Υψηλότερες τιμές, τοπικές ελλείψεις και μειωμένη καθαρότητα για ορισμένα ναρκωτικά, συνεχιζόμενη βία μεταξύ προμηθευτών και διανομέων, αλλά και προσαρμογή των μεθόδων του οργανωμένου εγκλήματος, καταγράφει έκθεση του Οργανισμού Ναρκωτικών της ΕΕ (EU drugs agency - EMCDDA) και της Europol, για την επίπτωση της πανδημίας στην αγορά των ναρκωτικών στην ΕΕ.
Η έκθεση καταγράφει ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος παραμένουν ενεργές και ανθεκτικές, προσαρμόζοντας μοντέλα μεταφορών, διαδρομές διακίνησης και μεθόδους απόκρυψης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως σημειώνεται οι δύο οργανισμοί της ΕΕ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν την κατανόηση των εξελίξεων στην αγορά ναρκωτικών στο πλαίσιο του COVID-19 και τον αντίκτυπό τους στην εσωτερική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην ΕΕ. Τα ευρήματα βασίζονται σε απόψεις που συλλέγονται μέσω μιας στοχοθετημένης διαδικτυακής έρευνας του EMCDDA για τα ναρκωτικά μέσω εμπειρογνωμόνων στα κράτη μέλη της ΕΕ, τη συγκέντρωση επιχειρησιακών πληροφοριών για το οργανωμένο έγκλημα και τη δομημένη παρακολούθηση των πληροφοριών ανοιχτού κώδικα.
Σύμφωνα με τον EMCDDA, η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού του λαθρεμπορίου ναρκωτικών παρατηρείται κυρίως σε επίπεδο διανομής, λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης εντός της ΕΕ. Με τις οδικές συναλλαγές που επηρεάζονται σοβαρά από τους περιορισμούς στην κίνηση, οι καταναλωτές και οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές μεθόδους, όπως η χρήση των αγορών darknet, των πλατφορμών κοινωνικών μέσων και των κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, με πληρωμές χωρίς μετρητά και λιγότερες προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Όμως, ενώ ο εφοδιασμός ενδέχεται να έχει αλλάξει, η κυκλοφορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχει σταματήσει, παρά τους συνοριακούς ελέγχους, λόγω της συνεχιζόμενης μεταφοράς εμπορευμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Υπάρχουν λιγότερες ενδείξεις διαταραχής σε επίπεδο χονδρικής εισαγωγής. Η διακίνηση ναρκωτικών από τη θαλάσσια συνεχίζεται σε επίπεδα παρόμοια με την περίοδο πριν από την πανδημία, αν και υπήρξε έντονη διακοπή του λαθρεμπορίου από τις αεροπορικές επιβατικές μεταφορές. Η εμπορία κοκαΐνης μέσω εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσιων μεταφορών συνεχίζεται σε επίπεδα συγκρίσιμα με το 2019 και ο αριθμός των κατασχέσεων κοκαΐνης σε ορισμένες χώρες έχει αυξηθεί. Η εμπορία ηρωίνης φαίνεται να συνεχίζεται σε πολλές από τις γνωστές διαδρομές (π.χ. Βαλκανική διαδρομή).
Η COVID-19 έχει επιδεινώσει ήδη τη συνεχιζόμενη διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού ρητίνης κάνναβης από το Μαρόκο στην ΕΕ. Αυτό, μαζί με τη συσσώρευση φυτικής κάνναβης από τους καταναλωτές, οδήγησε σε ορισμένες ελλείψεις κάνναβης και σε αύξηση των τιμών. Έχουν επίσης αναφερθεί τοπικές ελλείψεις ηρωίνης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους χρήστες σε εναλλακτικές ουσίες (π.χ. συνθετικά οπιοειδή). Ενώ η ζήτηση για κάνναβη και ηρωίνη παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή, η ζήτηση για συνθετικά ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται σε χώρους αναψυχής έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω του κλεισίματος των κλαμπ, των νυχτερινών κέντρων και των μουσικών εκδηλώσεων. Παρόλα αυτά, η παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών συνεχίστηκε.
Πηγή: ΚΥΠΕ