Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων" (Ολλανδία, Δανία, Αυστρία και Σουηδία), να στηρίξουν το "ιστορικό" σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες.
"Ζητώ λοιπόν από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων οικονόμων, να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο", δήλωσε ο υπουργός στηn Γερουσία, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ ήταν "στο ραντεβού της Ιστορίας".
Σε μήνυμά του στο Twitter, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε από την πλευρά του μια "ουσιαστική ημέρα για την Ευρώπη", υπενθυμίζοντας ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία που είχε επιτύχει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ήταν η βάση γι' "αυτήν την πρόοδο".
"Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και να υιοθετήσουμε μια φιλόδοξη συμφωνία με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας", τόνισε επίσης ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Στη Γερουσία, ο Λεμέρ τόνισε επίσης τηn συμβολή του Παρισιού και του Βερολίνου στο σχέδιο που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
"Πρέπει να είναι ένας λόγος υπερηφάνειας για όλους μας που βλέπουμε ότι η γαλλο-γερμανική συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος, υιοθετήθηκε πλήρως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρησίμευσε ως βάση για αυτό το σχέδιο", τόνισε.
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, καλωσόρισε σήμερα το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι τα κράτη – μέλη θα καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.
«Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, πρέπει να υπάρξει συμφωνία των 27 κρατών – μελών. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ήδη από τώρα ότι είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να υπάρξει μία καλή και υγιής συμφωνία», είπε ο Σολτς.
Επίσης, θετική είναι η αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης στην σημερινή πρόταση που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικό, ακολουθεί την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η Ιταλία. Μας χαρακτήρισαν οραματιστές διότι πιστέψαμε σε αυτό από την αρχή», τονίζει, μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «κατάλληλο ποσό» τα πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων και διακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δανείων και ζητά «να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση και να διατεθούν γρήγορα οι οικονομικοί πόροι».
Σύμφωνα, δε, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, «το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέψει στην χώρα να δαπανήσει τα ποσά που χρειάζεται» ενώ θεωρεί ότι «η κύρια προτεραιότητα είναι η μείωση των φόρων».
Από την άλλη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, επέστησε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην επικεντρωθεί υπερβολικά στη γαλλογερμανική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού. «Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τα δικά μας τα συμφέροντα», τόνισε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στηn γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Οι τέσσερις αυτές χώρες είχαν ήδη απορρίψει το Σαββατοκύριακο την πρόταση για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, την οποία έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
«Είναι καθήκον μας να εκπροσωπούμε τους φορολογούμενούς μας και να βρούμε μια λύση με αίσθηση αναλογίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά έχουμε υποχρεώσεις και απέναντι στους πολίτες της χώρας μας», συμπλήρωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Κατά την άποψη της Αυστρίας, είναι σημαντικό να τεθεί ένα χρονικό όριο, έτσι ώστε να είναι πραγματικά μια βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και να μην οδηγήσει σε μια μόνιμη ένωση χρέους από την πίσω πόρτα. Οι τέσσερις χώρες ζητούν να δοθούν δάνεια και όχι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που απαιτείται, επίσης, είναι μια μη γραφειοκρατική, γρήγορη βοήθεια, σαφείς όροι για μεταρρυθμίσεις και έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια».
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Λεπτομέρειες τομεακής κατανομής των δράσεων του ταμείου ανάκαμψης
Κομισιόν: Χρηματοδοτικό μέσο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 750 δισ.Ευρώ
ΕΕ: Προτείνει πακέτο ύψους 1,85 τρισεκ. για προϋπολογισμό και ταμείο ανάκαμψης
Πληροφορίες από Die Welt-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP