Μια δαιδαλώδη διεθνή απάτη που είχε πλοκάμια σε τρεις χώρες ξεσκέπασε η Interpol σε συνεργασία με την Europol αλλά και με αστυνομικές διευθύνσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

Όλα άρχισαν όταν στα μέσα Μαρτίου λόγω των Lockdown που επιβάλλονταν σε αρκετές χώρες ήταν ορατή η έλλειψη χειρουργικών μασκών. Έτσι οι γερμανικές υγειονομικές αρχές ανέλαβαν την επικοινωνία με δυο εταιρείες που είχαν έδρα τη Ζυρίχη και το Αμβούργο, προκειμένου να προμηθεύσουν με μάσκες τα συστήματα διαφόρων χωρών.

Η απάτη εντοπίζεται σε ένα email και μια σελίδα που συνδεόταν με μια νόμιμη εταιρεία στην Ισπανία. Οι αγοραστές ήταν μεν νόμιμοι, πλαστό ήταν όμως το email το οποίο κλωνοποιήθηκε.

Μέσω αλληλογραφίας, η εταιρεία ισχυρίστηκε αρχικά ότι είχε 10 εκατομμύρια μάσκες. Αυτοί που βρίσκονταν πίσω απ’ την απάτη παρέπεμπαν στη συνέχεια τους αγοραστές σε έναν «έμπιστο» έμπορο στην Ιρλανδία. Ο Ιρλανδός μεσάζων υποσχέθηκε να τους φέρει σε επαφή με διαφορετικό προμηθευτή, αυτή τη φορά στην Ολλανδία.

Υποστηρίζοντας ότι έχει ισχυρή εμπορική σχέση με την εταιρεία, ο άνδρας πίσω απ’ την απάτη διαβεβαίωσε ότι η φερόμενη ολλανδική εταιρεία θα μπορούσε να προμηθεύσει τα 10 εκατομμύρια μάσκες προσώπου. Έγινε συμφωνία για αρχική παράδοση 1,5 εκατομμυρίων μασκών με προκαταβολή 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Οι αγοραστές άρχισαν μια τραπεζική μεταφορά στην Ιρλανδία και ετοιμάστηκαν για παραλαβή η οποία περιλάμβανε 52 φορτηγά και μια αστυνομική συνοδεία για να μεταφέρει τις μάσκες από μια αποθήκη στην Ολλανδία με τελικό προορισμό στη Γερμανία.

Λίγο πριν την ημερομηνία παράδοσης, οι αγοραστές ενημερώθηκαν ότι τα χρήματα δεν είχαν παραληφθεί και έπρεπε να καταβάλουν επείγον άλλα 880.000 ευρώ κατ 'ευθείαν στον ολλανδικό προμηθευτή για την εξασφάλιση των εμπορευμάτων.Οι αγοραστές έστειλαν το τραπεζικό έμβασμα και οι μάσκες δεν έφτασαν ποτέ.

Όταν οι αγοραστές συνειδητοποίησαν ότι είχαν εξαπατηθεί, επικοινώνησαν αμέσως με την τράπεζά τους στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της επικοινώνησε με τη μονάδα χρηματοοικονομικών εγκλημάτων της INTERPOL, η οποία άρχισε έναν αγώνα για να βρει τα χρήματα και να ακολουθήσει την πορεία τους.
Οι τράπεζες, οι μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών και οι δικαστικές αρχές, καθώς και οι Europol και EUROJUST, συστρατεύθηκαν με την INTERPOL.

Η INTERPOL επικοινώνησε με το Εθνικό Κεντρικό Γραφείο της στο Δουβλίνο, καθώς και με την ιρλανδική τράπεζα. Η άμεση παρέμβαση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικού Εγκλήματος τους επέτρεψε να παγώσουν το 1,5 εκατομμύριο στον λογαριασμό και να προσδιορίσουν την εμπλεκόμενη ιρλανδική εταιρεία.
Η Ολλανδική Υπηρεσία Δημοσιονομικής Πληροφορίας και Έρευνας εντόπισε γρήγορα τα 880.000 ευρώ που είχαν μεταφερθεί από τη γερμανική εταιρεία. Σχεδόν 500.000 ευρώ από αυτά τα χρήματα είχαν ήδη σταλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία προορίζονταν για λογαριασμό στη Νιγηρία.

Η βρετανική τράπεζα μπόρεσε να ανακαλέσει το πλήρες ποσό. Τα χρήματα επέστρεψαν πίσω στους αγοραστές.Πρόκειται για έμπειρους απατεώνες δηλώνει ο Αρχηγός της Interpol, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν καμία σχέση με τη βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού.

«Προσαρμόστηκαν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού και να αποφέρουν τεράστια κέρδη», συμπληρώνει ο Αρχηγός.

Η επιχείρηση έχει ήδη οδηγήσει στη σύλληψη δύο υπόπτων στην Ολλανδία. Είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν περισσότερες συλλήψεις καθώς εξειδικευμένες μονάδες συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με την INTERPOL, καθώς και με τις εισαγγελικές αρχές και τις αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας.