Τι συμβαίνει με τις πολλαπλές αποστολές ιατρικής βοήθειας που στέλνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας μάλιστα στρατιωτικά αεροπλάνα; Μια πληροφορία που δημοσιεύθηκε σε νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει πως υπό την κάλυψη της αποστολής ιατρικής βοήθειας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η Τουρκία έκανε εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού, παρακάμπτοντας το αφρικανικό lockdown. 

 
Την περασμένη Πέμπτη, δύο στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα τύπου A400M, έφτασαν Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Το Σάββατο έφτασαν δύο ακόμα, ενώ αναμένονται ένα ή δύο ακόμα. Σκοπός τους να παραλάβουν αυτό που η Πρέσβειρα της Τουρκίας στην χώρα, Elif Çomoğlu Ülgen αποκάλεσε «κάποιο είδος στρατιωτικών πυρομαχικών» που αγοράστηκαν από την νοτιοαφρικανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall Denel Munition (RDM). Από όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, μόνο το πρώτο έφτασε φορτωμένο με ιατρικές προμήθειες. Λέτε οι πύραυλοι και οι εκρηκτικές ύλες να εξαλείφουν τον #COVID19;
 
 
Τα αεροσκάφη βρίσκονταν  στο έδαφος μόνο για λίγες ώρες πριν να επιστρέψουν στην Τουρκία. 
 
Η Τουρκάλα Πρέσβειρα ανέφερε πως δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι μεγάλο μέρος του εξερχόμενου φορτίου προοριζόταν για ασκήσεις του Τουρκικού Στρατού. Το lockdown για τον κορωνοϊό έχει χαλαρώσει στην Τουρκία καθώς αριθμοί αυτών που αναρρώνουν έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τα νέα κρούσματα. Η Ülgen είπε ότι η Τουρκία άρχισε να συνεργάζεται με την RDM πριν από δύο χρόνια. 
 
Η Τουρκάλα Πρέσβειρα σε πρόσφατη φωτογραφία της στο Twitter φορώντας τουρκική μάσκα. 
 
Άτομα εντός της αμυντικής βιομηχανίας της Νοτίου Αφρικής ανέφεραν στην «Daily Maverick» πως τίθενται ερωτήματα εάν τέτοιου είδους εξαγωγές επιτρέπονται υπό το φως του αυστηρού lockdown της χώρας. Με βάση αυτό, οι μετακινήσεις σε cargo επιτρέπονται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή τρόφιμα και ιατρικά είδη. Αλλά ο Τούρκος Πρέσβης είπε πως όλες οι αναγκαίες άδειε εξασφαλίστηκαν ήδη πριν το lockdown. 
 
 
Οι προμήθειες προορίζονται για το Ίδρυμα της Βιομηχανίας Μηχανημάτων και Χημείας (MKE) που ασχολείται με εκρηκτικά και πυρομαχικά και τα επεξεργάζεται για λογαριασμό του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. «Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι ήταν απελπισμένοι διότι η συμφωνία ήταν να τα παραλάβουν τον Μάρτιο», ανέφερε. 
 
Δεδομένου ότι το φορτίο περιλαμβάνει εκρηκτικά, πρέπει να μεταφερθούν σε στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά όταν ο εναέριος χώρος σε ολόκληρη την Αφρική μπήκε σε καραντίνα, έγινε δύσκολο να ληφθούν οι άδειες πτήσεις, σημειώνει η Carien Du Plessis στην «Daily Maverick». 
 
 
Τα δύο πρώτα αεροπλάνα που έφθασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν πέταξαν πρώτα σε όλη τη Δυτική Αφρική και σταμάτησαν στη Λουάντα της Αγκόλας στο δρόμο της επιστροφής. Η δεύτερη παρτίδα αεροπλάνων πέταξε από το Κέρας της Αφρικής με μια στάση στη Σομαλία για να αφήσει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε η Ülgen. 
 
 
Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει στείλει ιατρικές προμήθειες σε 57 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Αφρική, βοήθησε το Σουδάν, τη Γουινέα, τη Σομαλία, την Ουγκάντα, το Λεσόθο, τη Μοζαμβίκη, την Τυνησία, την Αλγερία, καθώς και τη Λιβύη, μια χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις όπου η Τουρκία εμπλέκεται στρατιωτικά. 
 
Η τουρκική δωρεά στη Νότια Αφρική ήταν σχετικά μικρή γι' αυτό ήταν περισσότερο «συμβολική» είπε η Τουρκάλα Πρέσβειρα. Περιλάμβανε 100.000 χειρουργικές μάσκες, 100 μάσκες N95, 500 προστατευτικές φόρμες, 500 ασπίδες προσώπου, 500 γυαλιά ιατρικής ασφάλειας, 200 λίτρα απολυμαντικού χεριών και μία απολυμαντική σήραγγα - συμπεριλαμβανομένου του ειδικού ψεκαστήρα - για τοποθέτηση στην είσοδο ενός δημόσιου κτηρίου για απολύμανση αυτών που εισέρχονται.
 
Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας της Νοτιού Αφρικής δήλωσαν στην «Daily Maverick» ότι αρχικά οι Τούρκοι ήθελαν να στείλουν έξι πτήσεις για προσγείωση στη Βάση Langebaanweg της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν το επέτρεψαν καθώς δεν υπάρχει τελωνειακό σημείο για εκκαθάριση του φορτίου. Πάντως, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νοτιο-Αφρικανικής Εθνικής Αμυντικής Δύναμης (SANDF) δεν τοποθετήθηκε για αυτό το θέμα
 
Η συμφωνία προκάλεσε ερωτήματα διότι οι τοπικοί κανονισμοί για την καραντίνα επιτρέπουν μόνο μόνο τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Πληροφορίες της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας αναφέρουν πως η αμυντική βιομηχανία της χώρας δεν βρίσκεται σε πλήρες lockdown και πως στην πραγματικότητα ορισμένες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει σταματήσει. Οι κανονισμοί του lockdown δεν φαίνεται να προβλέπουν κάτι σχετικά με την εξαγωγή στρατιωτικών προμηθειών. 
 
Δεν ήταν ξεκάθαρο πότε έτυχε έγκρισης η άδεια για συναλλαγή με την Τουρκία, αλλά αναφέρεται πως αυτό έγινε πολύ πριν έκρηξη της επιδημίας του κορωνοϊού. 
 
 
Η εταιρεία αμυντικών ειδών RDM δεν ήθελε να προβεί σε σχόλια επί του θέματος. Η Εκπρόσωπος Τύπου της RDΜ, Ruby Maree είπε στην «Daily Maverick»: «Γενικά, λόγω της φύσης της επιχείρησής μας, δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουμε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες ή τις παραγγελίες μας. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε.»
 
Ο στρατιωτικός αναλυτής Helmoed-Römer Heitman εκτιμά ότι η συναλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολίδες, καπνογόνα χειροβομβίδες και αβολίδωτα φυσίγγια, εάν πρόκειται πράγματι να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικές ασκήσεις. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυραυλοκινητήρες ή κεφαλές πυραύλων. 
 

«Οι Τούρκοι έχουν ένα γραφείο σχεδιασμού εδώ στη Νότια Αφρική που σχεδιάζει πυραύλους για παραγωγή στην Τουρκία και υποθέτω ότι είναι πιθανό ορισμένες αρχικές παρτίδες να χρησιμοποιούν κομμάτια από τη Νότια Αφρική», ανέφερε. 
 
Η εμπλοκή της Τουρκίας σε συγκρούσεις σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι το κατεπείγον για αυτή την αγορά πιθανόν να σχετίζεται και με αυτό, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτή τη στιγμή. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Daily Maverick», ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa προέτρεψε τον περασμένο Ιανουάριο τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να μην αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη. 
 
Ο Ramaphosa είπε ότι η Αφρικανική Ένωση, κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο προεδρεύει η Νότια Αφρική, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκρουση στη Λιβύη. 
 
 
Διαβάστε επίσης: