Οι έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά τώρα από την κρατική εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, γνωστή και ως ΤΡΑΟ, ενδέχεται στο μέλλον να διεξάγονται από ιδιώτη/ιδιώτες, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει στα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση της πανίσχυρης εταιρείας.

Σ'υμφωνα με την ανταποκτίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, το γεγονός καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για εθνική μειοδοσία.

Στις 12 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, σχεδιάζοντας να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο «εθνικής ανεξαρτησίας», όπως το ονόμασε, προκειμένου η τουρκική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, δίνοντας προτεραιότητα στην απασχόληση και την παραγωγή.

Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος της επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) για θέματα ενέργειας, Νετζντέτ Παμίρ, αποκάλυψε ότι τα μερίδια της  κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) έχουν από το 2017 μεταφερθεί στο Κρατικό Ταμείο, το οποίο υπάγεται στην τουρκική προεδρία.

Σημειώνεται ότι μεταξύ 2010-2016, ο ΤΡΑΟ συνεισέφερε 7 δισ. δολάρια στα κρατικά έσοδα.

Η νομοθεσία που διέπει το Κρατικό Ταμείο επιτρέπει την πώληση μετοχών κρατικών εταιρειών που μεταφέρονται στο Ταμείο. Ωστόσο, οι δραστηριότητες αυτών των εταιρειών που αποκτούν μετοχές κρατικών οργανισμών δεν υπόκεινται σε έλεγχο και νομικά μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε οποιονδήποτε όμιλο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Ο Παμίρ, ο οποίος κατήγγειλε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση των Τουρκικών Πετρελαίων, αναρωτιέται ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την άδεια διεξαγωγής ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, εάν ιδιωτικοποιηθεί ο TPAO.

Σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB), η TPAO διαχειρίζεται περίπου 80 περιοχές αργού πετρελαίου που παράγουν 1,8 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως και περίπου 40 περιοχές που παράγουν 248 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Αυτή η περιουσία της ΤΡΑΟ είτε θα ιδιωτικοποιηθεί είτε θα υποθηκευτεί ακόμη και σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αντάλλαγμα την παροχή δανείου στην Τουρκία.

Κάποιοι λοιπόν αναρωτιούνται πλέον στην Τουρκία μήπως η ανακοίνωση του χαρμόσυνου νέου, δηλ. της ανακάλυψης 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του TPAO.

Κι επίσης, αυτό που σχολιάζεται από τους οικονομολόγους είναι ότι παρόλο που ο Αλμπαϋράκ είπε ότι «η Τουρκία αλλάζει το οικονομικό της μοντέλο», τίποτα δεν έχει αλλάξει και η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές.