Την άρση της απαγόρευσης της την κατ’ οίκον υποχρεωτικής «κράτησης» των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών εξετάζει η τουρκική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του lockdown τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ».


Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια μας από την Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη,οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και να τηρούν την κοινωνική απόσταση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Η Τουρκία επέβαλε στις 21 Μαρτίου μία αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών σε 31 νομούς της χώρας, κλείνοντας στα σπίτια τους περίπου 7.5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο peak η αγανάκτηση των ηλικιωμένων
Η αγανάκτηση των ηλικιωμένων και των οικογένειών τους είναι μεγάλη στην Τουρκία, καθώς πολλοί άνθρωποι ζουν σε σπίτια που δεν βλέπουν καν ήλιο ή η έξοδος από το σπίτι είναι ζωτική άσκηση για την υγεία τους.
Η Σάσα Ασλάνογλου, Ελληνίδα της Κωνσταντινούπολης, σε ανάρτησή της στο facebook μεταφέρει την έντονη αντίδραση που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία για το μέτρο, αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό στην Τουρκία είναι ηλικίας μεταξύ 45-60 ετών κι όχι άνω των 65.
«Τις προάλλες κάποιος έγραψε ότι "η μητέρα μου πάσχει από καρκίνο, 2 ακόμη μέρες και θα ξεχάσει να περπατάει και θα πεθάνει από τη μοναξιά...
Ένας άλλος, "ο πατέρας μου περπατούσε 5 χιλιόμετρα κάθε μέρα, τώρα η υγεία του έχει χειροτερέψει μέσα στο σπίτι εδώ και 40 ημέρες...
Αυτή η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία λογική σκέψη».

Αυτό που επισημαίνεται από τους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες της Τουρκίας είναι ότι τέτοια απαγόρευση δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και ότι οι ηλικιωμένοι καταδικάζονται σε μία ζωή χειρότερη κι από το θάνατο!


«Κοιτάξτε τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, για παράδειγμα, απαγορεύεται μόνο να μην είσαι κοντά στον άλλον 1,5 μέτρο. Στη Γαλλία και την Ιταλία, υπάρχει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά όλοι μπορούν να βγουν έξω έστω για 2 ώρες ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών; Οι άνθρωποι καταδικάστηκαν σε μια ζωή χειρότερη κι από θάνατο απομονώνοντας ανθρώπους άνω των 65 ετών με καρδιακά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η ζωή είναι χειρότερη κι από τον θάνατο. Δεν το γνωρίζουν οι καθηγητές του Επιστημονικού Συμβουλίου; Έτσι μας προστατεύουν από τον Covid-19;».

Αγανάκτηση εκφράζουν και οι γονείς στην Τουρκία για τον εγκλεισμό των παιδιών, βάσει της απαγόρευσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για άτομα κάτω των 20 ετών.
«Γιατί τα παιδιά που τα έχει κλειδώσει μέσα τόσες μέρες..;; Έλεος δηλαδή…», εξεγείρεται ο Σιδέρης Γαβαλάς, Έλληνας που ζει με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη.

Ανοίγουν και τα mall στην Τουρκία;
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, φέρεται να ζητεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων στις αρχές Μάϊου, καθώς η καταναλωτική κίνηση και τα φορολογικά έσοδα για το κράτος έχουν φτάσει στο ναδίρ λόγω του κορονοϊού.
Ο Χιουσείν Ατλάς, επικεφαλής της Ένωσης Εμπορικών Κέντρων, δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών ζήτησε να ανοίξουν ξανά τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου.


Σύμφωνα βέβαια με τον Ατλάς, το άνοιγμα των καταστημάτων στις 4 Μαΐου μπορεί να μην είναι εφικτό, αλλά θα μπορούσε να είναι η 11η Μαΐου.
«Μπορούμε να ανοίξουμε τα εμπορικά κέντρα κατόπιν αιτήματος του κοινού ή του 50% τουλάχιστον των καταστηματαρχών στα εμπορικά κέντρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Υπ.Υγείας: Κρούσματα σε καφετέρια&αρτοποιείο υπεραγοράς και σε ζαχ.εργαστήρι