Η Κομισιόν κάλεσε τα Κράτη Μέλη του Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ έως τις 15 Μαΐου και ζητά συντονισμένη προσέγγιση στην παράταση, δεδομένου ότι η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν εφαρμοστεί από όλους, μέχρι την ίδια ημερομηνία, ταυτόχρονα.
Ο περιορισμός ταξιδιών, καθώς και η πρόσκληση για παράτασή του, ισχύουν για την περιοχή «ΕΕ +», η οποία περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και των 4 συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, , και η Ελβετία) - συνολικά 30 χώρες.
Κάθε περαιτέρω παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού μετά τις 15 Μαΐου θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.
Η παράλληλη και συντονισμένη δράση στα εξωτερικά σύνορα θα αποτελέσει βασική πτυχή μιας συντονισμένης στρατηγικής εξόδου από την ΕΕ και τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στην Ευρώπη.
Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοίνας, δήλωσε σχετικά ότι όλα τα Κράτη Μέλη έχουν εφαρμόσει επιτυχώς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού: "ο περιορισμός των μη ουσιαστικών μετακινήσεων από τρίτες χώρες προς την ΕΕ συμπληρώνει τα μέτρα αυτά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ". "Ενώ μπορούμε να δούμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού είναι απαραίτητη για την συνέχιση της μείωσης των κινδύνων της εξάπλωσης της νόσου. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή ενώ ασφαλίζουμε το σπίτι μας. "
Η Επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις, Γιόχανσον, πρόσθεσε: " η σημερινή κατάσταση μας υποχρεώνει να ζητήσουμε παράταση του περιορισμού των μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ. Μολονότι η συντονισμένη δράση είναι καθοριστική στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στα εσωτερικά σύνορα για να διασφαλίσουμε ότι η εσωτερική μας αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί σωστά και ότι ζωτικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ο προστατευτικός εξοπλισμός μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς καθυστέρηση".
Η εκτίμηση της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση δείχνει την συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων και των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και την πρόοδο της πανδημίας εκτός της ΕΕ, ακόμη και σε χώρες από όπου εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως ΕΕ κάθε χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού είναι απαραίτητη για την μείωση του κινδύνου περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.
Ο κίνδυνος αύξησης της κοινοτικής μετάδοσης εκτιμάται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων να είναι μετριοπαθής εάν ληφθούν μέτρα άμβλυνσης και πολύ υψηλά εάν δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα μετριασμού, ενώ ο κίνδυνος η ικανότητα των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας να κορεστεί τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι είναι υψηλός, ακόμη και με την θέσπιση μέτρων μετριασμού.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι από την εφαρμογή του ταξιδιωτικού περιορισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του Μαρτίου, η αεροπορική επιβατική κίνηση έχει σχεδόν μειωθεί στο μηδέν, ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις περιορίζονται κυρίως στην μεταφορά φορτίων και τον επαναπατρισμό. Παρόμοια τάση της κυκλοφορίας επιβατών μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως στις μεταφορές με πορθμεία, πούλμαν και σιδηροδρομικές μεταφορές.
ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: Δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού