Ανησυχία προκαλεί στην ΕΕ το φλερτ της Μάλτας με την Τουρκία ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση της Λιβύης για έλεγχο των διακινητών ανθρώπων.
Ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός Robert Abela δήλωσε σήμερα πως τα λιμάνια της Μάλτας «θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να βρεθεί μια συμφωνία με την ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους». Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή επέμεινε πως δεν θα επιτραπεί είσοδος σε λιμάνια της Μάλτας πριν να βρεθεί λύση. Όπως αναφέρει σε σημερινό άρθρο της η «Malta Today», ο Αμπέλα συζήτησε με την Ούρσουλα βον ντερ Λέγιεν και το ζήτημα των μεταναστών που βρίσκονται αγκυροβολημένοι έξω από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας.
Στις 2 Απριλίου, το μικρό κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Captain Morgan, «Europa II», απέπλευσε με 57 μετανάστες. Οι μετανάστες βρίσκονταν σε λέμβο στην Περιοχή Έρευνας & Διάσωσης της Μάλτας και περισυνελέγησαν από το ιδιωτικό σκάφος «Dar El Salaam 1» το οποίο επιχειρούσε για λογαριασμό της κυβέρνησης της Μάλτας. Κατόπιν, μεταφέρθηκαν στο τουριστικό πλοίο, το οποίο μέχρι χθες βρισκόταν αγκυροβολημένο στην θάλασσα.
Με τα λιμάνια κλειστά τόσο στην Μάλτα όσο και στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση της Μάλτας άφησε προχθές τους μετανάστες εκτός της Περιοχής Έρευνας & Διάσωσης σε μια προσπάθεια να πιέσει το χέρι της ΕΕ να αναλάβει δράση, με την άρνησή της να δεχθεί νέους αιτητές ασύλου.
Όμως η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Μάλτας στράφηκε εν μια νυχτί προς την πλευρά της Τουρκίας της οποίας ο σκληροπυρηνικός ηγέτης Ερντογάν στηρίζει έμπρακτα την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στη Λιβύη.
Σύμφωνα με χθεσινό άρθο του Saviour Balzan στη «Malta Today», αυτό ήταν «μια ξεκάθαρη προσπάθεια να τερματιστεί αυτό που άνθρωποι εντός της κυβέρνησης αποκαλούν "απομόνωση από την ΕΕ για την μετανάστευση"» με αποτέλεσμα η Μάλτα να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και «να επικοινωνήσει απευθείας με την Τουρκία για να ασκήσει επιρροή στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) για να επιβληθεί στους διακινητές μεταναστών».
Ο αρθρογράφος αναφέρει πως αυτή η κίνηση της κυβέρνησης της Μάλτας θέλει επίσης να πιέσει το χέρι της ΕΕ, η οποία αυτή τη στιγμή διενεργεί την ναυτική Επιχείρηση «Irini» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη αλλά η οποία επηρεάζει δυσανάλογα την ΚΕΣ της οποίας ο οπλισμός προέρχεται κυρίως από την Τουρκία.
Η επιχείρηση έχει ελάχιστο αντίκτυπο στον αντίπαλο της ΚΕΣ, τον Στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ, του οποίου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) λαμβάνει προμήθειες από ξηρά και αέρα στα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου, καθώς επίσης και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE). Αυτός ο εξοπλισμός είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί και αδύνατο να ανακοπεί από την Επιχείρηση «Irini».
Η προσέγγιση της Μάλτας με την Τουρκία, γράφει ο Balzan, θα ενοχλήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως τη Γαλλία, η οποία υποστηρίζει τον Χαφτάρ που επί του παρόντος ελέγχει την ανατολική Λιβύη.
Ένας αξιωματούχος ανέφερε στη «Malta Today»: «Η Μάλτα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση με την κεντρική Μεσόγειο να είναι ορθάνοιχτη για τους διακινητές μεταναστών. Η "Irini" αντικατέστησε την Επιχείρηση "Sophia" και δεν ασχολείται με τη διάσωση μεταναστών. Έτσι, η Μάλτα φλερτάρει την Άγκυρα σε μια προσπάθεια να επηρεάσει την ΚΕΣ, αλλά και να πιέσει το χέρι της Ευρώπης.»
Τους πρώτους τρεις μήνες παρατηρήθηκε αύξηση κατά 400% των αφίξεων μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά σχεδόν μηδενική από την ανατολική πλευρά της Λιβύης, η οποία είναι αποκλεισμένη από σκάφη της ΕΕ.
Η Επιχείρηση «Irini» χρησιμοποιεί ναυτικά, εναέρια και δορυφορικά μέσα για την αποτροπή εισόδου όπλων στη Λιβύη. Όμως, η επιχείρηση συντονίζεται από το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδα, το οποίο είναι από το ελληνικό ναυτικό, «το οποίο είναι το ίδιο επιζήμιο για τα τουρκικά στρατιωτικά συμφέροντα», σχολιάζει ο Balzan.
Την περασμένη Παρασκευή, ένα αίτημα της Ακτοφυλακής της ΚΕΣ προς ένα σκάφος της Επιχείρησης «Irini» σχετικά με την διάσωση ενός σκάφους με μετανάστες απορρίφθηκε, λέγοντας πως αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.
Την ίδια μέρα η Μάλτα ανακοίνωσε επίσης ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri ξεκίνησε άτυπες συνομιλίες με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε μια προσπάθεια σοβαρής προσπάθειας ανοικοδόμησης γεφυρών με την Τουρκία με σκοπό να «αναστατώσει» τα μεγάλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η Μάλτα εισάγει αγαθά αξίας άνω των €300 εκατομμυρίων από την Τουρκία και πρόσφατα ανέθεσε μια μεγάλη προσφορά για οδικά έργα σε τουρκική κατασκευαστική εταιρεία.
Πηγή που μίλησε στη «Malta Today» είπε πως «η Μάλτα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει αυτήν την καλή θέληση για να προσεταιριστεί την τουρκική κυβέρνηση: το Freeport ανήκει κατά 50% στην Yildirim, η Valletta Cruise Port plc είναι θυγατρική της Global Liman Isletmeleri και υπάρχουν περίπου 500 επενδύσεις τουρκικής ιδιοκτησίας στη Μάλτα, μέχρι και τράπεζες».
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση της Μάλτας ίσως ενεθάρρυνε ενεργά τα Σώματα Ασφαλείας να αναλάβουν δράση για την φερόμενη παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη από τον έμπορο όπλων James Fenech, του οποίου η εταιρεία Sovereign Charterers προμήθευσε φουσκωτά σκάφη (RHIB) στη Λιβύη σε μια «πολύ αξιόπιστη και παγκοσμίως γνωστή εταιρεία που λειτουργεί στα ΗΑΕ» τον Ιούνιο του 2019.
Η υποψία είναι ότι η εταιρεία των ΗΑΕ είναι βιτρίνα που επιτρέπει στους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους να έχουν πρόσβαση στη Λιβύη για την υποστήριξη του ΛΕΣ του Χαφτάρ.
Ο Fenech αρνείται τις κατηγορίες και κυκλοφορεί ελεύθερος με εγγύηση. Επιμένει ότι η εταιρεία του ναύλωσε τα δύο πλοία για λογαριασμό εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο αντιτρομοκρατικός ουλαμός της Αστυνομίας της Μάλτας αναφέρει πως τα πλοία εξήχθησαν στη Λιβύη χωρίς άδεια από τις μαλτέζικες αρχές.
Σύμφωνα με την «Malta Today», η Επιχείρηση «Irini» της ΕΕ στη Λιβύη κινδυνεύει να επιδεινώσει τα πράγματα και να υποσκάψει την άσκηση πίεσης προς τον Χαφτάρ. Η στήριξη στον Λίβυο Στρατάρχη από Ρωσία και Αίγυπτο δεν βελτιώνει τα πράγματα για την ΕΕ. Επίσης, η παρουσία σκαφών της ΕΕ ίσως ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα «διάσωσης».
Τέλος, ο Μαλτέζος αρθρογράφος σχολιάζει πως «η στήριξη τη Τουρκίας προς την ΚΕΣ σημαίνει επίσης πως Ελλάδα και Κύπρος στρέφονται προς τον Χαφτάρ διότι ο απώτερος σκοπός του είναι να προλάβουν την Τουρκία από το να έχει επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο».
Διαβάστε επίσης: