Σύμφωνα με την Sözcü (13.04.20), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν έκανε ψες βράδυ αποδεκτή την παραίτηση του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον πανικό που δημιουργήθηκε στους πολίτες και τον συνωστισμό που δημιουργήθηκε στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε για την επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους πολίτες κατά το Σαββατοκύριακο.
Όπως αναφέρει η ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, στην παραίτηση, ο Σοϊλού αναφέρει ότι θεωρεί τον εαυτό του «υπεύθυνο για τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στην Τουρκία και τον συνωστισμό που δημιουργήθηκε σε φούρνους και υπεραγορές το βράδυ της Παρασκευής μετά την έκδοση του διατάγματος για ολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο».
Ωστόσο, η «Διεύθυνση Επικοινωνίας» του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Ο Αξιότιμός Υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, με τις επιτυχείς εργασίες του έχει καταφέρει πολλά και έχει κερδίσει την εκτίμηση του λαού. (…). Ο Σοϊλού έχει επιδείξει αποφασιστική στάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και αυτή του η στάση έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχει επίσης συντονίσει αποτελεσματικά προσπάθειες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», προσθέτει η ανακοίνωση.
Για την περίοδο της πανδημίας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας εδώ και ένα μήνα με τις επιτυχείς του ενέργειες έχει διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο Αξιότιμος Υπουργός, υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο μας, αλλά αυτός δεν την αποδέχθηκε. Επομένως, ο ίδιος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ισχυρισμοί ότι η παραίτηση του Σοϊλού ήταν ένα πολιτικό παιγνίδι
Πληθώρα τα σχόλια για την παραίτηση του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, και την μη αποδοχή της από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα να αιωρούνται.
Σύμφωνα με την Sözcü (12.04.20), η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση του Σοϊλού προήλθε από τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσάρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Σοϊλού πήρε αυτή την απόφαση μόνος του, προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζει την παραίτησή του με κατανόηση προκειμένου να σώσει τον Ερντογάν. Υπογράμμισε ότι τον τελικό λόγο για την διαμόρφωση όλων των μηχανισμών λήψης αποφάσεων τον έχει ο Ερντογάν.
Αρκετοί αρθρογράφοι συμμερίζονται αυτή την άποψη. Ο αρθρογράφος Φικρέτ Μπιλά της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (13.04.20), υπό τον τίτλο «Η σημασία της πρωτοβουλίας της παραίτησης του Σοϊλού», γράφει ότι ο αποκλεισμός στις κυριότερες πόλεις της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε δύο ώρες πριν την έναρξη του, δημιούργησε μεγάλο χάος και γενικά μεγάλη αντίδραση στην κοινωνία. Έσπευσε, αμέσως, ο Υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού να λάβει όλη την ευθύνη για την λανθασμένη απόφαση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «αποδέχεται τις επικρίσεις» και ότι «η απόφαση ήταν του υπουργείου του».
Όμως, επισημάνει ο αρθρογράφος, το βράδυ της Παρασκευής ο Σοϊλού είχε τονίσει ότι «ο αποκλεισμός θα αρχίσει τα μεσάνυχτα με οδηγία του Προέδρου», προσθέτοντας ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Όταν οι Υπουργοί ανακοινώνουν αποφάσεις ή διατάγματα, κάνουν αναφορά πάντα στον Πρόεδρο Ερντογάν. Όπως και ο Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά συχνά τονίζει στις ανακοινώσεις του «Με οδηγία του Προέδρου μας».
«Όταν όμως τα αποτελέσματα της απόφασης ήταν αρνητικά, ο Σοϊλού δήλωσε ότι ‘η απόφαση ανήκει στο υπουργείο του’, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο αρθρογράφος της Hürriyet (13.04.20) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, υπό τον τίτλο «Η συζήτηση για την παραίτηση ανάμεσα στον Ερντογάν και Σοϊλού», αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, πριν να αναρτήσει την παραίτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκλεισε το κινητό του και μαζί με την σύζυγο του μετάβηκε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είχε ευρεία συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι είχε πει στον Ερντογάν: «θα παραιτηθώ για να ελευθερώσω τα χέρια σας». Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ήθελε να παραιτηθεί ο Σοϊλού, επαναλήφθηκε το σκηνικό και στις 24 Φεβρουαρίου, 2018. Όταν ο Σοϊλού είχε δηλώσει στην Τραπεζούντα «Σήμερα είμαστε υπουργοί, αύριο ίσως δεν είμαστε», τον κάλεσε αμέσως ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και του λέχθηκε το εξής: «Εγώ σε διόρισα. Επίστρεψε στην δουλειά σου».
Σύμφωνα με την Yeni Çağ (13.04.20), κάποιοι κύκλοι εντός του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήθελαν την παραίτηση του Σοϊλού, μάλιστα ανακοίνωσαν και το όνομα που θα τον διαδεχόταν. Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, Μαχμούτ Ουβούρ, ανάρτησε στο Twitter του χθες ότι ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μουχτερέμ Ιντζέ θα διαδεχτεί τον Σοϊλού, το οποίο διέγραψε αμέσως μετά.
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα στο εσωτερικό του AKP, από μια ομάδα, γνωστή ως «Pelikan», η οποία ήθελε την παραίτηση του Σοϊλού. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Μαχμούτ Ουβούρ (Mahmut Övür) είναι φερέφωνο αυτής της ομάδας.
Υπάρχει και το επιχείρημα ότι αυτή η ομάδα με το όνομα «Pelikan» έπαιξε ρόλο και στην παραίτηση παλαιότερα του Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το T24. Σημειώνεται ότι ρόλο στην παραίτηση του Σοϊλού έπαιξαν και οι τεταμένες σχέσεις που έχει με τον Υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Η μη αποδοχή από τον Ερντογάν της παραίτησης του Σοϊλού αποδεικνύει ότι το χέρι του Σοϊλού ενδυναμώνεται έναντι του Αλμπαϊράκ, γράφει η εφημερίδα.