Υπό τον τίτλο «Η ντροπή της Τουρκίας!», ο αρθρογράφος Ραχμίν Τουράν της Sözcü (07.04.20) γράφει:
 
«Ενώ όλοι ασχολούνται με τον κορωνοϊό, στην Βουλή υπάρχει μια διαφορετική εργασία: Ο περί επιβολής νόμος θα τροποποιηθεί!
 
Η πρόταση για τους περί επιβολής και αμνηστίας νόμους, που ετοίμασαν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) και ήδη ψηφίστηκε με τους κοινούς κυβερνώντες ψήφους στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, θα συζητηθεί σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.
 
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι το όνομα της επιτροπής δικαιοσύνης, δεν εμπεριέχει καθόλου δικαιοσύνη!
 
Το πακέτο, που αποφυλακίζει σφετεριστές και κλέφτες, είναι παράδειγμα της αδικίας, γιατί σε αυτή την τροποποίηση δεν δίνει ελπίδα για αυτούς που φυλακίσθηκαν επειδή ασκούσαν την δημοσιογραφία και δεν περιλαμβάνει τους περισσότερους δημοσιογράφους.
 
Συγχώρεση στους κοινούς εγκληματίες και φυλάκιση της σκέψης!
 
Η αρχηγός του Καλού κόμματος (İP) Μεράλ Άκσενερ είπε στους βουλευτές του AKP και MHP: ‘Στο νόμο για μείωση της ποινής, υπάρχουν και εγκλήματα που προκαλούν πληγές, όπως η βία εναντίον τις γυναίκες και η εκμετάλλευση παιδιών. Μην γίνετε συνέταιροι σ’ αυτά τα εγκλήματα!’
 
Αν νομιμοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στο πακέτο, θα αποφυλακισθούν γύρω στους 90,000 εγκληματίες και θα είναι μια ανακούφιση για τις φυλακές. Όμως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν πάλι μέσα.
 
Λοιπόν τότε, ποιο είναι το έγκλημα της δημοσιογραφίας;
 
Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στους συγγραφείς και στους γελοιογράφους, που είναι αντικυβερνητικοί. Και μετά μιλάνε για ελευθερία του Τύπου! Πώς είναι ελευθερία του Τύπου αυτή;
 
Επικρίνοντας το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) είπε: ‘ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν’.
 
Η Ένωση Δημοσιογράφων Τουρκίας (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti), σε ανακοίνωση της, έγραψε: ‘Η δημοσιογραφία είναι ένα έντιμο επάγγελμα. Οι υποθέσεις που ανοίχθηκαν εναντίον δημοσιογράφων δεν σταματούν. Είναι πραγματικά ντροπή της χώρα μας ότι βρίσκονται δημοσιογράφοι και συγγραφείς στις φυλακές. Η Τουρκία πρέπει να απελευθερωθεί από αυτή την ντροπή!’
 
Όμως, είναι αντιληπτό ότι αυτή η ντροπή θα συνεχισθεί όσο κυβερνά την χώρα η νοοτροπία, που αποδέχεται την σκέψη ως έγκλημα. (…)
 
Υπάρχουν ακόμη 86 δημοσιογράφους  στις φυλακές της Τουρκίας και ο τελευταίος ήταν ο Χακάν Αϊγκούν, που συνελήφθη για μια ανάρτηση στο Twitter. (….)»
 
Ο αρθρογράφος της T24 (07.04.20) Μεχμέτ Γιλμάζ, υπό τον τίτλο «Αυτό ταιριάζει εξάλλου στο καθεστώς του Ερντογάν», γράφει ότι οι άνθρωποι της σκέψης, οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρούνται αθώοι σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα παραμείνουν στις φυλακές, γιατί δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαστική απόφαση γι’ αυτούς, ενώ οι δολοφόνοι, οι κλέφτες, οι απατεώνες, οι διακινητές ναρκωτικών θα αποφυλακισθούν.
 
Ο Γιλμάζ σημειώνει: «Η πρωτοβουλία του αρχηγού του κόμματος MHP, που ξεκίνησε με σκοπό να απελευθερώσει από τις φυλακές τους μαφιόζους φίλους του τελικά καρποφορεί. Το αποκαλούν εκτελεστικό πακέτο και όχι αμνηστίας, γιατί γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος είναι εναντίον της αμνηστίας».
 
Μήνυση Έρντογαν εναντίον δημοσιογράφου του FOX TV για διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρηση
 
Σύμφωνα με τη Hurriyet (07.04.20) o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν υπέβαλε μήνυση στη Γενική Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης εναντίον του δημοσιογράφου και γνωστού παρουσιαστή του FOX TV, Φατίχ Πορτακάλ, με τη δικαιολογία ότι διαδίδει ψευδείς ειδήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που στόχο είχαν να παραπλανήσουν το λαό, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών. 
 
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το λαό για την ενότητα και αλληλεγγύη που επέδειξε εν μέσω της περιόδου κρίσης που ζουν λόγω κορωνοϊού, αναφέρθηκε στην εκστρατεία που άρχισε και στη στήριξη που έτυχε από το λαό, στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για αντιμετώπιση της πανδημίας και στο τέλος έκανε αναφορά σε ένα ιστορικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο ο λαός, με υπογραφή του Ατατούρκ κατέθετε στο παρελθόν «Εθνικό Φόρο», δηλαδή ότι είχε και δεν είχε.
 
Σύμφωνα με δήλωση του Αχμέτ Οζέλ, δικηγόρου του Τούρκου Προέδρου, ο Φατίχ Πορτακάλ, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Έρντογαν απαντώντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, όπου έγραψε ότι ο Έρντογαν κάνοντας αναφορά στον «Εθνικό Φόρο» δεν πρέπει να ζητήσει και χρήματα από αυτούς που έχουν καταθέσεις ή αποταμιεύσεις.  «Υπενθυμίζοντας τον Εθνικό Φόρο και λέγοντας ότι περνάμε δύσκολες μέρες, ας μην έλθει και να ζητήσει χρήματα από αυτούς που έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή αποταμιεύσεις. Μετά τον κορωνοϊό, θα μας πουν να πληρώσουμε. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω δεν γίνεται.  Δεν γίνεται!», ήταν η ανάρτηση του Πορτακάλ.
 
Ο Οζέλ ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε αναφορά στον «Εθνικό Φόρο» για να υποδείξει τη στήριξη που έτυχε από το λαό η εκστρατεία του για τον κορωνοϊό και κατηγόρησε τον Πορτακάλ ότι διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για να παραπλανήσει το λαό. «Είναι για αυτό το λόγο που έχουμε υποβάλει μήνυση στον Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης εναντίον του Φατίχ Πορτακάλ στο πλαίσιο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα και του Συμβουλίου Τραπεζικών Ρυθμίσεων και Ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του δικηγόρου του Έρντογαν.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sabah (07.04.20), μετά τη μήνυση Έρντογαν εναντίον του Πορτακάλ, μήνυση εναντίον του υπέβαλε και το Συμβούλιο Τραπεζικών Ρυθμίσεων και Ελέγχου (BDDK). Το Συμβούλιο, με ανακοίνωση του κατηγόρησε τον Πορτακάλ για διάδοση ψευδών και αβάσιμων ισχυρισμών που στοχοπειούν το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.