Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προσέφυγαν την Τετάρτη τέσσερεις 18χρονες ισραηλινές, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας της χώρας Benny Gantz και τον αρχηγό του IDF Aviv Kochavi να επιτρέψει στις γυναίκες να συμπεριληφθούν σε "ημέρες διαλογής" για να δοκιμάσουν προκειμένου να καταταγούν σε μάχιμη μονάδες του στρατού.
Η αίτηση, συμφωνα με την Jerusalem Post, κατατέθηκε από τις Mika Kliger, Mor Lidani, Gali Nishri και Omer Saria, οι οποίες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν μαζί με τους άνδρες στις δοκιμασίες για μάχιμες μονάδες και ειδικές δυνάμεις.
«Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι όροι για εμάς, αλλά απλώς ας προσπαθήσουμε - και αν διαπιστωθεί ότι είμαστε συμβατές, να μας αφήσουν να καταταγούμε», δήλωσε η Lidani στο N12.
Η Κλίγκερ πρόσθεσε ότι «Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι δεν προσπαθούμε απλώς να κάνουμε κάτι εκτό πλαίσίο αλλά γιατί θέλουμε να συνεισφέρουμε και θέλουμε να προσφέρουμε εθελοντισμό. Ο στρατός πρέπει να δει αυτήν τη σημαντική ευκαιρία για τις γυναίκες να υπηρετήσουν σε όλες τις μονάδες. »
«Στη σημερινή πραγματικότητα, στην οποία ο IDF προσπαθεί να επιτύχει την ισότητα των φύλων, ήταν μόνο θέμα χρόνου να υποβληθεί μια τέτοια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να επιτρέψει στις γυναίκες να υπηρετήσουν στις ελίτ μονάδες του IDF», δήλωσε Ο Δρ Idit Shafran Gittleman, ειδικός για την ισότητα των φύλων στο IDF στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ (IDI).
«Αυτή η αίτηση, η οποία έρχεται μαζι με άλλες που υποβλήθηκαν πρόσφατα, δημιουργεί θετική πίεση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του IDF να ανοίξουν όλες τις θέσεις στις γυναίκες», είπε. «Πρόκειται για μια θετική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ήρθε η ώρα ο IDF να ανοίξει όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών με επαγγελματικά κριτήρια, όχι βάσει φύλου, παρόμοια με τα συστήματα που ισχύουν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.»
«Μια κατηγορηματική άρνηση ορισμένων θέσεων σε αιτούντες με βάση το φύλο είναι ασυμβίβαστη με την αρχή της ισότητας. Ο IDF θα πρέπει να επιτρέπει στις γυναίκες να υποβάλλουν αίτηση και να υπηρετούν σε όλες τις σχετικές μονάδες με βάση τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να μην τους αρνηθεί το δικαίωμα να υπηρετούν τη χώρα τους με βάση μόνο το φύλο τους», επεσήμανε.
Πριν από την αίτησή τους στον IDF, ο στρατός πραγματοποιεί ημέρες διαλογής για τους άνδρες να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τις φυσικές και διανοητικές τους ιδιότητες για να αποφασίσουν εάν είναι συμβατοί για μονάδες ειδικών δυνάμεων ή άλλες μάχιμες μονάδες.
«Ο IDF είναι ο τελευταίος δυτικός στρατός στον κόσμο που ταξινομεί τους ανθρώπους σύμφωνα με τα γεννητικά τους όργανα και όχι τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους», έγραψε η αριστερή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli στο Twitter. «Ας ελπίσουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα διασφαλίσει ότι ο IDF θα σταματήσει αυτήν την ταπείνωση και σπατάλη πιθανών ανθρώπινων πόρων.»
Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση και το IDF να υποβάλουν προκαταρκτική απάντηση στην αναφορά εντός δύο μηνών.
Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, τον Ιανουάριο, δύο γυναίκες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση τεθωρακισμένων του IDF υπέβαλαν αίτηση, μαζί με τον αξιωματικό τους, στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να επιτρέπεται στις γυναίκες να υπηρετούν στο Σώμα Τεθωρακισμένων
Σύμφωνα με μια μελέτη του IDI, ο αριθμός των στρατιωτικών μαχητών στις δυνάμεις του εδάφους έχει αυξηθεί εκθετικά από το 2012, φτάνοντας τους 2.656 το 2017, ενώ το ποσοστό των γυναικών στρατιωτών που υπηρετούσαν σε γραφειακά πόστα μειώθηκε.
H περίπτωση της Κύπρου
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1989 επί Υπουργού Άμυνας Ανδρέα Αλωνεύτη κατατάγηκαν («προσελήφθησαν») οι πρώτες Γυναίκες στην Εθνική Φρουρά, Εθελόντριες Μόνιμες Υπαξιωματικοί. Ο ίδιος Υπουργός αποφάσισε το ίδιος έτος και τη συγκρότηση των πρώτων Λόχων Κατοικημένων Τόπων της Εθνοφυλακής με χρέωση για κατ΄οίκων φύλαξη. άμεσης πολεμικής ετοιμότητας, του ατομικού οπλισμού και των πυρομαχικών των έκτοτε Εθνοδυλάκων.
Όταν το 1990 ο κ. Αλωνεύτης εξήγγειλε και εξήγησε δημοσίως τα σχέδια για θητεία θηλέων υπήρξαν σφορδρές αντιδράσεις και ασκήθηκαν πιέσεις στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. Το 2017 οι κοπελιές επιτέλους πέτυχαν, τουλάχιστον, να προσλαμβάνονται ισοτίμως με τους νέους μας ως Συμβασιούχες Οπλίτισσες στην Ε.Φ.
Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά και… θηλέων!