Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε σήμερα νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του ανακοινώνοντας ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί θα εκδοθεί εντός 15 ημερών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

 

H συνεδρίαση του ΣτΕ διήρκεσε 17 λεπτά, κατά την οποία ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος υπέβαλλε την αίτηση με την οποία ζητείται η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσκομίζοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή.

«Εκείνη την εποχή, παρόλο που ο νόμος αναφορικά με το επώνυμο ήταν διαφορετικός, ετέθη (στο διάταγμα) η υπογραφή ‘Ατατούρκ’ (σ.σ. το Ατατούρκ δεν θεωρείται επώνυμο, αλλά προσωνύμιο). Η υπογραφή ήταν αισθητά διαφορετική από την υπογραφή που χρησιμοποιούσε (ο Κεμάλ Ατατούρκ)», υποστήριξε ο δικηγόρος του Ιδρύματος.

Παρών στην ακροαματική διαδικασία ήταν και ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου, ο οποίος υποστήριξε ότι «υπό το πλαίσιο αυτό, η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ξανά για λατρεία».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την τουρκική προεδρία από την πλευρά του δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του δικαστηρίου».

Στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν νόμιμη.

«Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Ο νόμος περί Ιδρυμάτων ισχύει και σήμερα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο έγινε σύμφωνα με την παλαιά νομοθεσία με βάση απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Η μετατροπή έγινε σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε την περίοδο εκείνη», υποστήριξε ο Τούρκος εισαγγελέας, ενώ όσον αφορά το θέμα της υπογραφής είπε ότι «η υπογραφή ‘Ατατούρκ’ είναι η ίδια υπογραφή που χρησιμοποιήθηκε σε 5 υπουργικά συμβούλια. Η σχετική απόφαση είναι αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου», ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα του τουρκικού ΣτΕ, ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του Ιδρύματος.

Το 10ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε γνωστό ότι θα εκδώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.

Να σημειωθεί ότι ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι ο πρόεδρος του 10ου τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίκασε την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Αναμονή στην Αθήνα για την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

Πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία» και πως εγκαταλείπει μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων», τόνισε, σήμερα ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είχαν μεγάλη αξία οι παρεμβάσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και του Οικουμενικού Πατριάρχη και υποστήριξε ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς είναι μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με
εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφιάς τοποθετήθηκε, χθες, και ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αλλοιωθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Αν το κάνει, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα μεταξύ όλων των Χριστιανών του κόσμου και της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.