Τα επόμενα βήματα σχετικά  με την οικονομική απάντηση της ΕΕ στις συνέπειες της πανδημίας του COVID19 και η στρατηγική συντονισμένης εξόδου από τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης θα απασχολήσουν τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο. Με βάση την επιστολή του Προέδρου Σαρλ Μισέλ στους 27, οι κυβερνήσεις θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να καταρτίσει ένα νέο προσχέδιο για τον επόμενο πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό στον οποίον θα εντάξει το επικείμενο "ταμείο για την ανάκαμψη" και τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Διαβάστε ακόμη: Ικανοποίηση κοινωνικών εταίρων ύστερα από τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Εργασίας

Σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, "δεν υπάρχει καμία χώρα γύρω από το τραπέζι πια που να θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση, δεν υπάρχει καμία χώρα που να θέλει να αρπάξει τα λεφτά και να τρέξει, αυτά είναι φήμες που κυκλοφορούν, αλλά υπάρχουν μόνο στην φαντασία", τονίζοντας ότι όλα τα κράτη συμφωνούν τόσο στην αναγκαιότητα για μαζική απάντηση και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μην έχουμε ασύμμετρη ανάκαμψη. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επέμεινε εξαιρετικά στο γεγονός ότι οι ηγέτες προσέρχονται στην τηλεδιάσκεψη "εν ομονοία", γύρω από τα βασικά στοιχεία και τις παραδοχές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου, στις 23 Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιήσουν μια τέταρτη τηλεδιάσκεψη σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα COVID-19 (μετά τις 10 Μαρτίου, 17 Μαρτίου και 26 Μαρτίου) σε διάρκεια 7 εβδομάδων. "Από μόνη της συχνότητα των συνεδριάσεων δείχνει τη βούληση και τη σημασία που δίνουν τα κράτη μέλη στην υπόθεση", σημείωσε ο αξιωματούχος. Έτερος αξιωματούχος σημείωσε ότι "είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε από τώρα τι ώρα θα ολοκληρωθεί, αλλά όταν ολοκληρωθεί, θα υπάρξουν συμπεράσματα που οι δύο Πρόεδροι θα παρουσιάσουν".

Οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν συνέχεια στη δήλωσή τους της 26ης Μαρτίου, όπου ζήτησαν από την Ευρωομάδα να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης, και κάλεσαν τους προέδρους Michel και von der Leyen να εργαστούν σε έναν οδικό χάρτη προς μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα περιορισμού και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών επενδύσεων.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν στη συζήτησή τους από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας.

Στη βιντεοδιάσκεψη της 26ης Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωομάδα να υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης. Η Ευρωομάδα κατέληξε σε συμφωνία στις 9 Απριλίου 2020. Η στρατηγική που συμφωνήθηκε από την Ευρωομάδα βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία.

Οι υπουργοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν τρία δίχτυα ασφαλείας για να προστατεύσουν την ΕΕ από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19: για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ηγεμόνες. "Δεν αναμένεται ότι οι ηγέτες θα μπουν σε πολλές λεπτομέρειες για τα 3 εργαλεία αυτά, αλλά θα δοθεί στο eurogroup εντολή να βιαστεί να ολοκληρώσει τις τεχνικές συζητήσεις και τα ταμεία να είναι επιχειρησιακά άμεσα", σημείωσε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

Το τέταρτο στοιχείο είναι το ταμείο ανάκαμψης. Η Ευρωομάδα συμφώνησε να εργαστεί σε ένα ταμείο ανάκαμψης που θα πρέπει να είναι προσωρινό, στοχευμένο και ανάλογο με τα έκτακτα κόστη της τρέχουσας κρίσης και να τα βοηθήσει να επιμεριστούν με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης.

"Θα χρειαστούμε και το ΠΔΠ και το νέο ταμείο, οι λεπτομέρειες όμως του πως θα χρηματοδοτηθούν", σημείωσε. Ειδικά για την ιδέα των "αέναων ομολόγων", δήλωσε χαρακτηριστικά: "κάποιες λέξεις είναι δύσκολο κανείς να τις καταπιεί: ειδικά τη λέξη `αέναα`, δίπλα στη λέξη `χρέος`. Όλοι οι ηγέτες έχουν από πίσω τους μια κοινή γνώμη και κάποια κοινοβούλια που θα πρέπει να πείσουν. Το `αέναα` δεν έχει συναίνεση. Το `μακροχρόνια` ίσως έχει", διευκρίνισε.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες και να επιμείνουν να γίνουν διαθέσιμες το συντομότερο δυνατό, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι "η αυριανή συζήτηση θα είναι μόνο η αρχή, η Κομισιόν θα συνεχίσει το έργο της και μετά θα έχουμε και νέα συνάντηση των ηγετών". "Σημείωσε δε ότι η Ισπανική πρόταση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα", εξηγώντας ότι η ανάκαμψη "δεν πρέπει να είναι ασύμμετρη καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματικό για την κοινή αγορά, τη ζώνη Σένγκεν και την οικονομία", τόνισε. Διευκρίνισε όμως ότι "θα υπάρχουν δάνεια, θα υπάρχουν και κονδύλια". "Ότι θα δοθεί μέσω του ΠΔΠ θα είναι κονδύλιο, ότι δοθεί μέσω του νέου ταμείου δεν είναι όλοι απόλυτα σύμφωνοι για το αν θα είναι όλα κονδύλια ή και δάνεια". Εξήγησε μάλιστα ότι οι ιδέες για "αμοιβαιοποίση χρέους" και "αέναα ομόλογα", "δεν συναντούν τη συναίνεση όλων των κρατών".

Ως προς το χρονικό πλαίσιο, τόνισε ότι "θα χρειαστούν και συναντήσεις με φυσική παρουσία". Ωστόσο τόνισε ότι "η προθεσμία μας θα είναι το συντομότερο δυνατόν". "Θα χρειαστεί συνάντηση με φυσική παρουσία των ηγετών, ίσως αυτό να μπορεί να γίνει τον Ιούνιο, ίσως και όχι, αλλά όπως είπα, η πλειοψηφία συμφωνεί πως πρέπει να βιαστούμε", δήλωσε.

Ωστόσο, "αναμένεται καθοδήγηση από τους ηγέτες σχετικά με βασικά στοιχεία του ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και των πηγών χρηματοδότησής του", ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τα στοιχεία του ταμείου και ο Πρόεδρος Michel προτείνει, στην επιστολή πρόσκλησής του, να ζητήσει από την Κομισιόν να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει πρόταση, επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

"Πρώτα θα έχουμε μια γενική συμφωνία και μετά τις λεπτομέρειες, θα δούμε, τώρα ή μετά το καλοκαίρι. Σε σχέση με το πότε θα είναι επιχειρησιακό το νέο εργαλείο, αυτό θα εξαρτηθεί", σημείωσε.

"Ακόμα και αν οι ηγέτες συμφωνήσουν υποθετικά σε αλλαγή συνθηκών και ακόμα και αν αυτό πάρει 2 χρόνια, θα πρέπει ν βρούμε και μια ενδιάμεση επιχειρησιακή λύση", τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι "η Γερμανία συμφωνεί να συμβάλει παραπάνω στη χρηματοδότηση του ΠΔΠ με την εθνική συνεισφορά της" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της εισφοράς των παραδοσιακών ίδιων πόρων, για το οποίο όμως θα απαιτηθεί ομοφωνία, δύσκολη για χώρες όπως το Βέλγιο, το οποίο έφερε ως παράδειγμα χώρας που θα πρέπει να περάσει την απόφαση από 7 κοινοβούλια.

Στη βιντεοδιάσκεψη τους στις 26 Μαρτίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης και πρωτοφανείς επενδύσεις. Οι ηγέτες ανέθεσαν στον Charles Michel, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Κομισιόν, να εργαστούν σε έναν χάρτη πορείας και ένα σχέδιο δράσης.

Στις 15 Απριλίου, οι πρόεδροι Michel και von der Leyen παρουσίασαν έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19. "Δεν θα γίνει πολύ μακρά συζήτηση για το πλάνο αυτό", εκτίμησε ο κοινοτικός αξιωματούχος".

Ο χάρτης πορείας διατυπώνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, ενώ σταδιακά άρουν τα μέτρα περιορισμού. Δεν αποτελεί ένδειξη ότι τα μέτρα περιορισμού μπορούν να αρθούν αμέσως, αλλά η πρόθεση είναι να συντονιστούν οι ενέργειες των κρατών μελών και να παράσχει ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ. "Ο οδικός χάρτης θα αναγνωριστεί ως πλαίσιο και είναι σημαντικό ότι χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη", εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: Πυργά: Έπαιξαν «σχοινί» ο καθένας από την αυλή του τη Δευτέρα του Πάσχα

Πηγή: ΚΥΠΕ