Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μια χώρα που αποτελεί  εξαίρεση και παράδειγμα στην αντιμετώπισή του.  Είναι η  Ταϊβάν  που κατόρθωσε να περιορίσει την εξάπλωσή της σε ένα νησιωτικό έδαφος λίγο μεγαλύτερο από το Βέλγιο, με πληθυσμό 24 εκατομμυρίων κατοίκων. Μέχρι σήμερα η χώρα μετρά 382 κρούσματα  και μόλις 6 θανάτους. Αυτό οφείλεται κυρίως  σε έναν συνδυασμό έγκαιρης προετοιμασίας, τεχνολογίας αιχμής και διαφάνειας. Παράλληλα η Ταϊβάν πήρε το μάθημά της μετά την εκδήλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, το 2002-3. Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί ειδικοί  σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας αναφέρονται στην Ταϊβάν ως μια χώρα με υποδειγματική ανταπόκριση στην κρίση. 

Τον περασμένο μήνα, η χαρισματική Πρόεδρος της χώρας  Tsai Ing-wen δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι "πρόθυμη να συμβάλει στις δυνατότητές μας για την καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας σε όλο τον κόσμο". Χθες επιστκέφτηκε τα σώματα του στρατού της χώρας που στελεχώνονται από γυναίκες προκειμένου να ανεβάσει το ηθικό τους στην μάχη κατά του κορωνοϊού 
 


Η ζωή συνεχίζεται κανονικά 

Υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας της Ταϊβάν, η χώρα άρχισε να εκδίδει ειδοποιήσεις προς τους ταξιδιώτες, εντοπίζοντας τους ανθρώπους, ενώ επιβλήθηκε περιορισμός στους άρρωστους. Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε καραντίνα, ελέγχονταν σε ουρές  και διανεμήθηκαν μάσκες και μπουκάλια απολυμαντικών  για τα χέρια. Οι εξετάσεις χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για να ανακαλύψουν  εάν ένα άτομο μεταφέρει τον ιό.

Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν είναι ιδιαίτερα έμπειρο στο να διαθέτει τις πιο πρόσφατες πληροφορίες στο κοινό. Η Ταϊβάν έχει επικεντρωθεί σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού και αποφυγής της διάδοσης ψευδών πληροφοριών. Η αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι έντονη.

Ενώ πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν καλέσει τους πληθυσμούς τους να παραμείνουν περιορισμένοι, η ζωή στην Ταϊβάν συνεχίζεται σχεδόν κανονικά. Παρά τους αυστηρούς κρατικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των δελτίων ταυτότητας και εντοπισμού επαφών, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα.

Ένας  Έλληνας γιατρός με καταγωγή από την Κρήτη που ζει και εργάζεται στην Ταϊβάν μίλησε για το πως η χώρα που πήγε αντίθετα στο ρεύμα και έριξε το βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή κατά του κορωνοϊού κατάφερε να πετύχει.

Εμπειρογνώμονες σε Παλάου

Πέραν από την επιτυχία περιορισμού του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας, η Ταϊβάν προχωρεί και στην παροχή βοήθειας προς τρίτες χώρες σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού αλλά και εμπειρογνωμόνων.

Συγκεκριμενά οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο Παλάου αν και δεν εντόπισαν μέχρι στιγμή θετικό κρούσμα σε κορωνοϊό εντούτοις  δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διατηρεί τα σύνορα της χώρας κλειστά μέχρι τις 30 Απριλίου.

Παράλληλα η Κυβέρνηση της Ταϊβάν προχώρησε σε τοπικές δοκιμές με εκπαίδευση από ειδικούς ιατρούς  που Ταϊβάν που καταφθάνουν  στη  χώρα.

Στις 2 Απριλίου, ο Πρέσβης της Ταϊβάν στο Παλάου, Wallace Chow,  παρέδωσε και  επίσημα τα πακέτα ιατρικών προμηθειών στη τοπική κυβέρνηση. Ο κ. Chow είπε ότι η Ταϊβάν έδωσε  δοκιμαστικά τεστ συμπεριλαμβανομένων 1.000 κιτ  και δύο υπέρυθρα θερμόμετρα.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έφερε επίσης μαζί τους εμπειρογνώμονες  από το Shin-Kong Hospital ειδικό για παθολογία και αναπνευστική θεραπεία. Οι γιατροί θα βοηθήσουν στην εγκατάσταση των μηχανημάτων RT PCR, Centrifuge και Automated Extraction και θα παράσχουν την απαραίτητη εκπαίδευση.

Βοήθεια και προς Ε.Ε  

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευχαρίστησαν δημοσίως την Ταϊβάν για την ταχεία παροχή ιατρικών μασκών  που όλες σχεδών οι χώρες της Δύσης αναζητούν με απελπισία.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να δωρίσει 10 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες προσώπου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η πρώτη αποστολή 600.000 μάσκες έφτασε στις Κάτω Χώρες την Τρίτη (7 Απριλίου). Ακολούθησε ένα δεύτερο κύμα 1 εκατομμυρίου μασκών που προορίζονταν για την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ που έφτασαν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της ΕΕ στην Ταϊβάν, ευχαρίστησε  την Ταϊβάν μέσω tweet για την ταχεία παράδοση μασκών σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Ευχαρίστησε επίσης τη χώρα για τη δέσμευσή της για δεύτερη δωρεά στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Την επόμενη μέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarcic, ανακοίνωσε στο Twitter ότι η δωρεά της Ταϊβάν με 1 εκατομμύριο μάσκες είχε παραδοθεί στην Ισπανία και την Ιταλία. Επαινούσε την Ταϊβάν για τη "χειρονομία της αλληλεγγύης" και τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε προηγουμένως ότι 7 εκατομμύρια μάσκες που προορίζονται για 11 ευρωπαϊκές χώρες θα παραδοθούν σε τρεις παρτίδες. Οι 11 χώρες που έλαβαν μάσκες  από την Ταϊβάν συμπεριλαμβανομένων και κρατών της ΕΕ είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η  Πολωνία, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και η  Ελβετία.

Διαφωνία με ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ταϊβάν κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αγνόησε τα ερωτήματά της κατά την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού εξαιτίας των πιέσεων της Κίνας για τον αποκλεισμό της από τους διεθνείς οργανισμούς, γεγονός που την έθεσε σε κίνδυνο. Η νησιωτική χώρα δεν είναι καν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση δεν λαμβάνουν και την πολύτιμη βοήθεια για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Αιτία της μη συμμετοχής της στον ΠΟΥ είναι φυσικά η άρνηση της Κίνας – που μπλοκάρει και την υποψηφιότητά της στον ΟΗΕ- αφού θεωρεί τη χώρα ως αποσχισθείσα περιοχή της που δεν δικαιούται να λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη δημοκρατία.