Ξεκίνησαν πάλι οι παράνομες απαγωγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Τουρκία, θυμίζοντας την περίοδο της δεκαετίας του 1990, αναφέρει το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης (Stockholm Center for Freedom). 
 
 
Οι απαγωγές φαίνεται ότι διαπράχθηκαν από στοιχεία που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση ως μέρος μιας εκστρατείας εκφοβισμού που στοχεύει τους επικριτές και τους αντιπάλους του Προέδρου Ερντογάν. Τα περισσότερα θύματα στις πρόσφατες απαγωγές πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Gülen. Ο Gülen επικρίνει τον Ερντογάν για διαφθορά και για παροχή βοήθειας και συνεργασία με τζιχαντιστικές ομάδες. 
 
Σε μια υπόθεση που επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, ένα θύμα απαγωγής κρατήθηκε όμηρος και βασανίστηκε για 42 ημέρες σε μια άγνωστη τοποθεσία από άνδρες που παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί. Ωστόσο, αργότερα παραδόθηκε στην Αστυνομία και αναγκάστηκε να υπογράψει ομολογία για έγκλημα για το οποίο δήλωσε ότι δεν διέπραξε. Σε πολλές περιπτώσεις, στοιχεία όπως τα βίντεο από κάμερες, δείχνουν ένα παρόμοιο μοτίβο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα μαύρο φορτηγό Transporter για να απαγάγει αθώους ανθρώπους. 
 
 
Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε ποτέ ανακοινωθέν ή απαντήσεις με τις αναφορές στον Τύπο για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, παρά το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε στη βουλή από την αντιπολίτευση. Οι οικογένειες των θυμάτων λένε ότι οι εισαγγελείς και η αστυνομία είναι αδιάφοροι για τα παράπονά τους και ισχυρίζονται ότι οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να διερευνήσουν τις υποθέσεις τους.
 
Η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις (United Nations Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances) επέκρινε την Τουρκία το 2016 για αυτές τις πρακτικές που θυμίζουν τις μαύρες δεκαετίες του 1980 και του 1990, κατά την οποία πολλοί Κούρδοι απήχθησαν και πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από στοιχεία που συνδέονται με το τουρκικό κράτος. Μέχρι σήμερα, παραμένει άγνωστο το τι έγιναν αυτοί οι άνθρωποι. 
 
«Η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με τις εξαφανίσεις του παρελθόντος και πρέπει να το κάνει με έναν ολοκληρωμένο τρόπο», ανέφερε μια αντιπροσωπεία της Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών μετά από μια επίσημη πενταήμερη επίσκεψη στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 18 Μαρτίου 2016.
 
 
Με την πάροδο των ετών, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ διαβίβασε 202 υποθέσεις στην Τουρκία, εκ των οποίων 79 ακόμη εκκρεμούν. Οι υποθέσεις αφορούν κυρίως εξαφανίσεις μεταξύ των ετών 1992 και 1996 στα νοτιοανατολικά της χώρας. 
 
Δεδομένου ότι οι παράνομες απαγωγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επιστρέψει στην Τουρκία, με περίπου δώδεκα περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, η το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης συνεχίζει να παροτρύνει την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει αυτήν την πρακτική και συμβουλεύει τους διεθνείς οργανισμούς να διατηρήσουν την πίεση επί της Τουρκίας για ενδελεχή διερεύνηση αυτών των απαγωγών και τιμωρία των όσων ενέχονται σε αυτές. 
 
Σε μια ολοκληρωμένη έκθεσή του τον Ιούνιο του 2017, το Κέντρο δημοσιεύει φωτογραφίες, ονόματα και λεπτομέρειες για τις εξαναγκαστικές απαγωγές. 
 
Διαβάστε επίσης: