Σύμφωνα με την Hürriyet (14.04.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αξιολογώντας τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αλλιώς θα μπορούσαν να στείλουν το τρίτο γεωτρύπανό τους Κανουνί στην περιοχή. 
 
Σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από κοινού με την δεξαμενής σκέψης (think tank) Atlantic Council στην Ουάσιγκτον και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς (ΤΗΟ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άργησε να χειριστεί το θέμα της πανδημίας του  κορωνοϊού. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πήρε σοβαρά από την αρχή την απειλή στην εξάπλωση του κορωνοϊού, γι’ αυτό και ενέργησε νωρίς.
 
Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι επαναπάτρισαν περισσότερες από 25 χιλιάδες πολίτες τους από περισσότερες από 70 χώρες και ότι ετοιμάζονται να επαναπατρίσουν ακόμη 25 χιλιάδες πολίτες τους από 50 χώρες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούν αυτές τις περιόδους και τις μειονεκτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων, λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να τους προστατεύσει από την επιδημία. Τόνισε ότι θα συνεχίσουν την «ανθρωπιστική τους εξωτερική πολιτική», διευκρινίζοντας ότι έχει σταλθεί ήδη ιατρικός εξοπλισμός σε 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως, η Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, που έχουν βοηθήσει περισσότερο τις άλλες χώρες. Ανέφερε ότι έχουν λάβει αιτήματα για βοήθεια, μέχρι στιγμής, από 104 χώρες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα αιτήματα.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιδημία Covid-19 έχει χειροτερέψει την κατάσταση και πρόσθεσε: «Είμαστε ανήσυχοι ότι η επιδημία μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε ακόμη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και δυστυχώς αυτή την στιγμή, υπάρχουν ένα εκατομμύριο και μισό Σύριοι στις πύλες μας. Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ένα νέο κύμα προσφύγων είτε από τον Ιντλίμπ είτε από ένα άλλο μέρος. Δεν είναι θέμα μόνο χωρητικότητας ή φορτίου. Είναι ταυτόχρονα θέμα ρίσκου υγείας για όλη την διεθνή κοινότητα».
 
Θίγοντας τις σχέσεις τους με την Ρωσία, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι με την Ρωσία, που είναι και γειτονική χώρα και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, έχουν συνεργασία σε αρκετούς τομείς,  παρόλο που σε κάποια θέματα έρχονται αντιμέτωποι, όπως στην Συρία, Ουκρανία και Λιβύη. Ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντικός σύμμαχος με την Τουρκία και ότι συνεργάζονται σε αρκετούς τομείς.
 
Αναφερόμενος, τέλος και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προέβη σε δραστηριότητες λόμπυ εναντίον της Τουρκίας, έναντι του καλέσματος της Τουρκίας  προς τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για διάλογο στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Επανέλαβε ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να στείλουν το τρίτο γεωτρύπανο τους Kanuni  στην περιοχή.