Το κομμουνιστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας αποτελεί μιας από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που όπως ισχυρίζεται, ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα θετικά κορωνοϊού στην επικράτειά του, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να σκορπά τον θάνατο διεθνώς. Η απολυταρχική φύση του καθεστώτος και ο έλεγχος των ΜΜΕ δυσκολεύει αρκετά την διαρροή πληροφοριών με τρόπο που να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπερασπίστηκε αυτή την βδομάδα τους ισχυρισμούς της Βόρειου Κορέας ότι έχει απολύτως μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από κορωναϊό παρά τα πολύ πορώδη σύνορα που διαθέτει με την Κίνα αλλά και το προηγμένο νότιο μισό της χερσονήσου, τη Νότιο Κορέα, όπου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 10 450 κρούσματα και έχασαν την ζωή τους 208 άτομα.
Ο ΠΟΥ εμπιστεύεται τον Κιμ
«Από τις 2 Απριλίου 709 άτομα - 11 αλλοδαποί και 698 υπήκοοι - έχουν εξεταστεί για COVID-19. Δεν υπάρχει αναφορά για θετικό κρούσμα COVID-19. Υπάρχουν 509 άνθρωποι σε καραντίνα - δύο αλλοδαποί και 507 υπήκοοι », δήλωσε ο Δρ. Edwin Salvador, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.
«Από τις 31 Δεκεμβρίου, 24.842 άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από την καραντίνα, η οποία περιλαμβάνει 380 αλλοδαπούς», ανέφερε.
Ο ΠΟΥ πληροφορήθηκε ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε ανιχνευτές και τεστ για διάγνωση PCR από τον σύμμαχό της την Κίνα τον Ιανουάριο, πρόσθεσε. Ο ΠΟΥ έχει αποστείλει προμήθειες προστατευτικού εξοπλισμού.
[...] Ο ΠΟΥ της Γενεύης δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Βόρεια Κορέα είχε αναφέρει ότι έλεγξε περίπου 7,300 ταξιδιώτες σε περίοδο έξι εβδομάδων έως τις 9 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Υγείας της χώρας είπε ότι 141 ταξιδιώτες με πυρετό είχαν δοκιμαστεί αρνητικά για στον νέο κορωνοϊό, ανέφερε.
Το Reuters επισήμανε ότι οι ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούν να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις κατά του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας "για να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες τροφίμων φθάνουν στους πεινασμένο πλυθησμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας".
Το ερώτημα που θέρτουν αρκετοί είναι: Aφού ο ΠΟΥ πιστεύει επισήμως ότι η βόρεια Κορέα δεν έχει κρούσματα, γιατί οι εμπειρογνώμονες θεωρούν απαραίτητη την άρση των κυρώσεων;
«Βρισκόμαστε σε lockdown. ... Είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη διάδοση αυτού του ιού. Καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε περιπτώσεις, μηδέν περιπτώσεις», δήλωσε ένας Βόρειοκορεάτης διπλωμάτης στη Γενεύη.
Το Reuters ανέφερε ότι επίσης ότι στρατιωτικοί διοικητές των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι ο τεράστιος στρατός της Βόρειας Κορέας φαίνεται να έχει κλειδωθεί τον τελευταίο μήνα και μόλις πρόσφατα συνέχισε τις ασκήσεις κατάρτισης, υποδεικνύοντας ότι διαγνώστηκαν πολύ περισσότερα από μηδενικά περιστατικά κορωνοϊού.
«Αποτεφρώνουν πτώματα»
Η καθημερινή NK, ειδησεογραφική υπηρεσία στη Βόρεια Κορέα που εδρεύει στη Νότια Κορέα, ανέφερε τον Μάρτιο ότι εκατοντάδες στρατιώτες πεθαίνουν από «αναπνευστική ασθένεια» επειδή είχαν «αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα». Πηγές του ΝΚ ανέφεραν ότι ο πραγματικός αριθμός στρατιωτών που πέθαναν από αυτούς τους τυχαίους πυρετούς «ήταν τόσο υψηλός ώστε τα σώματα δεν μπορούσαν να αποτεφρωθούν αρκετά γρήγορα για να τα αποκρύψουν.
To Radio Free Asia (RFA) επικαλείται μάλιστα αναλυτές που ανέφεραν ότι τα περιορισμένα τεστ της Βόρειας Κορέας πιθανότατα επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην προστασία της πρωτεύουσας της Πιονγκγιάνγκ, όπου διαμένει ο Kim Jong-un και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του.
Τo ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει πως κανείς δεν πρέπει ξαφνιάζεται από την επιτυχία της Βορείου Κορέας αφού η χώρα διαθέτει μια πιο τις αυταρχικές κυβερνήσεις στον κόσμο. «Η γραφειοκρατία και η επιβολή του νόμου λειτουργούν με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα και εντολές ακολουθούνται από πάνω αρκετά καλά. Όταν πρόκειται για καραντίνα και έλεγχο, ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε επιδημίας, τέτοια καθεστώτα έχουν πλεονέκτημα έναντι των δημοκρατιών».
Υπάρχει όμως, συνεχίζει το άρθρο, η πιθανότητα ότι, αργά ή γρήγορα, οι άμυνες της Βόρειας Κορέας θα σπάσουν και η χώρα θα είναι η επόμενη που θα βιώσει μια πλήρης έκρηξη του κορωνοϊού. Ένα τέτοιο ξέσπασμα θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες».
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται ωστόσο πως η Βόρεια Κορέα, σε σύγκριση με άλλες χώρες χαμηλού εισοδήματος, διαθέτει σχετικά αποτελεσματικό ιατρικό σύστημα.« Τα νοσοκομεία της χώρας είναι κακώς εξοπλισμένα, αλλά είναι πολυάριθμα και στελεχωμένα με έναν εντυπωσιακό αριθμό ιατρών και νοσοκόμων. Όπως γνωρίζουμε, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με COVID-19 αναπτύσσει μια σχετικώς ελαφριά μορφή της νόσου. Αυτοί οι Βορειοκορεάτες μπορούν να βασίζονται σε κάποια βασική ιατρική βοήθεια».
Μνήμες παλαιότερου λιμού
Από την άλλη, η εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη δηλώσεις ενός εξόριστου Βορειοκορεάτη που υπηρέτησε ως ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης της χώρας σημειώνει πως ο ίδιος έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ ότι η χώρα παραμένει απαλλαγμένη από τον κορωνοϊό και προειδοποίησε ότι η πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει τόσους πολλούς ανθρώπους όπως ο τετραετής λιμός της δεκαετίας του '90.
Σε μια συνέντευξη για την Αμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, ο Kim Myong δήλωσε ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει από εκείνη την πείνα - γνωστή ως ο Εγκλωβισμένος Μάρτιος - η οποία ήταν συνέπεια μιας σειράς φυσικών καταστροφών που επέφερε οικονομική κακοδιαχείριση και τελικά την κατάρρευση του συστήματος διανομής τροφίμων.
Και προειδοποιεί ότι ο Kim Jong-un, ο Βόρειος Κορεάτης δικτάτορας, ελάχιστα ενδιαφέρεται κατά πόσο η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας άλλης ανθρωπιστικής καταστροφής.
Ο Κιμ επέβλεψε άσκηση
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε μία ακόμη στρατιωτική άσκηση, όπως ανέφεραν τα κρατικά ΜΜΕ στη Βόρεια Κορέα, πριν από την πραγματοποίηση μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
Η άσκηση αυτή ήταν μικρής κλίμακας με τη συμμετοχή μονάδων του πεζικού που εκτέλεσαν βολές όλμων κατά ενός στόχου και ήταν η τελευταία μιας σειράς ασκήσεων που πραγματοποιήσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας μέσα στον τελευταίο μήνα.
Στις προηγούμενες ασκήσεις έγιναν εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν, παρά την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19. Η τελευταία στρατιωτική άσκηση πραγματοποιήθηκε "για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Βόρειας Κορέας", όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.