλ. τ.χλμ.; Εξήγησέ το, πού υπάρχει στον κόσμο κάτι τέτοιο;’ Αυτά λέμε. Τα θέματα τα οποία τίθενται ως προϋποθέσεις μπορούμε να τα συζητήσουμε στο τραπέζι όπου θα καθίσουμε χωρίς προϋποθέσεις.
Μερικοί πολίτες ρωτούν ότι αφού έχουμε δίκιο γιατί να κάτσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα; Αν έχεις δίκιο, βασικά θα καθίσεις γιατί πρέπει να εξηγήσεις πόσο ισχυρό είναι το δίκιο σου και στο πεδίο και στο τραπέζι. Αυτό εξηγούμε και στη διεθνή κοινότητα και όταν θα στρωθεί αυτό το τραπέζι, εμείς θα προσέλθουμε με αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε δίκιο. Επομένως, αν καθίσουμε χωρίς προϋποθέσεις, ποιο είναι το αίτημα της Ελλάδας, η αξίωσή της; Η θέση της; Θα θέσουμε κι εμείς τις θέσεις μας και τις πραγματικότητες λοιπόν. Αυτό προσπαθούμε να πούμε. Αλλά αν βάλει προϋποθέσεις, τότε κι εμείς θα πούμε ‘εκπλήρωσε κι εσύ τις δικές μας και τότε θα καθίσουμε στο τραπέζι’. Κι όταν τις εκπληρώσει τότε δεν θα υπάρχει ζήτημα», δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ωστόσο κι έναν ακόμη όρο. Να δεχθεί η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσουν υπό εγγύηση τα δικαιώματα επί των ενεργειακών πηγών των Τ/Κ.
«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Τουρκία. Όπως εξήγησε, τις κυρώσεις τις θέλουν 3 χώρες, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά υπάρχουν κι άλλες 4 χώρες που δεν τις υποστηρίζουν.
Ωστόσο, δεν το αποκλείει.
«Δεν περιμένω κυρώσεις, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να επιβληθούν ή κατά της χώρας μας, ή κατά εταιρειών μας, ή κατά φυσικών προσώπων, αν και δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας.
«Και στο παρελθόν πήραν ανάλογες αποφάσεις, αλλά εμείς δεν πήραμε πίσω τις αποφάσεις μας. Ίσα ίσα η αποφασιστικότητά μας συνεχίστηκε».
«Συνεχίζουμε να αφήνουμε μετανάστες προς την Ευρώπη»
«Στο θέμα του μεταναστευτικού, έχουμε λάβει την απόφαση να μη σταματάμε τους μετανάστες να πηγαίνουν στην Ευρώπη και η απόφαση αυτή ισχύει», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας παράλληλα από την Ευρώπη να επανεξετάσει το ζήτημα του μεταναστευτικού και να τα διαχωρίσει από τα υπόλοιπα θέματα με την Τουρκία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αν η ΕΕ θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να επανεξετάσει όλα τα ζητήματα, αλλά πεποίθησή του είναι ότι δεν θα το κάνει, καθώς οι διαφορές έγκεινται σε στρατηγικά θέματα.
Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο
Ασχολίαστη δεν άφησε πάντως ούτε την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, κατηγορώντας τον για μεροληψία.
«Εάν εσείς πηγαίνετε σε ένα νησί, εάν θέλετε να συμβάλλετε στη λύση των προβλημάτων, θα ακούσετε και τις δύο πλευρές», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Μακρόν έχει «ξεφύγει»
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποτέλεσε για άλλη μια φορά στόχο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς τον «ανέντιμο» και «εκτός ελέγχου».
«Δυστυχώς, ο Μακρόν δεν είναι ένας αξιόπιστος πολιτικός. Δυστυχώς έχει ξεφύγει, έχει χάσει την αίσθηση της κοινής λογικής, έχασε την ισορροπία του, στην εσωτερική πολιτική συνεχώς πάει όλο και χειρότερα. Έχουν βγει νέες δημοσκοπήσεις. Στη Λιβύη έχει χάσει ο πραξικοπηματίας που στηρίζει. Από την άλλη στη Συρία δεν είναι πλέον σημαντικός παίκτης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν επιτίθεται παντού, γιατί θέλει να πει ότι «εγώ είμαι ο ηγέτης», παραβλέποντας τη Γερμανία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι κάποιες χώρες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι όταν έδειξε το χάρτη με τις αξιώσεις της Ελλάδας, «κάποιοι έπαθαν σοκ! Μας είπαν ότι δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο χάρτη».
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκικό Υπ. Ενέργειας:Eπέστρεψε για συντήρηση το Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια